-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio bankas: emigrantai šiemet į Lietuvą turėtų parsiųsti 3,2 mlrd. litų

Šiais metais emigrantai į Lietuvą turėtų parsiųsti 3,2 mlrd. litų. Taip apskaičiavo Pasaulio bankas. Jo duomenimis, tai 8,5 proc. daugiau negu atsiųsta pernai, rašo „Lietuvos rytas“.
Eurai piniginėje
Eurai piniginėje / Photos.com

Naujausiame leidinyje apie viso pasaulio emigrantų persiunčiamus pinigus bankas įvertino, kad pernai emigrantų į Lietuvą siunčiamų pinigų sumažėjo 16 procentų. Tai beveik tiek pat, kiek 2009-aisiais nukrito Lietuvos ekonomika.

Emigrantų parsivežti ar namiškiams atsiųsti pinigai pernai sudarė apie 3,1 proc. šalies pajamų. Palyginkime: panašią sumą pernai valstybė surinko iš akcizų mokesčių (3,3 mlrd. litų).

„Emigrantų pinigai yra vienintelė teigiama emigracijos pasekmė. Jie paremia šalies ekonomiką ir skatina vartojimą“, – sakė „Danske“ banko ekonomistė Violeta Klyvienė.

Tačiau, anot jos, džiaugtis tikrai nėra ko: dėl emigracijos „Sodrai“ trūksta pajamų, o ekonomikai atsigaunant ims trūkti ir išsilavinusių darbuotojų.

Latvijoje ir Lenkijoje emigrantų parsiunčiami pinigai siekia 2,1 proc. bendrojo vidaus produkto, Estijoje – tik 1,8 proc.

Pasaulio banko skaičiavimais, iš Lietuvos iki 2010 metų jau buvo emigravę 440 tūkst. gyventojų, arba apie 13,5 proc. šalies gyventojų.

Daugiausia jų išvyko į Rusiją, Lenkiją, Didžiąją Britaniją, Airiją, Jungtines Amerikos Valstijas, Ispaniją, Izraelį, Vokietiją, Latviją, Kanadą.

Pasak Pasaulio banko, į Lietuvą yra imigravę 129 tūkst. žmonių: daugiausia – iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos, Kazachstano, Lenkijos, Uzbekistano, Vokietijos, Azerbaidžano, Estijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius