Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 30

Paskaičiavome, kas apsimoka labiau: paskola su kintamomis ar fiksuotomis palūkanomis?

Lietuvos rinkoje paskolų su fiksuotomis palūkanomis praktiškai nėra ir Lietuvos bankas (LB) panoro tai keisti – parengė įstatymo pataisas, pagal kurias bankai būtų įpareigoti teikti dvi būsto paskolos palūkanų alternatyvas. Visgi nebūtinai fiksuotų palūkanų pasiūlymas galėtų būti labiau viliojantis. 15min pateikė skaičiavimus, kokią paskolą, su fiksuotomis ar nefiksuotomis palūkanomis, vertėjo turėti pastaruosius beveik 10 metų.
Būsto paskola
Būsto paskola / 15min.lt fotomontažas

Jei imama paskola su kintamomis palūkanomis, mėnesinės įmokos dydis perskaičiuojamos kartą per metus, per 6 mėn. ar per 3 mėn.

O štai gyventojų, turinčių paskolas fiksuotomis palūkanomis – tai reiškia, kelerius metus mokančius tokią pat įmoką, net reikėtų paieškoti.

Pasak LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, Lietuvoje turime tik 3 proc. tokių būsto paskolų. Tuo metu euro zonoje, jo duomenimis, jų vidutiniškai yra apie 80 proc.

„Šiuo metu esame parengę konkrečius įstatyminius siūlymus, kuriuos esame pateikę Finansų ministerijai. Mūsų manymu, kredito įstaigos turėtų pateikti vartotojams du pasiūlymus: su kintama ir protinga fiksuota palūkanų norma“, – 15min buvo sakęs G.Šimkus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Šimkus
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Šimkus

Anot jo, priėmus pakeitimus žmonės turėtų galimybę rinktis, o dabar tokia galimybė labiau teorinė.

„Teoriškai ir dabar egzistuoja fiksuotų palūkanų normų instrumentas ir dalis klientų jį gauna, bet jis daugiau, mano galva, egzistuoja teoriškai. Norint pakeisti šitą situaciją, tas pasiūlymas turėtų atsigulti ant stalo kaip lygiavertis kintamai palūkanų normai“, – teigė G.Šimkus.

Bet ar tikrai fiksuotų palūkanų pasiūlymas galėtų būti vertingesnis nei kintamų? Portalas 15min palygino, kokią paskolą labiau vertėjo turėti pastaruosius beveik 10 metų.

Fiksuotų ir nefiksuotų palūkanų sumos

Artūrui (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) pavyko pasiimti paskolą su fiksuotomis palūkanomis 2015 m. kovą dar tuo metu veikusiame „Nordea“ banke, kuris vėliau susijungė su DNB ir tapo „Luminor“.

Bankas jam išdavė 89 250 eurų paskolą 30 metų laikotarpiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius