Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio šalims nepavyko susitarti dėl prekybos asbestu ribojimo

Pasaulio šalims trečiadienį nepavyko įvesti griežtų apribojimų prekybai baltuoju asbestu, nes tam pasipriešino Rusija ir Indija.
Asbesto stogai
Asbesto stogai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

180-ies šalių atstovai šią savaitę posėdžiavo Ženevoje, kad peržiūrėtų Jungtinių Tautų remiamą Roterdamo konvenciją dėl toksinių cheminių medžiagų ir pavojingų atliekų (Roterdamo konvenciją dėl sutikimo, apie kurį pranešama iš anksto, procedūros, taikomos tam tikroms pavojingoms cheminėms medžiagoms ir pesticidams tarptautinėje prekyboje“

Aktyvistai ragino chrizotilą (baltąjį asbestą) įtraukti į sąrašą pavojingų medžiagų ir uždrausti eksportuoti jį be importuojančios šalies sutikimo. Vakaruose asbestas tapo tikru pariju, nes medikai sutaria, kad jis sukelia plaučių vėžį ir kitas ligas.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad kiekvienais metais nuo asbesto sukeltų ligų miršta daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Tačiau jis ir toliau naudojamas statybose, ypač besivystančiame pasaulyje.

Prekybos asbestu apribojimui daugiausia priešinosi Rusija, kuri yra viena didžiausių jo gamintojų, bei Indija – viena didžiausių importuotojų ir eksportuotojų.

Roterdamo konvencijos sekretoriatas trečiadienį tviteryje pranešė, kad susitikimo metu “nepavyko pasiekti konsensuso įtraukti asbestą į sąrašą“.

Riboti prekybą asbestu yra sudėtinga, nes tam vienbalsiai turi pritarti visos Roterdamo konvenciją pasirašiusios šalys. Visos asbesto formos yra uždraustos daugiau nei penkiasdešimtyje pasaulio šalių, įskaitant visas ES nares.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius