Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio bankas perspėjo dėl stagfliacijos rizikos, kurią kelia karas Ukrainoje

Pasaulio ekonomikai gresia žalingas 8-ąjį dešimtmetį jau patirtas „stagfliacijos“ laikotarpis, kurį daugiausia lems Rusijos invazija į Ukrainą, perspėjo Pasaulio bankas, sumažinęs metinę pasaulinės ekonomikos augimo prognozę.
Borodianka
Borodianka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toksiškas silpno augimo ir kylančių kainų derinys gali sukelti didelę krizę dešimtyse skurdesnių šalių, kurios vis dar stengiasi atsigauti po COVID-19 pandemijos.

Griežta prognozė buvo paskelbta, kai tarptautinis skolintojas dėl didelio karo sukelto nuosmukio sumažino pasaulinio augimo prognozę 1,2 procentinio punkto iki 2,9 proc., palyginti su sausio mėnesį skelbta prognoze.

„Stagfliacijos rizika yra didelė ir gali turėti destabilizuojančių pasekmių mažas ir vidutines pajamas gaunančioms ekonomikoms“, – žurnalistams sakė Pasaulio banko prezidentas Davidas Malpassas.

„Daugeliui šalių nuosmukio bus sunku išvengti“, – pridūrė jis.

Ir jei rizika perspektyvoms pasitvirtins, pasaulinis augimas gali dar labiau sulėtėti, o tai sukels pasaulinę recesiją, perspėjo D.Malpassas.

Banko ataskaitoje „Global Economic Prospects“ teigiama, kad karas Ukrainoje didina pandemijos padarytą žalą ir stiprina pasaulio ekonomikos sulėtėjimą, „kuris pereina į tai, kas gali tapti užsitęsusiu silpno augimo ir padidėjusios infliacijos laikotarpiu“.

Ekonomikos lėtėjimas įvyks po 5,7 proc. augimo 2021 metais, fiksuoto po COVID-19 pandemijos sukelto nuosmukio.

„Manoma, kad pasaulio ekonomika patirs didžiausią lėtėjimą po pirminio atsigavimo po [pandemijos sukeltos] pasaulinės recesijos per daugiau nei 80 metų“, – sakoma antradienį paskelbtoje banko ataskaitoje „Global Economic Prospects“.

Ataskaitoje pastebimi tam tikri panašumai su 8-uoju dešimtmečiu, kai augimas sustojo ir infliacija smarkiai išaugo dėl pasiūlos veiksnių, skatinusių kainų kilimą ir ilgą žemų palūkanų normų laikotarpį.

Tačiau, priešingai nei tuo laikotarpiu, JAV doleris yra stiprus, o didžiųjų finansų institucijų padėtis yra tvirta.

Pasaulio bankas perspėjo nebandyti išspręsti infliacijos šuolio kainų kontrole ar eksporto apribojimais.

Dėl Rusijos invazijos ir Vakarų sankcijų Maskvai grūdų ir naftos kainos smarkiai išaugo, o vairuotojai visame pasaulyje susiduria su į viršų staigiai šokusioms degalų kainomis.

Pasaulio banko vadovas pabrėžė, kad norint kovoti su kylančiomis kainomis, ypač energijos, reikia didinti gamybą, nes gamtinių dujų ir trąšų trūkumas kenkia maisto gamybai.

D.Malpassas taip pat teigė, kad „labai svarbu“ vengti eksporto apribojimų ir subsidijų, kurios „didina kainų kilimą ir iškreipia rinkas“.

Taip pat bankas perspėjo nebandyti išspręsti infliacijos šuolio kainų kontrole ar eksporto apribojimais, kurie tik padidintų žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius