-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio finansų rinkų tendencijos

Finansų rinkų apžvalga
Finansai
Finansai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pasaulio finansų rinkų tendencijos

Europoje ir toliau vyrauja neigiamos nuotaikos. Vakar dieną paskelbtas Vokietijos ZEW instituto esamos verslo padėties pasitikėjimo indeksas parodė, kad situacija šalyje yra nepatogiame lygyje. Rugsėjo mėnesio duomenimis šis rodiklis patyrė staigų šuolį žemyn, koreguodamasis nuo buvusios 44,3 reikšmės iki 25,4, tuo tarpu analitikai tikėjosi, kad šis rodiklis pajudės tik iki 40,0.

Toks rodiklio pokytis rodo, kad didžiausia euro zonos ekonomika gana aktyviai reaguoja į Rytų Europoje vykstančius karinius neramumus ir atsirandančias sankcijas dėl jų. Tačiau teigiamą aspektą galėtume įžvelgti tai, kad to paties instituto atliktas tyrimas dėl ateities sentimentų yra ne toks žemas. Žinoma, šis rodiklis taip pat koregavosi neigiamai nuo 8,6 iki 6,9, tačiau ne tiek kiek prognozavo analitikai (5,0).

Šios naujienos atsispindėjo Vokietijos DAX indekse, pastarajam koreguojantis 0,28 proc.  Didžiojoje Britanijoje taip pat jautėsi slogios nuotaikos, FTSE 100 indeksui dienos prekybą baigiant su 0,18 proc. kritimu. Tokiam pokyčiui turėjo įtakos nesiliaujančios kalbos dėl Škotijos referendumo (ketvirtadienį), kurio metu bus balsuojama dėl atsijungimo nuo Didžiosios Britanijos.

Kinijos valdžia nusprendė skirti pinigų padėti penkiems didžiausiems šalies bankams, taip sustiprinant šalies finansinį sektorių ir sumažinant riziką.

Kol kas remiantis išankstiniais preliminariais apklausų duomenimis, nacionalistai neturi (48 proc.) sprendžiamosios daugumos, tačiau dar yra nemažas skaičius žmonių, kurie nėra apsisprendę. Jei pasitvirtintų scenarijus ir Škotija taptų nepriklausoma valstybe, tai paskatintų gana aktyvius kapitalo srautus iš šalies, kurie tikrai nebūtų naudingi pastarosios ekonomikai.

JAV akcijų rinkose buvo jaučiamas optimizmas, didiesiems S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. indeksams kilstelint savo vertę atitinkamai po 0,75 proc. ir 0,59 proc., o tokiam pokyčiui turėjo įtakos antros pagal dydį pasaulyje ekonomikos informacija.

Kinijos valdžia nusprendė skirti pinigų padėti penkiems didžiausiems šalies bankams, taip sustiprinant šalies finansinį sektorių ir sumažinant riziką.

Šiandien svarbių naujienų sulauksime iš Europos, kur bus paskelbtas euro zonos rugpjūčio mėnesio infliacijos lygis, kuris, prognozuojama, išliks nepakitęs ties 0,3 proc. lygiu.

Šiandien svarbių naujienų sulauksime iš Europos, kur bus paskelbtas euro zonos rugpjūčio mėnesio infliacijos lygis.

Tuo tarpu JAV investuotojai stebės kaip keisis kiekybinis ekonomikos skatinimas bei bazinė palūkanų norma. Iš oficialių FED‘o atstovų pasisakymų galima daryti prielaidą, kad bazinė palūkanų norma bus keičiama, kai JAV ekonomikos augimas nekels abejonių dėl tvaraus augimo. 

Valiutų rinkos

Antradienį EUR/USD valiutų kursas nepasižymėjo didesniais svyravimais ir dienos pabaigoje išliko ties 1,2965. Šiandien JAV užsienio valiutų investuotojus turėtų teigiamai nuteikti FED‘o 10 mlrd. JAV dolerių ekonomikos skatinimo programos sumažinimas, kuris galutinai turėtų būti užbaigtas jau lapkričio mėnesį.

Taip pat investuotojai stebės, kokios pozicijos bus FED‘as dėl bazinės palūkanų normos. Kol kas prognozuojama, kad ši norma turėtų išlikti nepakitusi ties 0,25 proc., tačiau jei darbo rinkos rodikliai rodys stabilesnį augimą bei infliacijos lygis kils, tai – bazinė palūkanų norma gali būti keliama artimiausiu metu.

Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas svyruoja ties 1,2945 ir tikėtina stipriai nesikeis iki euro zonos infliacijos lygio paskelbimo, o taip pat FED‘o posėdžio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienis Baltijos akcijų biržose buvo aktyvesnis. Investuotojai apsikeitė vertybiniais popieriais už daugiau nei 1,18 mln. eurų, o Baltic Bendchmark indeksas nežymiai koregavosi žemyn 0,21 proc.

Iš prekybos išsiskyrė Estijos „Tallinna Kaubamaja“ bendrovė, kurios pozicijoje kartu su tiesioginiais sandoriais buvo sugeneruota 763 tūkst. eurų apyvarta, akcijos vertei išliekant nepakitusiai (5,0 euro/akcija). Vakar bendrovė paskelbė, kad yra sudarytas kontraktas dėl naujo prekybos centro statymo, kurio vertė bus apie 9 mln. eurų. Tokios naujienos yra teigiamos, nes bendrovė žiūri į ateitį, vystydama plėtrą ir taip užsitikrindama naujus pajamų šaltinius.

Iš prekybos išsiskyrė Estijos bendrovė „Tallinna Kaubamaja“. Vakar bendrovė paskelbė, kad yra sudarytas kontraktas dėl naujo prekybos centro statymo, kurio vertė bus apie 9 mln. eurų. 

Vilniuje investuotojų susidomėjimo centre išlieka „City Service“ akcijos, kurių vertė vakar dienos prekybos metu šoktelėjo 5,2 proc. iki 1,82 euro už akciją, o bendra apyvarta pasiekė daugiau nei 43 tūkst. eurų. Per kelias dienas susidomėjimas pastarosios bendrovės akcijomis išaugo, kai poziciją sudrebino tiesioginis susijusių asmenų sandoris bei praeitos savaitės penktadienį atlikti didesni automatinio įvykdymo sandoriai, kurie teigiamai paveikė akcijos vertę. Jei šie pavedimai buvo atlikti taip pat su įmone siejamų asmenų, tai šiandien galime sulaukti oficialaus pranešimo apie sandorius, priešingu atveju – tai pavedimai investuotojų, kurie įžvelgia bendrovės ateities potencialą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius