Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pašalpų gavėjai skolintis negalės, o antstolių apetitas bus ribojamas – Seime stumiasi kelią nauji ribojimai

Seime priimtos svarstyti Vartojimo kredito įstatymo pataisos, kuriomis siekiama apriboti skolinimą pašalpų gavėjams. Siūloma drausti kreditų institucijoms vertinti tokias pajamas išduodant paskolas, o taip pat, drausti išduoti vekselius. Dar vienas priimtas svarstyti siūlymas – apriboti antstolių apetitą iki 10 proc. išieškomos sumos.
Greitieji kreditai
Greitieji kreditai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimas priėmė svarstyti ir Petro Gražulio pateiktą įstatymo pataisą, kuria siekiama apriboti antstolių įkainius. Tam pritarė 64 parlamentarai, o susilaikė – 7. Jei Seimas priims įstatymą, antstolių vykdymo išlaidų dydis negalės viršyti 10 procentų nuo išieškomos sumos, tačiau galėtų būti mažesnės.

Kita pateikta įstatymo pataisa siūlo riboti galimybę gauti paskolas pašalpų gavėjams.

Dabar kreditus gali gauti ir tie asmenys, kurie pajamas gauna iš pašalpų ar kitų išmokų. Tačiau Seime kelią stumiasi iniciatyva tai riboti.

Seimo nariai Andrius Palionis ir Rimantė Šalaševičiūtė pateikė Vartojimo kredito įstatymo pataisą, kuri neleistų atsižvelgti į tokias pajamas, ir apskritai draustų pašalpų gavėjams išduoti vekselius.

Šiuo metu kreditų įmonės, vertindamos paskolos paprašiusio gyventojo kreditingumą, pajamomis gali laikyti visas gaunamas išmokas. Jei būtų uždrausta vertinti pašalpas, tokių asmenų rizikingumas automatiškai augtų.

„Tokios vartojimo kredito gavėjo gaunamos pajamos nėra tvarios, nuolatinės ir pakankamos, siekiant prisiimti finansinius įsipareigojimus. Vartojimo kredito gavėjai, kaip vartotojai, dažnu atveju neturi reikiamų finansinių žinių, patirties ir dėl to negali objektyviai įvertinti galimybės grąžinti vartojimo kredito“, – aiškina įstatymo pataisą parengę Seimo nariai.

Jei Seimas priims šį įstatymą, vertinant kreditingumą nebūtų vertinamos motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos, išmokos vaikams, laidojimo pašalpos, šalpos pensijos, socialinė parama, našlaičių pensijos. Tačiau taip pat nebūtų vertinama ir dalis darbuotojų gaunamų pajamų – sumos, mokamos už komandiruotes bei išeitinės išmokos.

„Projekto tikslas – apginti vartotojų teises, panaikinant galimybę vartojimo kredito davėjams piktnaudžiauti įstatymu suteiktomis teisėmis“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Mykolas Majauskas abejojo, ar tėvystes išmokas gaunantys asmenys nenukentės – tokios jų pajamos atitinka darbo pajamas. Pasak A.Palionio, tėvai neturėtų prisiminti papildomų įsipareigojimų kol yra atostogose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Pabandykite įsivaizduoti jauną šeimą jauną mamą, kuri negali pasiimti kredito kortelės, ar jauną tėtį, kuris lizingu negali pasiimti skalbimo mašinos“, – sako M.Majauskas

Naglis Puteikis argumentavo, kad dalis žmonių negali riboti noro skolintis,

„Mes toliau bandome apsaugoti tuos žmones, kurie neturi valios, arba dėl kokių nors galimybių yra palaužti negandų ir negali įvertinti savo galimybių“, – sako N.Puteikis, ne kartą pabrėžęs, kad niekas nesiima riboti antstolių įkainių.

Vekseliai kaip įsipareigojimų įvykdymo užtikrinimo priemonė parlamentarams taipogi užkliuvo.

„Priimant iš vartojimo kredito gavėjo ar, juo labiau, kitų asmenų vekselį, kaip įsipareigojimų įvykdymo užtikrinimo priemonę, yra dar labiau suvaržomos vartojimo kredito gavėjo bei kitų asmenų, kaip vartotojų, teisės. Todėl įstatymu ne tik neginamos, tačiau ir dar labiau suvaržomos vartotojų teisės“, – aiškina pataisos rengėjai.

Anot jų, vekselis paskolų bendrovėms leidžia išreikalauti mokėtinas sumas ne tik iš asmens, kuris dėl finansinių žinių ir patirties trūkumo prisiėmė per didelius finansinius įsipareigojimus, tačiau ir įpareigoti kitus susijusius asmenis atsakyti už skolininko įsipareigojimus.

Seime pateikta įstatymo pataisa buvo priimta svarstyti – už balsavo 66 Seimo nariai, o susilaikė – 1, prieš balsavusių nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius