-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasikeitimai bankuose: kaip išsirinkti palankiausią paslaugų krepšelį?

Nuo vasario 1 d. bankai siūlo atnaujintus paslaugų krepšelius – jų kainos, priklausomai nuo įtrauktų paslaugų, svyruoja nuo 1 Eur iki beveik 6 Eur per mėnesį. Patrauklesnius įkainius bankai taiko sąskaitoms, į kurias gaunamos nuolatinės pajamos, o nenaudojamas sąskaitas vertėtų uždaryti.
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiuo metu bene palankiausias sąlygas klientams siūlo bankas „Citadele“ – už 1 Eur mėnesinį mokestį ir užsisakius banko kortelę klientai gali neribotai atlikti pavedimus ir išgryninti pinigus, kol per dieną išgryninama suma neviršija 1000 Eur. Bankas informavo, kad šį planą renkasi 76 proc. naujų klientų.

Bankas DNB siūlo brangiausią krepšelį – už neribotas paslaugas klientų prašytų 5,5 Eur per mėnesį, bet į šį mokestį įeina auksinė kredito kortelė.

Kiti bankai per mėnesį išgryninamų pinigų kiekį riboja nepriklausomai nuo krepšelio kainos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas

Du didžiausi šalyje veikiantys bankai SEB ir „Swedbank“ taiko nedaug besiskiriančius įkainius – už atitinkamai 1,8 Eur arba 1,7 Eur per mėnesį klientai gali rinktis neribotus pavedimus ir pinigų įskaitymus. Tačiau išgryninamų pinigų per mėnesį sumą bankai riboja: SEB – 550 Eur, „Swedbank“ – 580 Eur. Šie paslaugų planai gali būti 0,8 Eur pigesni, jei į sąskaitą gaunamos nuolatinės pajamos.

Komerciniai bankai siūlo ir Lietuvos banko nustatytą pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą, kurios kaina 1,5 Eur, už ją galima atlikti 10 nemokamų pavedimų, išgryninti 550 Eur. Tačiau savo paslaugų kainodarą bankai nuo vasario 1 d. padarė patrauklesnę – už panašų mokestį klientai gali gauti daugiau paslaugų. Į šį standartinį krepšelį dėmesį turėtų atkreipti socialinę paramą gaunantys asmenys – tuomet jo kaina sudaro 0,75 Eur per mėnesį.

Nepriklausomai nuo pasirinkto krepšelio, pavedimų įskaitymas iš kitų bankų sąskaitų nebekainuos, taip pat neribotai galima įnešti pinigus į savo sąskaitą.

Skirtingų bankų mokėjimo paslaugų krepšelių kainas galima palyginti rinkos reguliatoriaus Lietuvos banko svetainėje, alternatyvų patogesnį palyginimą siūlo Bankai.lt palyginimo sistema.

Nuo šiol visos sąskaitos kainuoja

„SEB bankas prisitaikė prie reikalavimų ir peržiūrėjo savo paslaugų planus, atsižvelgęs į konkurencinę aplinką. Nuo vasario 1 d. privatiems klientams, kurie nebus pasirinkę paslaugų plano, nebeliko atskirų dviejų mokesčių: sąskaitos tvarkymo mokesčio ir mokesčio už lėšų eurais įskaitymą. Juos pakeitė vienas minimalus pagrindinių banko paslaugų mokestis (0,7 Eur/mėn.)“, – 15min atsiųstame komentare teigia SEB banko Produktų plėtros skyriaus vadovas Gintautas Giržadas.

Anot jo, klientams palankiausia pasirinkti vieną savo pagrindinį banką ir, jei gaudavo bent vieną pervedimą į sąskaitą, nuolat naudotis jo paslaugomis už fiksuotą mokestį per mėnesį.

123rf.com/Elektroninė bankininkystė
123rf.com/Elektroninė bankininkystė

„Swedbank“ klientams nuo vasario 1 d. pasiūlyta užsisakyti Pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą ir pasirinkti tinkamiausią paslaugų rinkinį. Norintieji naudotis banko paslaugomis ir mokėti už jas atskirai (tai yra nesinaudoti jokiu paslaugų rinkiniu) gali tai daryti ir toliau, tačiau tokiu atveju kiekvienai kliento sąskaitai yra taikomas minimalus kasdienių paslaugų mokestis – 0,70 Eur/mėn.

„Mūsų duomenimis, absoliuti dauguma klientų (95 proc.) banke turi vieną sąskaitą. Klientai, turintys nenaudojamų papildomų sąskaitų, jas gali savarankiškai užsidaryti interneto banke bei telefonu arba atvykę į banko padalinį“, – teigia „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Jis tikina, kad apie naujus įkainius klientai informuoti likus keletui mėnesių iki jų įsigaliojimo.

Pasak SEB banko atstovo, nenaudojamų sąskaitų banke paprastai būna nedaug, apie 1 proc. Bankas bent kartą per metus, prieš tai informavęs klientą asmeniškai ir perklausęs, ar sąskaita jam yra reikalinga, uždaro nenaudojamas ir neaktyvias sąskaitas. Bankas neuždaro tų sąskaitų, kuriuose yra lėšų likutis.

Kreditų unijose – viena kaina

Lietuvoje veikiančios kredito unijos itin išradingos kainodaros atžvilgiu nebuvo. Visų Lietuvoje veikiančių kredito unijų mokėjimo paslaugų krepšelių kaina vienoda – 1,5 Eur per mėnesį.

Visose unijose iki 10 apribotas ir nemokamų pavedimų skaičius. Nedaug skiriasi tik išgryninamų pinigų suma. Kredito unijų mokėjimo paslaugų krepšelių kainas galima palyginti Lietuvos banko svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius