Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasibaigus žiemai – pigesnė šiluma

Baigiantis šildymo sezonui, akis badant pasaulyje nukritusioms dujų kainoms, Kainų komisija pagaliau susiprato keisti Šilumos kainų skaičiavimo metodiką – pagal ją kainos centralizuotos šilumos vartotojų naudai būtų pakoreguotos penktadaliu.
Radiatorius
Jeigu sprendimas būtų priimtas anksčiau, kai kurių miestų gyventojai būtų lengviau išgyvenę į pabaigą einantį šildymo sezoną. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pagal vakar Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pakeistą Šilumos kainų skaičiavimo metodiką centralizuotai tiekiamos šilumos kainos bus nustatomos atsižvelgiant į tarptautinių agentūrų prognozes dėl gamtinių dujų kainų, o ne pagal praėjusio laikotarpio kainas, kaip buvo iki šiol. Naujos šilumos kainos galėtų įsigalioti jau nuo kito mėnesio pradžios.

Tai yra laikinas sprendimas, galiosiantis, iki Seimas pakeis Šilumos ūkio įstatymą, pagal kurį šilumos kainos būtų perskaičiuojamos kas mėnesį – tokiu būdu būtų dar lanksčiau reaguojama į dujų kainos pokyčius.

VKEKK tikina siekianti greičiau reaguoti į kuro kainų pokytį ir tolygesnio šilumos kainų kitimo. Tačiau komisija neneigia, kad tokio naujo mechanizmo įgyvendinimas gali ir užtrukti.

15-20 proc. pigiau

VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys taip aiškina šio pakeitimo esmę: iki šiol šilumos kainos buvo skaičiuojamos pagal buvusią faktinę dujų kainą, o nuo šiol jos bus nustatomos pagal prognozuojamą 12 mėnesių dujų kainą. Jo tvirtinimu, toks reguliavimas yra sąžiningesnis.

„Praktinė nauda vartotojams yra ta, kad pagal dabartinę situaciją, kai prognozuojamos mažėjančios dujų kainos, šilumos kaina mažėtų apie 15-20 procentų. Tačiau reikia paminėti, kad tai galioja tiems vartotojams, kuriems šilumą teikiančios įmonės šilumos energijai gaminti didžiąja dalimi naudoja dujas. Kaip žinoma, daugumoje įmonių dujos sudaro tik dalį šilumai gaminti naudojamo kuro“, – kalbėjo jis.

Nuo šiol šilumos kainos bus nustatomos pagal prognozuojamą 12 mėnesių dujų kainą.

Gamtinių dujų kainos Lietuvai pradėjo kristi nuo praėjusių metų, kuomet spalį prie Lietuvos-Baltarusijos sienos tūkstantis kubinių metrų gamtinių dujų, perkamų iš Rusijos „Gazprom“, Lietuvai kainavo 1320 litų, o nuo lapkričio iki kovo mėnesio kaina nukrito jau 40 procentų.

Tačiau šilumos kainų skaičiavimą keisti susiimta tik dabar. Šių metų sausį tūkstantis kubinių metrų gamtinių dujų jau kainavo 1070 litų, vasarį – 900, kovą – 770 litų.

Jeigu sprendimas būtų priimtas anksčiau, kai kurių miestų gyventojai būtų lengviau išgyvenę į pabaigą einantį šildymo sezoną. „Societe Generale Bank“ prognozėmis, balandžio mėnesį už tūkstantį kubinių metrų dujų mokėsime 670 litų, gegužę – 610, birželį – 580 litų. Nuo liepos jų kaina ims kiek kilti ir, prognozuojama, sieks 590 litų, metų pabaigoje – 640 litų už tūkstantį kubinių metrų.

VKEKK Šilumos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Gudzinskaitė BNS yra sakiusi, kad nepakeitus metodikos šilumos tiekimo įmonės dabar šilumos kainą skaičiuotų remdamosi buvusia iki šiol dujų kaina – daugiau nei tūkstantis litų už tūkstantį kubinių metrų. Tačiau prognozuojama dujų kaina yra keliais šimtais litų mažesnė.

„Jei skaičiuojant šilumos kainą dujų kaina mažėja nuo 1100 iki maždaug 800-900 litų, tai jau yra prasmės bent trumpam keisti metodiką“, – teigė R.Gudzinskaitė.

Tačiau ji perspėjo, kad šiluma nebūtinai gali atpigti – nauja kaina esą priklausys ir nuo to, kokia dujų kaina buvo įtraukta į ankstesnius skaičiavimus, o ji galėjo būti ir mažesnė nei dabar prognozuojama. Be to, kaina priklausys ir nuo įmonių patirtų nuostolių.

Šilumos tiekėjai nebijo

Minėtu kainų skaičiavimo pakeitimu galės pasinaudoti šios centralizuotai šilumos energiją gyventojams tiekiančios įmonės: „Vilniaus energija“, „Panevėžio energija“, „Molėtų šiluma“, „Kaišiadorių šiluma“, „Visagino energija“ ir Tauragės šilumos tinklai.

Nauja kainų skaičiavimo metodika šilumos tiekėjų neišgąsdino. Jie tiki, kad numatytas kompensacinis mechanizmas leis jiems išvengti nuostolių, jeigu prognozės dėl dujų kainos nepasitvirtintų.

„Dabar galiojančios Šilumos kainų skaičiavimo metodikos pataisa, kurią patvirtino VKEKK, šilumos tiekimo įmonėms nustatant šilumos kainas jokios įtakos neturės“, – po posėdžio sakė Vytautas Stasiūnas, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas.

VKEKK patvirtino, kad gamtinių dujų kainos prognozuojamos pagal galiojančiose dujų tiekimo sutartyse numatytą tiekimo formulę, įvertinus formulės kintamųjų dydžius, paskutinio mėnesio, einančio prieš bazinės šilumos kainos projekto ar perskaičiuotos šilumos kainos projekto rengimą, paskutinės darbo dienos Londono biržos ateities sandorių bei to mėnesio paskutinės darbo dienos Europos centrinio banko skelbiamo JAV dolerio ir euro santykio reikšmes.

Naują kainą šilumos energiją tiekiančios įmonės turėtų paskelbti iki liepos 1 dienos, o suderinti su VKEKK – birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius