Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Parlamentarai pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto: alkoholis nepigs

Seimas ketvirtadienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto, atsisakė idėjos ketvirtadaliu mažinti alkoholio akcizą ir sumažino kitų metų nacionalinio biudžeto deficitą. Anksčiau skaičiuota, kad priėmus akcizą mažinančias pataisas, valstybės pajamos kitais metais būtų sumažėjusios 100 mln. Lt
Konfiskuota degtinė
Alkoholio akcizo mažinimo šalininkai tvirtino, jog šis sprendimas padėtų kovoti su kontrabanda ir šešėline prekyba. / Policijos nuotr.

Tam, kad atmestų prezidentės veto, prieš jos siūlymą ketvirtadienį turėjo balsuoti bent 71 Seimo narys. Tačiau taip pasielgė tik 34 parlamentarai, tarp jų – visi posėdyje dalyvavę Jungtinės (Liberalų ir centro sąjungos ir Tautos prisikėlimo partijos) frakcijos nariai ir dauguma frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovų. D.Grybauskaitės pozicijai pritarė 63 parlamentarai, susilaikė du. Prieš alkoholio akcizo mažinimą vėl vieningai pasisakė visi 41 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai.

Seimas prieš kelias savaites buvo priėmęs Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis akcizo tarifas etilo alkoholiui už gryno etilo alkoholio hektolitrą nuo 4 416 Lt būtų mažinamas iki 3 200 Lt. Tai 20 Lt kainuojantį pusės litro 40 laipsnių stiprumo degtinės butelį būtų atpiginę maždaug penktadaliu.  Tačiau prezidentė D.Grybauskaitė pareiškė, jog neleis „girdyti tautos“, ir vetavo šį įstatymą. 

Praėjusią savaitę parlamentas nesutiko iš karto pripažinti įstatymo pataisas nepriimtomis ir nusprendė svarstyti D.Grybauskaitės argumentus. Pagrindiniu paskirtas Ekonomikos komitetas nusprendė siūlyti Seimui vis dėlto mažinti akcizą, mat tai esą galėtų padėti neva merdinčiai svaigalų pramonei. Tuo tarpu papildomas Sveikatos reikalų komitetas sutarė raginti akcizo nemažinti, nes piginimas prieštarautų valstybės prioritetams mažinti alkoholio vartojimą.

Nedora prisidengti darbo vietų mažėjimu sprendžiant girtuokliavimo, alkoholizmo ir visas kitas problemas, – tvirtino V.Andriukaitis.TS-LKD  frakcijos vardu kalbėdama Vida Marija Čigrejienė ketvirtadienį pabrėžė, kad Konstitucijoje įtvirtintos nuostatos, jog valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir reguliuoja ūkinę veiklą taip, kad ji tarnautų bendrai tautos gerovei, o ne pavienių asmenų, šiuo atveju – alkoholio gamintojų gerovei. Parlamentarė atmetė akcizo mažinimo šalininkų argumentus, esą atpiginus legalų alkoholį sumažėtų kontrabanda ir šešėlinė prekyba. „Nekovojant su šiuo reiškiniu kitomis specialiomis priemonėmis kontrabanda liks“, – sakė V.M.Čigrejienė. Be to, ji priminė, kad įstatymo projekto nuostatos turės tiesioginę įtaką visai valstybės finansų sistemai – skaičiuojama, jog sumažinus alkoholio akcizą kitais metais valstybės biudžetas negaus 100 mln. Lt. 

Alkoholio gamintojai perspėjo, kad nesumažinus akcizo dėl prastos finansinės padėties darbo neteks dalis svaigalų gamybos sektoriuje dirbančių žmonių. Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis kalbėjo, kad darbuotojų dėl sunkmečio mažėja ir kituose sektoriuose. „Nedora prisidengti darbo vietų mažėjimu sprendžiant girtuokliavimo, alkoholizmo ir visas kitas problemas“, – tvirtino jis.

Krikščionių frakcijos vardu kalbėdamas Jonas Ramonas Seime priimtas akcizą mažinančias pataisas vadino klaida ir ragino pritarti D.Grybauskaitės veto.

Tuo tarpu „darbietė“ Loreta Graužienienė  pareiškė, kad akcizas buvo padidintas per daug, todėl jį reikia karpyti. „Tą priemonę reikia padaryti, jeigu norime realiai, o ne deklaracijomis kovoti su korupcija. Galite uždrausti visą savaitę parduoti alkoholį, pamatysite, kad girtų yra ne mažiau“, – tvirtino parlamentarė. Anot jos, kovoti su girtuoklyste reikia kitomis priemonėmis, visų pirma švietimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius