-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasieniečiai dairosi 77 naujų visureigių – mokės iki 38 tūkstančių eurų už vieną

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) paskelbė viešąjį pirkimą, kuriuo siekia įsigyti 77 naujus visureigius ir taip atnaujinti valdomą transporto priemonių parką. Tamsiai žaliai dažytos, tamsintais langais ir specialia įranga aprūpintos transporto priemonės saugos sieną, kontroliuos nelegalius migrantus ir gaudys kontrabandininkus. Tačiau kai kurie reikalavimai nustebino konkurso dalyvius.
Prie sienos su Lenkija – kontrolės atnaujinimo pratybos
Pasieniečiai / VSAT Varėnos rinktinės nuotr.

VSAT pirkimo dokumentuose, kad perkamų didelių visureigių skaičius sudarys 77, tiesa, kiekis galės nukrypti 10 proc.

Patiems automobiliams keliami reikalavimai tarsi nėra išskirtiniai, tačiau kai kurios detalės sulaukė rinkos dalyvių pasipiktinimo.

Visureigiai turi būti ne senesni nei 12 mėnesių, nauji ir neeksploatuoti, dažyti tamsiai žaliai – spalvos kodas bus derinamas su VSAT. Reikalaujama visų ratų pavara, ne mažensnė nei 21 cm prošvaista, ne mažiau kaip 130 kW galios dyzelinis variklis, užtikrinantis ne mažiau kaip 420 Nm sukimo momentą. Kuro bako talpa – nuo 70 litrų.

Galiniai stiklai turės būti tamsinti 80 proc. atsparia įbrėžimams, apsaugančia nuo ultravioletinių spindulių plėvele. Visureigiai turi būti 5 durų ir 5 sėdimų vietų, turėti įprastas saugos sistemas. Variklio, pavarų dėžės ir kuro bako apačia turi būti saugoma metaline ne mažiau 3 mm storio apsauga, aplinkos apsaugos kriterijus – Euro 6.

Turi būti 2 akumuliatoriai

Tačiau pirkimo dalyviams užkliuvo nebūdingas reikalavimas – automobilis turi būti su dviem akumuliatoriais. Jei automobilyje antras akumuliatorius sumontuotas ne gamykloje, jis turi būti montuojamas taip, kad neigiamai neįtakotų kitų automobilio įrenginių veikimo, nepakeistų bagažinės tūrio, negali panaikinti garantijos.

VSAT Varėnos rinktinės nuotr./Prie sienos su Lenkija – kontrolės atnaujinimo pratybos
VSAT Varėnos rinktinės nuotr./Prie sienos su Lenkija – kontrolės atnaujinimo pratybos

Pirkime dalyvaujantis tiekėjas paprašė atsisakyti tokios nuostatos, tačiau VSAT nurodė, kad šis kriterijus yra vienas iš svarbiausių, siekiant įsigyti tinkamiausią transporto priemonę – užtikrins pakankamą elektros energijos srovę, eksploatuojant automobilį su papildoma įranga.

O papildomą įrangą turės parūpinti tie patys konkurso dalyviai: automobiliai turi turėti telemetrinę įrangą, nustatančią vietovę, perduodančią duomenis ir užtikrinančią saugumą, vaizdo registratorius.

VSAT taip pat reikalauja, kad konkurso dalyviai turėtų ne mažiau kaip tris siūlomo automobilio autorizuotus techninio aptarnavimo centrus skirtinguose Lietuvos didžiuosiuose miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

15min žiniomis, tiesiogiai šį reikalavimą atitinka tik verslo grupės bendrovės: „Modus group“ ir „Inchcape Motors“, todėl kitiems pirkimo dalyviams tektų ieškoti partnerių ir pirkime dalyvauti ne vieniems.

Nori atsinaujinti

„Tikslas – atnaujinti susidėvėjusių VSAT tarnybinių transporto priemonių parką. Tarnybinės transporto priemonėmis bus naudojamos siekiant užtikrinti Lietuvos Respublikos ir ES sienų apsaugą bei užkirsti kelią nelegaliai migracijai bei kontrabandos gabenimui per valstybės sieną“, – sako VSAT Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

Nors visi perkami automobiliai turi atitikti tas pačias sąlygas, pirkimas skeltas į dvi dalis pagal du atskirus projektus: 70 automobilių perkama pagal Vidaus saugumo fondo finansuojamą projektą „Transporto priemonių įsigijimas“, o 7 visureigiai – pagal projektą „STS transporto priemonių įsigijimas, I etapas“. Šiomis priemonėmis numatytas finansavimas siekia apie 2,9 milijono eurų, arba po 38 tūkst. eurų vienam automobiliui.

VSAT nuotr./VSAT pareigūnų automobilis
VSAT nuotr./VSAT pareigūnų automobilis

VSAT aiškina, kad pagal nacionalines nusidėvėjimo taisykles laikoma, kad įrangą reikia keisti maždaug po 5–7 metų. Transporto priemonėms nustatytas 5 metų laikotarpis.

„Eksploatuoti netinkami, susidėvėję ir sienos apsaugai bei VSAT funkcijoms vykdyti nebetinkami automobiliai teisės aktų nustatyta tvarka yra parduodami viešuose aukcionuose“, – sako G.Mišutis.

Šiuo metu VSAT svetainėje nurodoma, kad tarnyba turi tik 13 tarnybinių lengvųjų automobilių. Tačiau VSAT atstovai patikina – parkas nedidinamas, tačiau atnaujinamas. Nurodomi automobiliai tik tie, kuriuos privaloma žymėti. O specialiųjų transporto priemonių žymėti nereikia.

„Visos VSAT patruliavimui skirtos transporto priemonės, lengvieji automobiliai, kriminalinei žvalgybai skirtos mašinos ir pan. yra specialiosios transporto priemonės. Šie automobiliai į minėtą sąrašą netraukiami“, – aiškina G.Mišutis.

Du akumuliatoriai konkurencijos neribos

VSAT atstovas aiškina, kad pirkimo dalyvių skaičiaus reikalavimas – du akumuliatoriai automobilyje, neribos.

„Perkamuose automobiliuose bus sumontuota daug papildomos įrangos, kuri reikalinga tarnybinių funkcijų vykdymui. Pirkimo dalyvių skaičiaus tai neapribos, nesi antras akumuliatorius gali būti sumontuotas ir ne gamintojo“, – sako Giedrius Mišutis.

Jis patikina, kad VSAT nesiekia įsigyti konkretaus automobilio modelio.

„Pasieniečiams yra svarbu, kad su įsigytu automobiliu būtų galima efektyviai vykdyti tarnybines funkcijas. VSAT duomenimis, pagal rinkos tyrimą ir esančius rinkoje automobilius techninę specifikaciją atitinka „Jeep Grand Cherokee“, „Toyota Land Cruiser“, „SsangYong Rexton“, „Mitsubishi Pajero“, – sako G.Mišutis.

„Toyota Land Cruiser“ – potencialus pasieniečių pirkinys
„Toyota Land Cruiser“ – potencialus pasieniečių pirkinys

15min primena, kad 2015 metais VSAT naujų automobilių už daugiau kaip pusę milijonų eurų gavo neatlygintinai iš tabako bendrovės „Philip Morris Baltic“. Tuomet pasieniečiai gavo 7 automobilius „Toyota Hilux“ ir 2 automobilius „Subaru Forester“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius