Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 16 /17:43

Žiemą sukritikuotas ir apsigalvojęs „Luminor“ vėl grįžta su planais didinti kainas klientams

Bankas „Luminor“, kurio pelnas šiemet augo net du kartus, pranešė klientams, kad nuo vasario brangins dalį paslaugų – pavyzdžiui, įves mokestį už mokėjimo kortelės siuntimą paštu ar įves azartinių lošimų arba kriptovaliutų pirkimo mokestį. Tokių planų bankas turėjo ir metų pradžioje, bet po kritikos bangos apsigalvojo.
„Luminor“ bankas
„Luminor“ bankas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kai šių metų sausį bankas „Luminor“ pranešė privatiems klientams, kad nuo balandžio brangins dalį paslaugų, kilo tikras šaršalas. Kritikos bangą sukėlė faktas, kad nuo praėjusių metų komercinių bankų pelnai pučiasi nematytais tempais. Visgi rekordiniai pelnai kaupiasi ne dėl uolesnio bankininkų darbo, o dėl nuo jų nepriklausančių aplinkybių – Europos centrinio banko (ECB) sprendimo didinti bazines palūkanų normas.

Pavyzdžiui, „Luminor“ per 9 šių metų mėnesius uždirbo dvigubai daugiau grynojo pelno nei per tą patį laikotarpį pernai – 178,3 mln. eurų.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus metų pradžioje pareiškė kritiškai vertinantis bankų norą kelti įkainius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Šimkus
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Šimkus

„Kaip vertinti kitaip, man į solidarumą, socialinę atsakomybę šiame kontekste [nepanašu]– itin aukšta infliacija, augančios palūkanų įmokos, augančios įmokos bankams už paskolas, didžiuliai pelnai ir dar branginami įkainiai. Čia ir turėtų būti tas solidarumas“, – tuo metu sakė G.Šimkus.

Netrukus po to „Luminor“ pranešė atšaukiantis sprendimą keisti įkainius, tokį sprendimą motyvuodamas Lietuvos banko patarimais ir esamais ekonominiais iššūkiais, su kuriais susiduria banko klientai.

Visgi ši pauzė truko neilgai – ketvirtadienį „Luminor“ ir vėl informavo klientus, kad kels dalies paslaugų įkainius: šį kartą nuo vasario 1 dienos.

Apmokestins kortelės siuntimą paštu, įves kriptovaliutų mokestį

Kaip informuojama „Luminor“ banko išsiųstame laiške klientams bei tinklalapyje skelbiamos žinutės, kainos kils nuo 2024 m. vasario 1 d. Beje, brangs tos paslaugos, už kurias įkainius ir planuota pakelti balandį.

„Luminor“ informuoja, kad „Saugu+“ teikimo mokestis kils nuo 79 centų mėnesiui iki 99 centų.

Taip pat pradedamas taikyti naujas 2 eurų mokestis už kortelės pristatymą paštu. Tiesa, jis nebus taikomas jaunesniems nei 21 metų klientams ir klientams, užsisakiusiems Pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą.

Atsiranda 50 centų naujas mokestis už kiekvieną kortelės operaciją, jei perkama kriptovaliuta ar su lošimu bei loterijomis susijusi paslauga.

Pabrangs ir apsilankymas oro uosto VIP poilsio zonose – nuo 28 eurų iki 30 eurų. „Luminor Visa Infinite“ kortelės turėtojams mokestis taikomas nuo ketvirtojo apsilankymo.

Dar viena naujovė – nutraukęs dalykinius santykius bankas pradės taikyti net 20 eurų mokestį per mėnesį už uždarytoje sąskaitoje esančių lėšų administravimą. Kaip paaiškino „Luminor“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė, naujas mokestis nutraukus dalykinius santykius bus taikomas tik tiems klientams, kurie iš uždarytų sąskaitų nepersives lėšų kitur.

„Tokie yra labai specifiniai atvejai, kai mokestis taikomas tiems klientams, kurie turi senas ir neaktyvias sąskaitas, bet net ir paraginti iš jų neišsiveda savo lėšų. Tokių klientų turime itin nedaug“, – komentavo ji.

Bankas informuoja, kad taip pat brangs sąskaitos tvarkymo mėnesinis mokestis nerezidentams iš kitų nei Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių narių – nuo 10 eurų mėnesiui iki 15 eurų.

„Keičiasi rečiau naudojamų paslaugų kainos“

„Luminor“ komunikacijos vadovė I.Baltrušaitienė 15min tvirtino, kad svarbiausi kasdienių „Luminor“ bankų paslaugų mokesčiai nesikeičia ir išlieka, kokie buvo, keičiasi vos kelių rečiau naudojamų paslaugų kainos.

„Publicum“ nuotr./Indrė Baltrušaitienė
„Publicum“ nuotr./Indrė Baltrušaitienė

„Paslaugų kainyną peržiūrime kiekvienais metais ir sprendimus priimame atsižvelgdami į rinkos situaciją. Daugelis būsimų pokyčių atspindi padidėjusias tam tikrų produktų ir paslaugų priežiūros išlaidas dabartinėmis ekonominėmis sąlygomis bei rinkoje taikomą praktiką. Tarkime, naujas mokestis už kortelės išdavimą paštu“, – komentavo atstovė.

Ji pridūrė, kad socialiai pažeidžiamoms grupėms taikome specialias nuolaidas, kurios ir toliau lieka galioti.

Lietuvos bankas prašys pasiaiškinti

Lietuvos bankas 15min komentavo, kad įstatymai nedraudžia komerciniams bankams keisti esamų arba nustatyti naujų mokėjimo paslaugų įkainių, tačiau jie vartotoją turi įspėti iš anksto – vėliausiai likus dviem mėnesiams iki pokyčių, kad jis galėtų apsispręsti dėl paslaugų naudojimo.

„Siekdamas, kad būtų užtikrinti vartotojų interesai, Lietuvos bankas kreiptis į komercinį banką, prašydamas pateikti daugiau informacijos, susijusios su minėtais pokyčiais“, – komentavo Lietuvos bankas.

Tuo tarpu Finansų ir kreditų valdymo asociacijos prezidentas Marius Jansonas 15min tvirtino, kad ši žinia tik pabrėžia, kad bankai godūs.

Marius Jansonas
Marius Jansonas

„Uždirba daug, o nori uždirbti dar daugiau – žmonės turi atkreipti dėmesį, kad nebūtina naudotis didžiųjų bankų paslaugomis – yra daug kredito įstaigų, kur nėra pavedimų, kortelių mokesčių, nes jos virtualios, galima į telefoną įsidėti. Reikia paieškoti nemokamų dalykų, bet kai žmonės finansiškai neraštingi, neturi laiko pasitikrinti, jie turi mokėti“, – mano M.Jansonas ir pridūrė, kad bankai naudojasi žmonių nežinojimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius