Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio BVP dėl JAV prekybos karų 2020 metais gali sumažėti 455 mlrd. JAV dolerių

Dėl Jungtinių Valstijų prekybos karų su Kinija ir kitomis šalimis pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metais gali sumažėti 0,5 proc., arba 455 mlrd. JAV dolerių, įspėjo Tarptautinis valiutos fondas (TVF).
Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos
Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pagrindinę grėsmę kelia besitęsianti įtampa prekyboje“, – pažymima Fondo vadovės Christine Lagarde pareiškime.

Anot jos, JAV ir Kinijos muitų karas gali „gerokai pakenkti“ pasaulio ekonomikai.

Pareiškime rašoma, jog būtina imtis „ryžtingų priemonių“, kurios leistų užkirsti kelią naujai pasaulio ekonomikos krizei.

Ch.Lagarde dalyvavo savaitgalį Japonijoje įvykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikime.

Susitikimo baigiamajame pareiškime buvo pažymėta, jog „svarbiausia yra tai, kad vis labiau didėja įtampa prekyboje ir geopolitikoje“.

Susitikimo dalyviai taip pat pareiškė „esantys pasirengę prireikus imtis tolesnių priemonių“.

Beje, kaip pranešė informuoti šaltiniai, paskutinė formuluotė Jungtinių Valstijų reikalavimu buvo sušvelninta. Iš pradžių buvo norėta pareiškime paminėti esamą „primygtiną būtinybę pašalinti įtampą prekyboje“.

Tuo tarpu JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pareiškė nesutinkąs su išvadomis, išdėstytomis G20 finansų ministrų baigiamajame pareiškime ir Ch.Lagarde pareiškime.

„Aišku, jog lėtėja ekonomikos augimas Europoje, Kinijoje, kituose pasaulio regionuose. Nemanau, jog tai yra įtampos prekybos santykiuose padarinys. Šis lėtėjimas prasidėjo jau pernai“, – pareiškė jis reporteriams.

JAV iždo sekretorius patvirtino, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas G20 aukščiausiojo lygio susitikime, kuris įvyks Osakoje birželio 28–29 dienomis, turėtų susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius