Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parlamentarų grupė teigia, kad prekės brangsta, o premjeras – kad atpigo

Susitikime, surengtame reaguojant į Lietuvos piliečių susirūpinimą dėl brangstančių maisto produktų ir kitų prekių, Mišri Seimo narių grupė išklausė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus ir finansų ministro Rimanto Šadžiaus paaiškinimus.
„Batų kalnas“ taip pereina prie euro: atspėkite tikrąją kainą
„Batų kalnas“ taip pereina prie euro: atspėkite tikrąją kainą

Pastebėjote, kad pabrango produktai? Įrodymus siųskite ikrauk@15min.lt.

Paaiškėjo, kad Vyriausybės ir Seimo nariai padėtį vertina kardinaliai skirtingai, dar daugiau – skiriasi net ir duomenys, kuriais jie grindžia savo pozicijas.

Mišrios Seimo narių grupės įsitikinimu, prekių, tarp jų ir būtiniausių maisto produktų, kainos akivaizdžiai kyla,o Vyriausybė padėties nekontroliuoja. „Susidaro įspūdis, kad Vyriausybė stebi tik aritmetinį kainų perskaičiavimą į eurus. Tuo metu kainos sėkmingai keliamos. Todėl po Naujų metų, įvedus eurą, jos bus ne tik teisingai perskaičiuotos, bet ir pakeltos“, – sakė susitikimo iniciatorius Seimo narys Remigijus Ačas.

Premjeras: kainos nekyla, metinė infliacija spalį buvo vos 0,1 proc., o kalbas apie prekių brangimą gimdo informacijos trūkumas.

Premjeras A. Butkevičiaus šiuos priekaištus atmetė teigdamas, kad problema neegzistuoja: kainos nekyla, metinė infliacija spalį buvo vos 0,1 proc., o kalbas apie prekių brangimą gimdo informacijos trūkumas.

Anot Vyriausybės vadovo, būtiniausi maisto produktai ne pabrango, bet atpigo – tokį įsitikinimą jis grindė Statistikos departamento duomenimis, kad nuo 2011 m. tiek duonos, tiek mėsos kainos sumažėjo.

„Duona ir grūdų produktai: 2011 metais – 4,8, 2012 – 1,8, 2013 – 2,7, 2014 m. I ketvirtį – 1,7... Matot, tendencija eina tik žemyn. Mėsa eina netgi iki minuso: nuo 4,2 iki -0,2 2014 m. III ketvirtį“, – džiaugėsi premjeras.

R.Šadžius: spalį, lyginant su liepa, 39 prekių kainos padidėjo, 48 – sumažėjo, 13 – nepasikeitė.

Finansų ministras R. Šadžiaus kainų pokyčius vadino „natūraliais“ ir tvirtino, kad jie nėra susiję su euro įvedimu. Anot jo, Statistikos departamento duomenys rodo, kad 2014 m. spalį, lyginant su liepa, 39 prekių kainos padidėjo, 48 – sumažėjo, 13 – nepasikeitė.

„Yra ir brangimo, ir pigimo. Apelsinai pabrango daugiau nei 20 proc., malta natūrali kava – 11 proc., dantų pasta – beveik 11 proc., tualetinis popierius – 3 proc. Taip pat brango dalis paslaugų, pvz., vyrų kirpimas – 4,5 proc., kostiumo valymas – 4 proc., danties plombavimas – 4. Bet pinga tas, kas turi pigti, natūraliai, pagal ekonomikos dėsnius. Cibuliai atpigo 60 proc., burokėliai – 56 proc., kopūstai – 47 proc., morkos, bulvės – 30 proc.“, – teigė ministras.

Vis dėlto tokie Vyriausybės narių paaiškinimai Seimo narių neįtikino. Seimo narė Aurelija Stancikienė priminė, kad lyginti daržovių kainas liepos ir spalio mėnesiais nekorektiška, nes nuėmus derlių rudenį jos visada atpinga, o Seimo narys R. Ačas pastebėjo, kad oficiali statistika prasilenkia su realybe.

Apelsinai pabrango daugiau nei 20 proc., malta natūrali kava – 11 proc., dantų pasta – beveik 11 proc., tualetinis popierius – 3 proc. Taip pat brango dalis paslaugų, pvz., vyrų kirpimas – 4,5 proc., kostiumo valymas – 4 proc., danties plombavimas – 4.

„Jūs vadovaujatės tais skaičiais, kuriuos Jums pateikia specialistai, bet skaičius galima pateikti įvairiai – būna akcijos, ir pasinaudojus vienos dienos kaina galima išgauti gražų vidurkį. Tačiau žmonės eina į parduotuvę ir puikiai žino, kiek kas kainuoja. Remiuosi duomenimis apie kainas viename iš prekybos centrų: šių metų balandžio 1 d. kilogramas makaronų kainavo 3,78 Lt, dabar – 4,98 Lt, „Kaimiškos“ silkių filė kaina buvo 10,48 Lt/kg, dabar – 11,65 Lt/kg, dešra „Sava“ kainavo 29,89 Lt/kg, dabar  – 33, 20 Lt/kg, ledai pabrango nuo 21,27 Lt iki 23,27 Lt“, – vardijo R. Ačas.

Kad Vyriausybės pateikiami duomenys atspindi ne realią padėtį, o politinės konjunktūros poreikius, pritarė ir Seimo narys Povilas Urbšys.

„Įspūdis toks, tarsi žiūrėtume į tą patį veidrodį ir matytume skirtingus atvaizdus. Jūs sakote, ką jums pateikia Statistikos departamentas, bet realus gyvenimas, kaip jį suvokia žmonės, yra kitas dalykas. Problema yra duomenų pateikimas. Pvz., apie šešėlinę ekonomiką Statistikos departamentas pateikė duomenis, kurie beveik 10 proc. skiriasi nuo tų, kuriuos pateikė tarptautiniai ekspertai. Jūs neturite realių duomenų – tik duomenis, pritaikytus prie politinės konjunktūros,“ – teigė P. Urbšys.

Apibendrindami susitikimą, parlamentarai teigė, kad premjeras į jam pateiktus klausimus neatsakė, pasirinkęs laikytis pozicijos, jog problemos nėra.

„Dar kartą pamatėme, kad turime dvi Lietuvas: vienoje – kainos kyla, antroje – nulinė infliacija“, – reziumavo Seimo narys V. Matulevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius