Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiklydę vertime: TVF liepė taisyti kitų metų biudžetą, Finansų ministerija to neišgirdo

Tarptautinis valiutos fondas liepė Lietuvai taisyti kitų metų biudžeto projektą. Tačiau Finansų ministerija to arba nesuprato, arba pagalvojo, kad užsiminti apie tai visuomenei neverta.
Finansų ministerija
Finansų ministerija / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Pirmadienį Lietuvoje darbą baigė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misija. Spaudos konferencija, priešingai nei įprasta, surengta nebuvo. Antradienį TVF, Lietuvos bankas ir Finansų ministerija apie misijos rezultatus išplatino pranešimus spaudai. TVF juodu ant balto parašė, kad Lietuvai reikia taisyti kitų metų biudžetą, mažinant išlaidas ir ieškant papildomų pajamų. Bet savo pranešime spaudai Finansų ministerija apie tai parašyti „pamiršo“.

Lietuvos bankas taip pat nutylėjo kritiką dėl biudžeto. Jis nusprendė pabrėžti TVF pagyras Lietuvai dėl euro įvedimo. TVF šį žingsnį įvertino kaip ekonomikos sėkmės įrodymą. 

TVF vertinimu, nors metų antrojoje pusėje jaučiamas nedidelis ūkio plėtros sulėtėjimas, vidaus paklausa ir palankus konkurencingumas turėtų užtikrinti 2,9 proc. Lietuvos ekonomikos augimą šiais metais. Kitąmet numatomas nuosaikus – iki 3,1 proc. – plėtros spartėjimas dėl gerėsiančių skolinimosi ir užsienio rinkų sąlygų. 

Euro įvedimo naudą pabrėžė ir Finansų ministerija. Pastaroji taip pat paminėjo, kad TVF taip pat pabrėžia, kad tolesnei ekonomikos plėtrai bus labai svarbus efektyvus viešųjų išlaidų valdymas ir ES paramos panaudojimas. Tarp Vyriausybės sprendžiamų iššūkių TVF paminėjo išlaidų didinimą gynybai ir per krizę sumažintų atlyginimų ir pensijų kompensavimą. 

TVF misijos Lietuvoje vadovas Christophas Klingenas ataskaitoje sako, kad, įvertinus išlaidų krašto apsaugai augimą, galimybės didinti kitas viešąsias išlaidas tampa labai ribotos.

Tačiau į kritikos detales nei Lietuvos bankas, nei Finansų ministerija nesileido. 

Biudžetą reikia taisyti

„Viešųjų finansų tvarkymas yra pajudėjęs į priekį, tačiau dar nepasisekė į buvusį lygį sugrąžinti 2009 metais smarkiai padidėjusios skolos. Naujų išlaidų poreikis, įskaitant finansavimo gynybai didinimą ir per krizę sumažintų pensijų ir apkarpytų algų kompensavimą, apsunkina užduotį”, – rašoma TVF pranešime.

Vyriausybės Seimui pateiktame kitų metų biudžeto projekte yra numatytas 1,2 proc. BVP viešojo sektoriaus finansų deficitas. TVF teigia, kad tokiam tikslui pasiekti reikės didesnių pastangų.

TVF misijos Lietuvoje vadovas Christophas Klingenas ataskaitoje sako, kad, įvertinus išlaidų krašto apsaugai augimą, galimybės didinti kitas viešąsias išlaidas tampa labai ribotos.

„Rengiant galutinį biudžeto variantą, būtina pagrindinį dėmesį skirti pajamų bazės didinimui ir neprioritetinių išlaidų mažinimui“, – sakė C.Klingenas.

TVF taip pat pabrėžė, kad tolesnei Lietuvos ekonomikos plėtrai labai svarbus efektyvus viešųjų išlaidų valdymas ir ES paramos panaudojimas.

„Darbo rinkai būtų naudinga esminė Darbo kodekso peržiūra. Kova vis dar aukštu nedarbo lygiu turi apimti ir mokslo sektoriaus reformą, ir su darbo sektoriumi susijusius mokesčių mažinimą, kuris turėtų būti nuodugniai apsvarstytas“, – teigiama ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius