Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paskolų turėtojams – vėl geros žinios: palūkanų norma nesikeičia 

Būsto paskolas paėmę šalies gyventojai gali lengviau atsikvėpt – Europos centrinis bankas ketvirtadienį paliko nulinę palūkanų normą. Negana to, vis daugėja ženklų, kad situacija nesikeis visus 2019 metus.
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį įvykusiame pirmajame šiais metais Valdančiosios tarybos posėdyje nepakeitė rekordiškai mažų palūkanų normų.

Garantija – kol kas iki vasaros

Kaip ir prognozuota, pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir toliau sudarys rekordinius 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, – 0,25 procento.

Palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, tebesudarys minus 0,4 proc., o tai reiškia, kad bankams ir toliau teks mokėti už savo indėlius euro zonos centriniame banke.

ECB pagrindinių palūkanų normų nekeis bent iki 2019 metų vasaros pabaigos, pažymima po posėdžio paskelbtame pranešime.

Jame taip pat nurodyta, kad euro zonos centrinis bankas „ketina toliau reinvestuoti visas lėšas, gaunamas iš pagal Turto pirkimo programą įsigytų vertybinių popierių išpirkimo suėjus jų terminui“ ir tai bus daroma „dar gana ilgą laiką nuo tos dienos, kai jis pradės didinti ECB pagrindines palūkanų normas, ir bet kokiu atveju tiek, kiek tai bus reikalinga siekiant užtikrinti palankias likvidumo sąlygas ir palaikyti aukštą skatinamosios pinigų politikos lygį“.

Kaip bus ateityje?

Tačiau daugėja analitikų bei prognozių, kad nulinė zona išliks iki pat 2020-ųjų. Pavyzdžiui, taip prognozuoja tarptautinės reitingų agentūros „Fitch“ analitikai. Tai, kad šiais metais bazinės palūkanų normos nesikeis, prognozuoja ir SEB banko analitikai.

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas yra prognozavęs, kad bent iki 2019 metų rudens jokių naujienų dėl palūkanų didinimo nebus.

Tai reiškia, kad būsto paskolas paėmę gyventojai gali dar metus būti ramūs dėl palūkanų. Padidinus bazinę palūkanų normą, vėliau laukti ir kiti didinimo etapai, o tai padidintų paskolas paėmusių gyventojų sumas.

Milžinišką turto pirkimo programą 2018 metų pabaigoje užbaigęs euro zonos centrinis bankas pareiškė, jog atidžiai stebės pokyčius euro zonos ekonomikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius