Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pareiškėjams tiesiogiai jau išmokėta 100 mln. Lt Europos Sąjungos paramos lėšų

Nuo 2009 m. pradžios per Ūkio ministerijos administruojamas priemones energetikos, turizmo, mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros (MTTP) bei verslo srityse (išskyrus finansų inžinerijos priemones) pareiškėjams išmokėta jau 110,4 mln. Lt, iš jų 103,5 mln. Lt – iš Europos Sąjungos lėšų. Vien šiais metais su projektų vykdytojais iš viso pasirašyta 541 sutarčių už 1,17 mlrd. Lt.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Intensyviai dirbame ir dedame visas pastangas, kad Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšos būtų kuo greičiau įsisavintos ir pasiektų rinką: ankstiname priemonių įgyvendinimą, anksčiau nei planuota skelbiame kvietimus, pvz., kvietimus, kuriuos planavome skelbti 2010–2011 m., paskelbėme 2008 ir 2009 metais, mokėjimo prašymų vertinimo trukmė buvo sutrumpinta nuo 60 iki 30 dienų, taip pat pradėjome taikyti tęstinę paraiškų teikimo procedūrą“, – sako ūkio ministras Dainius Kreivys.

Kaip teigia ministras, visi šie pakeitimai duoda akivaizdžių rezultatų: 2008 m. ES struktūrinės paramos lėšų buvo išmokėta 4,69 mln. Lt, o šiais metais jau daugiau kaip 100 mln. Lt. Be to, lyginant 2009 m. ketvirčių duomenis, matoma, kad lėšos išmokamos sparčiau: pirmąjį šių metų ketvirtį pareiškėjams išmokėta 21,43 mln. Lt, antrąjį – 41,87 mln. Lt, trečiąjį – 47,12 mln. Lt.

Daugiausia lėšų yra išmokėta verslo ir energetikos projektams. Su pareiškėjais, kurie prašo paramos verslo projektams įgyvendinti, yra pasirašytos 123 sutartys už 236,5 mln. Lt, jau išmokėta 46,7 mln. Lt. Su pareiškėjais, kurie įgyvendins energetikos projektus, yra sudaryta 243 sutartys už 762,6 mln. Lt, jiems išmokėta 48,3 mln. Lt. Turizmo srities projektams išmokėta 14,8 mln. Lt, sudaryta 17 sutarčių už 61,2 mln. Lt, MTTP projektams išmokėta 5,3 mln. Lt, o sudarytos 158 sutartys, kurių vertė 117,1 mln. Lt.

2007–2013 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšos – svarbi paspirtis tiek verslo, tiek energetikos, tiek mokslinių tyrimų bei turizmo sektoriams. Paramos lėšomis modernizuojama gamyba, skatinamas eksportas, investicijos, informacinių technologijų diegimas, kuriami pramoniniai parkai, įrengiamos naujų gaminių kūrimo ir testavimo laboratorijos, modernizuojama energetikos sistema: atnaujinami šilumos ir elektros tinklai, katilinės, pereinama prie biokuro ar mažiau teršiančio kuro naudojimo energijos gamyboje, renovuojami visuomeninės paskirties pastatai (mokyklos, darželiai, ligoninės). ES lėšos taip pat naudojamos poilsio gamtoje sąlygoms gerinti (įrengiami dviračių takai, stovyklavietės, slidinėjimo trasos) ir vietiniam bei atvykstamajam turizmui skatinti – renovuojami, turizmo reikmėms pritaikomi dvarai ir kiti kultūrinio paveldo objektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius