Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parlamentarai sumažino pelno mokestį iki 15 proc.

Nuo sausio 1-osios nuo 20 proc. iki 15 proc. mažėja pelno mokesčio tarifas, trečiadienį nusprendė Seimas.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Opozicijai nepasisekė sužlugtyti balsavimo nesiregistruojant – užsiregistravo 73 Seimo nariai (įstatymui priimti reikia, kad dalyvautų mažiausiai 71 parlamentaras) ir įstatymas buvo priimtas vienbalsiai.

Kitais metais 15 proc. pelno mokesčio tarifas bus taikomas didžiajai daliai verslo subjektų, išskyrus   smulkiuosius verslininkus, kurių įmonėse dirba ne daugiau nei 10 žmonių ir kurių metinės pajamos neviršija 500 tūkst. Lt. Jiems teks mokėti 5 proc. pelno mokestį.

Opozicija: taip nuolaidžiaujame oligarchams

Tačiau nelieka mokesčių lengvatos, pagal kurią individualios įmonės ar ūkio bendrijos galėjo turėti 25 tūkst. Lt neapmokestinamojo pelno. Įmonės galės neapmokestinti iki  5 proc. savo gautų pajamų, jei šie pinigai bus išleisti darbuotojų ar jų šeimos narių naudai, pavyzdžiui, medicinos punktams įrengti, motyvavimo priemonėms ar panašiai.

Šis punktas sulaukė didelio socialdemokratų nepasitenkinimo – esą įmonės naudosis šia lengvata ir vežios darbuotojus po Druskininkus ar „visokius šarm al šeichus“, o valstybė dėl to negaus dalies pajamų. Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis aiškino, kad taip daromos ne lengvatos, o paliekama landa apeiti šį įsakymą.

Kubilius: laikykitės vienos pozicijos

Premjeras Andrius Kubilius nusistebėjo opozicijos nepastovumu: esą prieš metus socialdemokratai  aiškino, kad pelno mokesčio negalima didinti, nes bus žlugdomas verslas, o dabar pasisako, kad jo negalima mažinti, nes bus pataikaujama oligarchams.

„Kai norime, kad verslas rūpintųsi žmonėmis, vėl blogai, nors dar prieš valandą šaukėte, kad Vyriausybė nesirūpina žmonėmis“, – kalbėjo premjeras.

Iš pelno mokesčio ateinančiais metais į nacionalinį biudžetą planuojama surinkti per 908 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius