-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pekinas atmetė D.Trumpo pareiškimus, kad ekonomikos lėtėjimas verčia Kiniją nuolaidžiauti

Kinija antradienį atmetė JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimus, kad lėtėjantis ekonomikos augimas ją verčia sudaryti prekybos sandorį, abiem pusėms rengiantis tolesnėms deryboms.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pekinas ir Vašingtonas yra įsitraukusios į didelio masto prekybos karą ir viena kitai įvedė didesnius muitus 360 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms ir paslaugoms.

Pirmadienį Kinija paskelbė duomenis, rodančius, kad šalies ketvirčio ekonomikos augimas nukrito iki 6,2 proc. ir buvo lėčiausias per beveik 30 metų.

Paskelbus prekybos duomenis, D.Trumpas tviteryje parašė: „Štai kodėl Kinija nori sudaryti susitarimą... su JAV, o visų labiausiai ji norėtų, kad nebūtų pažeidusį pirminio susitarimo.“

Visgi Pekinas atmetė tokius komentarus.

„Visiškai neteisinga sakyti, kaip tai daro JAV, kad Kinija nori pasiekti susitarimą dėl ekonomikos sulėtėjimo, – pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas. – Norėčiau dar kartą paraginti Jungtines Valstijas bendradarbiauti su Kinija, susitikti pusiaukelėje ir siekti abipusiai naudingo susitarimo vadovaujantis pagarbos ir lygybės principais.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pirmadienį pranešė, kad geriausi JAV ir Kinijos prekybos derybininkai „šią savaitę“ kalbėsis telefonu ir tai bus jau antrasis toks pokalbis per dvi savaites.

S.Mnuchinas ir JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris praeitą savaitę kalbėjosi su Kinijos vicepremjeru Liu He ir prekybos ministru Zhongu Shaniu.

Geng Shuangas pareiškė, kad abi pusės yra suinteresuotos pasiekti ekonominį susitarimą ir tai „jokiu būdu nėra vienašalis Kinijos pageidavimas“.

Praėjusį mėnesį D.Trumpas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas sutiko atnaujinti prekybos derybas po to, kai gegužės pradžioje derybos žlugo, Jungtinėms Valstijoms apkaltinus Pekiną pagrindinių įsipareigojimų atsisakymu.

Visgi asmeninių derybininkų pokalbių dar neplanuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius