Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastačius suskystintų dujų terminalą dujos atpigti galėtų ketvirtadaliu

Kiaulės nugaroje pastačius suskystintų dujų terminalą turėtų smarkiai atpigti dujos. Kol kas pagrindiniu užsienio partneriu įsivaizduojama JAV kompanija, kuri norėtų turėti iki 20 proc. terminalo akcijų.
Dujų balionas
Dujų balionas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Dabar svarstomi konkretūs darbai, tokie kaip teritorijos planavimas, jos perdavimas Klaipėdos uostui. Darbų grafiką turėtume patvirtinti birželį“, – po pirmojo suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžio sakė premjeras Andrius Kubilius.

Galimų užsienio investuotojų klausimas bus svarstomas kiek vėliau. „Darbus pradedame savo jėgomis. Nuosekliai plėtodami projektą ieškosime atsakymų ir į tokius klausimus, ar įsileidžiam investuotojus“, – teigė ministras pirmininkas.

Kol kas realiausias užsienio investuotojas – JAV bendrovė „Cheniere“, su kuria valstybės valdoma „Klaipėdos nafta“ pasirašė ketinimų protokolą dėl galimybės ateityje tiekti Lietuvai suskystintas gamtines dujas

JAV išgaunamos skalūninės dujos, energetikos ministro Arvydo Sekmoko teigimu, būtų puiki alternatyva Rusijos milžinės „Gazprom“ tiekiamoms dujoms.

„Šiuo metu JAV dujų kaina sudaro trečdalį tos kainos, kuria Lietuva perka dujas iš „Gazprom“, atgabenus dujas į Lietuvos uostą, dujos galėtų būti 20-25 proc. pigesnės“, – teigė A.Sekmokas.

Dešimtmečiu per vėlai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę išreiškė kritiką, esą darbai vyksta per lėtai. „Tokią pastabą padariau ir premjerui, ir energetikos ministrui. Iš tiesų daug kalbame, o procesas vyksta labai lėtai", – sakė prezidentė.

A.Kubilius teigė sutinkantis su tokia kritika – esą atsiliekama yra visu dešimtmečiu. „Kai gyvenam dvidešimt pirmus nepriklausomybės metus, vis dar neturim alternatyvų rusiškoms dujoms, viskas vyksta per lėtai. Jau galėjom prieš dešimtmetį tai turėti“, – žurnalistams sakė premjeras.

Žadama, kad terminalas pastatytas bus dar šiemet. Svarbiausia, kad kuo greičiau teritorija būtų perduota Klaipėdos jūrų uostui, nes dabar tik dalis Kiaulės Nugaros jam priklauso, likusią teritoriją kontroliuoja Klaipėdos savivaldybė.

„Turima dalis yra per maža, kad patenkintų viso terminalo infrastruktūros poreikius, o kitoje dalyje mes rengti negalime nieko, kol ta teritorija mums nepriklauso. Nenoriu kalbėti apie konkrečius etapus, bet grafikas realistiškas. Jau šiais metais mums turėtų būti perduota likusi teritorija ir galėsime pradėti ją ruošti“, – sakė Eugenijus Gentvilas, Klaipėdos uosto vadovas.

Preliminari terminalo kaina – 200 mln. eurų. Jis galėtų tiekti maždaug 2 mlrd. kubinių metrų dujų per metus – maždaug du trečdalius Lietuvai reikalingų dujų.

„Jeigu dujų kaina vartotojui bus mažesnė – tai jau atsipirkimas terminalo valstybės mastu“, – teigė A.Sekmokas.

JAV kompanija „Cheniere“ kol kas yra perspektyviausia, ji pati esą nurodė, kad investuoti galėtų apie 20 proc. Taip pat esą bus deramasi su Norvegija ir Kataru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius