-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pekinas: JAV ir Kinijos derybininkai „konstruktyviai“ telefonu aptarė prekybos susitarimą

Kinijos ir JAV vyriausieji prekybos derybininkai telefonu „konstruktyviai“ aptarė dalinį dviejų šalių prekybos susitarimą, sekmadienį pranešė Kinijos prekybos ministerija.
Kinija ir JAV
Kinija ir JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jos teigimu, Kinijos vicepremjeras Liu He šeštadienį telefonu pasikalbėjo su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu ir iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu.

Derybininkai „konstruktyviai aptarė pagrindinius šalių rūpesčius dėl pirmojo etapo susitarimo“.

Taip pat buvo sutarta „ir toliau palaikyti glaudų ryšį“, pridūrė ministerija, nepateikusi išsamesnės informacijos.

Baltųjų Rūmų patarėjas ekonomikos klausimais praėjusios savaitės pabaigoje pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir Kinija jau artėja prie susitarimo dėl prekybos pasirašymo.

„Mes artėjame. Nuotaikos yra gana geros, šiuo klausimu ne visada buvo taip gerai“, – pareiškė Larry Kudlow Vašingtone įvykusiame Tarptautinių santykių tarybos renginyje.

Patarėjas pareiškė, jog ką tik atėjo iš JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos aukščiausio rango pareigūnų, kurie yra atsakingi už prekybos klausimus, susitikimo ir yra nusiteikęs optimistiškai.

„Tai dar nėra padaryta, tačiau yra labai didelė pažanga, derybos buvo labai konstruktyvios“, – pažymėjo jis.

L.Kudlow taip pat užsiminė apie tai, kad JAV ir Kinijos prezidentams nėra būtina asmeniškai susitikti tam, kad būtų sudarytas susitarimas.

Jis pajuokavo, jog pageidautų, kad susitarimas būtų pasirašytas jo kabinete antrajame Baltųjų Rūmų aukšte.

„Scanpix“ nuotr./Larry Kudlow
„Scanpix“ nuotr./Larry Kudlow

„Nemėgstu keliauti“, – paaiškino patarėjas.

Dalinį prekybos susitarimą Kinija ir Jungtinės Valstijos pasiekė spalio 11 dieną.

JAV ir Kinijos prezidentai anksčiau planavo susitikti per Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą Santjage, tačiau Čilė dėl pilietinių neramumų atšaukė šį renginį, kuris turėjo įvykti lapkričio 16–17 dienomis.

Kada ir kur bus pasirašytas susitarimas, kol kas nežinoma.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau sakė, jog tikisi, kad susitarimas su Kinija bus pasirašytas artimiausiu metu. Jis tuomet pabrėžė, jog toks susitarimas turi būti naudingas Amerikai, ir įspėjo, jog priešingu atveju nustatys dar daugiau muitų kiniškoms prekėms.

Tuo tarpu JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis informuotais šaltiniais, praėjusią savaitę pranešė, kad JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos vėl pakibo ant plauko, nes šalys ir toliau nesutaria kai kuriais svarbiais klausimais.

Pasak leidinio šaltinių, Pekinas nenori, kad susitarimo tekste būtų nustatytas tikslus žemės ūkio produktų kiekis, kurį Kinija įsipareigotų įsigyti pagal susitarimą dėl pirmojo prekybos ginčo sprendimo etapo.

D.Trumpas anksčiau sakė, jog Kinija JAV žemės ūkio produktų pirkimui per metus skiriamą sumą padidins iki 40–50 mlrd. JAV dolerių.

Pekinas nenori pasirašyti susitarimo, kuris Jungtinėms Valstijoms gali būti palankesnis negu Kinijai, ir nori turėti tam tikrų galimybių manevruoti, jeigu santykiai su Vašingtonu vėl pablogėtų, pareiškė vienas iš šaltinių.

„Jeigu padėtis pablogės, visada galime sustabdyti [žemės ūkio produktų] pirkimą“, – pažymėjo šaltinis.

Nesutariama ir dėl to, kada ir kokia apimtimi Vašingtonas atšauks kiniškoms prekėms anksčiau nustatytus papildomus muitus, o šių rinkliavų panaikinimas yra vienas iš pagrindinių Kinijos reikalavimų, teigia šaltiniai.

Anot jų, Kinija taip pat priešinasi tam, kad būtų nustatytas griežtas susitarimo vykdymo kontrolės mechanizmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius