Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 09 /12:17

Pasaulio bankas: pasaulio ekonomikos laukia rizikos kupinas silpnas atsigavimas

Ūkio atsigavimas kai kuriose šalyse šiemet šiek tiek paspartins pasaulio ekonomikos plėtrą, tačiau augimo perspektyvoms kyla įvairi rizika, kuri gali pakirsti šį trapų pakilimą, įspėjo Pasaulio bankas.
Pasaulio bankas
Pasaulio bankas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jeigu vėl padidės įtampa prekyboje, kuri, Jungtinėms Valstijoms ir Kinijai pasiekus pradinį susitarimą, pastaruoju metu kiek sumažėjo, ši kukli pažanga bus prarasta.

Savo naujausioje ataskaitoje apie pasaulio ekonomikos augimo perspektyvas Pasaulio bankas prognozuoja, jog pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 2,5 proc. ir prieaugis bus vos viena dešimtąja procento didesnis negu 2019 metais, bet mažesnis, negu buvo prognozuota 2019 metų birželį paskelbtoje ataskaitoje.

Palyginti su ankstesne ataskaita, naujojoje Pasaulio banko ataskaitoje, pavadintoje „Trapu, elkitės atsargiai“, pablogintos beveik visų šalių ekonomikos augimo prognozės, išskyrus, be kita ko, Jungtines Valstijas.

Ir ekonomika vis vien augs nepakankamai sparčiai, kad būtų galima pasiekti užsibrėžtą tikslą iš skurdo išvaduoti daugiau žmonių.

2020 metais vangiai augs dauguma didžiųjų ūkių, prognozuoja Pasaulio bankas.

Silpnas pasaulio ekonomikos plėtros atsigavimas beveik visiškai priklausys nuo kelių didžiųjų besivystančios rinkos ekonomikos šalių ūkių, kurių augimas po nuvylusių 2019 metų turėtų paspartėti arba, kaip, pavyzdžiui, Argentinos atveju, kurie turėtų smukti lėčiau negu 2019-aisiais.

Didžiosios ekonomikos

Jungtinėms Valstijoms ir Kinijai kartu tenka beveik 40 proc. pasaulio BVP ir beveik ketvirtadalis pasaulio prekybos apyvartos. Tačiau, sumažėjus įtampai prekybos santykiuose, dvi šalys mažiau slopins pasaulio ūkio plėtrą, nors abiejų jų ūkių augimas sulėtės.

Pasaulio banko skaičiavimais, JAV ekonomikos augimas šiemet sulėtės nuo pernykščių 2,3 proc. iki 1,8 proc. ir tai lems, be kita ko, neigiamos importo muitų didinimo bei neapibrėžtumo didėjimo pasekmės.

Sulėtės – iki 5,9 proc. – ir Kinijos ūkio plėtra ir šalies BVP prieaugis pirmą kartą nuo 1990 metų nesieks 6 procentų.

Euro zonoje ekonominė padėtis „gerokai suprastėjo“ ir keli regiono ūkiai „pernai vienu metu buvo priartėję prie recesijos ribos“.

„Augimas sulėtėjo labiau, negu anksčiau buvo manyta, ir tai lėmė vėstanti vidaus paklausa bei padidėjusi įtampa prekyboje“, – pažymima ataskaitoje.

Euro zonoje ekonominė padėtis „gerokai suprastėjo“ ir keli regiono ūkiai „pernai vienu metu buvo priartėję prie recesijos ribos“.

Pasaulio bankas prognozuoja, jog bendros valiutos bloko BVP šiemet paūgės tik 1 proc. ir tai lems, be kita ko, mažas aktyvumas pramonės sektoriuje, tačiau 2021-aisiais augimas paspartės.

„Pramonės ir eksporto silpnumas taip pat slegia“ Japonijos ekonomiką, kurios augimas toliau lėtės ir šiemet turėtų sudaryti 1 procentą.

Besivystančios rinkos

Vangaus augimo laikotarpiu pasaulio ekonomiką palaikė besivystančios rinkos ekonomikos ir besiformuojančios ekonomikos šalių ūkiai, tačiau daugumos iš jų laukia nuosavas duobėtas kelias ir šiemet, kaip prognozuojama, sulėtės trečdalio šių ūkių plėtra.

Todėl nedidelį pasaulio ekonomikos augimo paspartėjimą „didžiąja dalimi lems kelių didžiųjų šios grupės ūkių atsigavimas, daugeliu atvejų – po didelės recesijos arba staigaus augimo sulėtėjimo“, pažymima ataskaitoje.

Argentinos BVP 2019 metais smuko 3,1 proc., o šiemet šios šalies ekonomikai prognozuojamas mažesnis – 1,9 proc. – nuosmukis. Brazilijos ir Meksikos BVP 2020 metais turėtų padidėti atitinkamai 2 ir 1,2 proc. ir prieaugius turėtų būti gerokai didesnis negu pernai.

Turėtų paspartėti – iki 5,8 proc. – ir Indijos BVP augimas. Turkijoje, kurios BVP 2019 metais nepakito, šiemet tikimasi 3 proc. prieaugio.

Spartesnio ūkio augimo šiais metais laukiama ir Užsachario Afrikoje.

Visgi Pasaulio bankas įspėja, jog, nepaisant numatomo pasaulio ekonomikos augimo paspartėjimo, „BVP augimas vienam gyventojui tebebus gerokai mažesnis už ilgalaikius vidurkius ir bus toli gražu nepakankamas, kad būtų galima pasiekti skurdo mažinimo tikslus“.

Dominuoja rizika, galinti slopinti ūkio plėtrą

Pasaulio bankas įspėja, jog „dominuoja rizika, galinti slopinti ūkio plėtrą“, tačiau duomenys, kuriais remiantis buvo parengtos prognozės, apėmė laikotarpį iki gruodžio 20 dienos, tai yra, prieš tai, kai padidėjo įtampa Irano ir JAV santykiuose.

Ataskaitoje pažymima, jog didžiausią rūpestį kelia galimybė, jog įtampa JAV ir Kinijos prekybos santykiuose vėl padidės.

„Vėl padidėjusi įtampa JAV ir Kinijos ekonominiuose santykiuose gali pakenkti ne tik šiems dviem ūkiams, bet ir visam pasauliui“, – įspėjama ataskaitoje.

Pasaulio bankas taip pat pabrėžė, jog daugelis šalių dėl „rekordinių skolų lygių ir trapios viešųjų finansų padėties“ tampa neatsparios sukrėtimams arba staigiam palūkanų normų padidėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius