Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiaus universalinės parduotuvės pagaliau pradeda dirbti sekmadieniais

Viltis sekmadieniais apsipirkti prestižinėse Paryžiaus universalinėse parduotuvėse pagaliau tampa tikrove.
Prabangių parduotuvių kompleksas Paryžiuje
Prabangių parduotuvių kompleksas Paryžiuje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento Francois Hollande'as socialistų vyriausybė pakeitė Prancūzijos įstatymus, pagal kuriuos parduotuvėms neleidžiama dirbti sekmadieniais. Įgaliojimai leisti parduotuvėms kasmet dirbti daugiau sekmadienių buvo suteikti regioninės valdžios pareigūnams, bet svarbiausia buvo iniciatyva sukurti specialias tarptautines turizmo zonas, kuriose parduotuvės galėtų dirbti ir paskutinę savaitės dieną.

Šis sprendimas buvo ypač svarbus turistų iš viso pasaulio mėgiamam Paryžiui, kurio garsios universalinės parduotuvės ir prabangūs butikai Haussmanno bulvare ir Eliziejaus laukų alėjoje negalėjo atverti durų pirkėjams.

Tačiau 2015 metais pradėtos reformos įgyvendinimas sulėtėjo, nes parduotuvės derėjosi su profsąjungomis dėl darbo apmokėjimo sąlygų.

Darbas sekmadieniais tebėra prieštaringai vertinamas, nors didelis nedarbo lygis šalyje ir pasiūlytas didesnis darbo užmokestis padėjo sumažinti pasipriešinimą.

Darbas sekmadieniais tebėra prieštaringai vertinamas, nors didelis nedarbo lygis šalyje ir pasiūlytas didesnis darbo užmokestis padėjo sumažinti pasipriešinimą.

Kiek anksčiau šią savaitę „Printemps“ paskutinė iš didžiųjų Paryžiaus universalinių parduotuvių pagaliau užsitikrino pakankamą profsąjungos paramą jos pasiūlytoms darbo sekmadieniais apmokėjimo sąlygoms.

Ji planuoja pradėti dirbti sekmadieniais po kelių mėnesių.

O „Galeries Lafayette“, kita Haussmanno bulvare įsikūrusi didžioji universalinė parduotuvė, kurią ypač mėgsta turtingi turistai iš Kinijos, reguliariai dirbti sekmadieniais pradeda jau šiandien.

Dirbti sekmadieniais planuoja ir kita prabangi parduotuvė – „Le Bon Marche“, kuri susitarimą su profsąjungomis pasiekė pernai.

BHV parduotuvė netoli Paryžiaus merijos 2015 metų lapkritį pirmoji pasiekė susitarimą su profsąjungomis ir sekmadieniais dirba nuo 2016 metų liepos.

Praėjus pusmečiui, „rezultatai yra nepaprastai geri, pradėjus dirbti sekmadieniais, pardavimai padidėjo 10 proc.“, – pareiškė parduotuvės vadovybė agentūrai AFP.

Tik pradėjusi dirbti sekmadieniais, parduotuvė prognozavo, kad pardavimai išaugs 6–8 procentais.

„Nuo rugsėjo mėnesio sekmadienis tapo antra geriausia pardavimų „BHV Marais“ diena. Geresnis pardavimams yra tik šeštadienis“, – pareiškė parduotuvę valdanti grupė „Galeries Lafayette“.

Ir galimybe apsipirkti sekmadieniais naudojasi ne tik turistai.

Fotolia nuotr./Paryžius
Fotolia nuotr./Paryžius

„Visuomenė neabejotinai tuo naudojasi, ypač tie žmonės, kurie nuolat apsiperka šalia esančiose Marė (kvartalo, kuriame apsipirkti sekmadieniais pagal specialią išimtį leidžiama jau kelerius metus) gatvėse, taigi dabar jie taip pat užsuka į BHV“, – pareiškė grupė.

Ji taip pat pažymėjo, kad į parduotuvę atvažiuoja ir naujų klientų, įskaitant kvartalo gyventojus ir pirkėjus iš viso Paryžiaus, kurie sako neturintys laiko apsipirkti parduotuvėje kitomis savaitės dienomis.

Kalbant apie darbo vietas, pradėjusi dirbti sekmadieniais, „BHV Marais“ visai darbo dienai papildomai įdarbino 150 žmonių.

O „Galeries Lafayette“, rengdamasi dirbti sekmadieniais, jau pasamdė 330 žmonių ir šis skaičius turėtų dar padidėti. Beje, į šį skaičių neįtraukti parduotuvėje veikiančių butikų darbuotojai, kuriuos tiesiogiai įdarbina butikus valdančios įmonės.

Parduotuvė tikisi, kad pardavimai padidės 5–10 procentų.

Galimybė dirbti sekmadieniais padės „Galeries Lafayette“ pritraukti daugiau užsieniečių, kuriems šiuo metu tenka maždaug pusė ir šios parduotuvės, ir „Printemps“, pardavimų.

Yra paplitusi nuomonė, kad daugelis pasiturinčių turistų yra linkę sekmadienius leisti Londone arba Madride, kur jie gali apsipirkti.

Vienos mažmeninės prekybos asociacijos skaičiavimais, vien „Galeries Lafayette“ ir „Printemps“ parduotuvės, įsikūrusios Haussmanno bulvare, per metus negauna 168–240 mln. Eur įplaukų dėl to, kad yra priverstos nedirbti sekmadieniais.

Dvi parduotuvės tikisi pakartoti netoli Eifelio bokšto esančio prekybos centro „Beaugrenelle“ sėkmę, o šioje parduotuvėje apsilankančių turistų skaičius, jai pradėjus dirbti sekmadieniais, pašoko 28 procentais.

Darbas sekmadieniais taip pat padės universalinėms parduotuvėms siekti geresnių rezultatų esant prastai padėčiai.

Po 2015 metų lapkritį teroristų surengtų išpuolių, per kuriuos žuvo 130 žmonių, Paryžiuje viešinčių turistų srautas pastebimai sumažėjo. 2016 metų sausio–spalio mėnesiais visoje Prancūzijoje apsilankiusių turistų skaičius sumažėjo 8,1 proc. ir prognozuojama, kad įplaukos iš turizmo vien Paryžiaus regione šiemet sumažės 1,5 mlrd. Eur.

Konsultacijų grupės MKG skaičiavimais, Prancūzijos viešbučiai ir jų restoranai dėl Prancūzijos vengiančių užsienio turistų pernai negavo 900 mln. Eur įplaukų, o didžiausi buvo Paryžiaus viešbučių praradimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius