Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiūlyta PST akcijų supirkimo kaina papiktino investuotojus

Panevėžio statybos trestą (PST) kontroliuojanti akcininkė įmonė „Panevėžio keliai“ neskuba pateikti teisingos kainos likusioms PST akcijoms supirkti.
Akcijų birža
Akcijų birža / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Su tokia padėtimi nelinkusi taikstytis Vertybinių popierių komisija (VPK) naują kainą ragina pateikti nedelsiant.

„Panevėžio kelių“ pasiūlytą PST akcijų supirkimo kainą (0,71 lito) galima vertinti kaip pasityčiojimą iš rinkos dalyvių. Lietuvos statybų rinkos lyderė įvertinta vos 11,6 mln. litų ir akivaizdu, kad tai neatitinka sąžiningos kainos reikalavimų. Palyginimui, gerokai mažesnė įmonė „Ukmergės keliai“, kurios akcijas „Panevėžio keliai“ jau supirko po tos pačios bylos pralaimėjimo, buvo įvertinta 14 mln. litų", – „Verslo žinioms“ sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius.

Anot jo, PST vien 2003 metais, kai „Panevėžio keliai“ su susijusiais asmenimis peržengė 50 proc. kontrolės ribą, pasiekė 136 mln. litų apyvartą, todėl akivaizdu, kad akcininke, parduodama turimas akcijas, būtų gavusi gerokai didesnę kainą, tad ir sąžininga kaina turėtų būti gerokai didesnė nei dabar siūloma. Juolab tai patvirtina ir dabartiniai rodikliai bei stipri PST finansinė padėtis – bendrovė net yra patvirtinusi „Panevėžio keliams“ 10 mln. litų paskolos limitą pagrindinei akcininkei.

„Vertinant dabartinius „Panevėžio kelių“ veiksmus galima manyti, kad jie vengia siūlyti didesnę kainą, nes tokiu atveju jiems grėstų dar vienas ieškinys iš buvusio blokuojančio akcijų paketo savininko (Mindaugo Vėgėlės, PST smulkiojo akcininko, kuris teisme pasiekė, jog būtų skelbiamas oficialusis siūlymas likusioms PST akcijoms supirkti – dienraštis), kuris neradęs sutarimo su „Panevėžio keliais“, savo akcijas pardavė „Evli“ grupei", – tikino T.Pilipavičius.
Tai, kad PST didžiausias akcininkas neskuba teikti siūlymo, pripažįsta ir VPK.

VPK nuomone, apskaičiuojant teisingą siūlymo kainą turi būti atsižvelgta į tai, kad pareiga pateikti tokį siūlymą, kilusi dar 2003–ųjų balandžio 29 dieną, iki šiol nėra įgyvendinta ir dėl to smulkiųjų akcininkų teisė, pasikeitus bendrovės valdymui, už teisingą atlygį pasitraukti iš bendrovės yra suvaržyta.

Taip pat turi būti atsižvelgiama ne tik į pareigos atsiradimo metu galiojusias kainos nustatymo taisykles, bet ir į akcijų kainos reguliuojamoje rinkoje, jų buhalterinės vertės pokyčius, kitas svarbias aplinkybes, atsiradusias iki pareigos pateikti oficialųjį siūlymą paaiškėjimo datos – Panevėžio apygardos teismo nutarties priėmimo dienos (2008 metų lapkričio 19 dienos).

Tačiau „Panevėžio kelių“ atstovė Rasa Čepienė paneigė kaltinimus dėl vilkinimo ir tikina, jog tą daryti būtų ekonomiškai nenaudinga, nes jau pateikiant oficialiojo siūlymo aplinkraštį VPK, banko sąskaitoje turi būti „įšaldyta“ likusioms akcijoms supirkti reikalinga suma, papildomai sąnaudų reikalauja samdomi konsultantai. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius