-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis išeina į pensiją

Šių metų sausio pirmąją pensinio amžiaus sulaukė pirmasis vadinamosios kūdikių bumo kartos atstovas. Per dvidešimt metų į pensininkų gretas įstos kiekvienas jų. Baiminamasi, kad neradus tinkamų būdų kovoti su senstančia visuomene nei JAV, nei kitos pasaulio ekonomikos, įskaitant ir Lietuvos, neatsilaikys.
Laiminga senatvė
Laiminga senatvė / 123rf nuotr.

1946 metais, po Antrojo pasaulinio karo, žmonės, matyt, pajutę naują gyvenimo džiaugsmą, pradėjo masiškai gimdyti. Kūdikių bumas tęsėsi iki 1964 metų. Vien JAV per tuos du dešimtmečius gimė 76 mln. pasaulio piliečių.

Nuo 1946 metų jau praėjo 65 metai. Vadinasi, laikas keliauti senatvės atostogų. Baiminamasi, kad mažėjanti darbingų žmonių armija nesugebės palaikyti ekonomikos augimo.

Kūdikių bumo karta

1946–1964 metų bumo metu gimė ir žmonėms daug gerai pažįstamų asmenybių. Tais metais gimė trys JAV prezidentai – Billas Clintonas, George'as W. Bushas, Barackas Obama. Taip pat pasauliui gerai žinomi vardai yra Hillari Clinton, Condoleezza Rice, Alas Gore'as, Vladimiras Putinas.

Pokariu gimė ir Sylvesteris Stallone, Stevenas Spielbergas, Davidas Bowie, Eltonas Johnas, Ozzy Osborne'as, Robinas Williamsas, Tomas Hanksas ir kiti.

Gimdyti daug vaikų nebūtina

Lietuvos visuomenė sensta ne vien dėl mažėjančio gimstamumo. Masiškai emigruoja darbingo amžiaus žmonės. Todėl pensininkai valstybei tampa vis didesne našta.

Tačiau, banko „DnB Nord“ analitiko Rimanto Rudzkio teigimu, išeičių iš šios situacijos yra. Pagrindinė bėda esanti ta, kad manoma, jog ekonomiką turi skatinti vartojimas, todėl būtinas nuolatinis didelis žmonių prieaugis.

Tačiau ne vien didesnis gimstamumas galėtų būti šiaudu skęstančioms ekonomikoms.

„Žmogiškųjų išteklių turėsim vis mažiau, reikia rasti būdų, kaip galėtume juos efektyviau išnaudoti. Reikia taip keisti valstybės ir verslo struktūrą, kad kuo mažiau žmogiškųjų resursų būtų nukreipta į popierizmą“, – 15min.lt teigė R.Rudzkis.

Esą tobulėjant įvairioms technologijoms, vis daugiau darbo turi būti joms ir patikėta, o žmogui keliami tik tie uždaviniai, kurių negali įvykdyti mašinos.

„Reglamentavimas dabar gyvenimo yra per didelis, sudėtingi reikalavimai, kad žmogus gautų leidimą net namui statyti. O policininkas, pavyzdžiui, vietoje to, kad budėtų gatvėje, sėdi kabinete ir pildo dokumentus“, – svarstė analitikas.

Pramonės sektoriuje  permainos vyksta greičiau, todėl ir sparčiau auga darbo našumo rodiklis. Tuo metu kiek sunkiau pokyčiai vyksta viešajame sektoriuje, kur reikalingos ne vien technologinės permainos, bet ir nauji organizaciniai sprendimai.

R.Rudzkis dar kartą pabrėžė, kad didelė našta visuomenei yra įvairūs formalūs reikalavimai.

„Popierių reikia pildyti daug, pavyzdžiui, gydytojui. Bet ar nuo to gerėja sveikatos apsaugos sistemos paslaugos?“ – teigė analitikas.

Smūgis biržoms

San Francisko Federalinių rezervų bankas pareiškė, kad artimiausius du dešimtmečius kūdikių bumo karta gali lemti pastovų JAV akcijų pigimą. Prireikus pinigų geresniam gyvenimui senatvėje gali prasidėti masiškas akcijų pardavinėjimas, kuris ir lems krisiančius akcijų indeksus.

Kainos ir pelno santykis 1981–2000 metais patrigubėjo, nes kūdikių bumo atstovai tuo laikotarpiu pasiekė patį savo karjeros piką ir todėl daug investavo. Manoma, kad tik užsienio investuotojų susidomėjimas JAV įmonėmis gali išgelbėti JAV biržas nuo itin smarkaus indeksų kritimo.

Dabar JAV pensininkų gyvenimo trukmė ilgesnė, todėl jų išlaikymo kaina vis auga, ir baiminamasi, kad kuo toliau, tuo sunkiau valstybei bus išlaikyti savo piliečius, o į pensiją išeinanti kūdikių bumo karta šį smūgį ekonomikai tik sustiprins.

Trys ketvirtadaliai JAV pensininkų pradeda reikalauti senatvės socialinių garantijų sulaukę dar tik ankstyvojo pensinio amžiaus – 62 metų. Daugelis tą daro tam, kad tiesiog išgyventų.

Pradedant šių metų sausio pirmąja, kasdieną vidutiniškai 10 tūkst. kūdikių bumo kartos švenčia savo 65 metų jubiliejų. Taip truks artimiausius 19 metų.

Pinigų pensininkams išlaikyti JAV trūksta jau dabar – Kalifornijos valstijos trys didžiausi pensijų fondai skaičiuoja, kad ateityje pensijoms išmokėti jiems gali pritrūkti apie 500 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius