-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios priežastys, kodėl Graikijos krizė turėtų rūpėti visiems

Graikijos ekonomikos krizė pastaruosius kelerius metus yra viena iš labiausiai aptariamų problemų pasaulio finansų sektoriuje. Graikija sudaro vos 2 proc. euro zonos ekonomikos, tad turbūt nemažai kam kyla klausimas – ar iš tiesų jos problemos turėtų rūpėti visiems? BBC pateikia penkias priežastis, kodėl tai, kas vyksta Graikijoje, kelia nerimą ir kitų šalių gyventojams.
Graikija
Graikija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Graikija

1. Graikijos pasitraukimas iš euro zonos gali turėti pragaištingų pasekmių

Nėra jokių garantijų, kad Graikijos pasitraukimas iš euro zonos atgaivins jos ekonomiką. Priešingai, Graikijos bankas pateikė labai niūrias prognozes, ką tai galėtų reikšti šaliai – gilią recesiją, didėjantį nedarbą ir mažėjančius darbo užmokesčius. 

Paprasti šalies gyventojai pamatytų, kad jų santaupos nuvertėjo, Graikija taptų nepageidaujama tarptautinėse skolinimosi rinkose, jos atsigavimas taptų dar mažiau tikėtinas. 

Graikijoje politiniai neramumai yra gana įprastas dalykas, ir pasitraukimas iš euro zonos gali šalį politiškai susilpninti. 

Pastaruosiuose rinkimuose rinkėjai, nusivylę tradicinėmis partijomis, atsisuko į „Syriza“. Jeigu ši partija pasieks to, kad šalis pasitrauks iš euro zonos, rinkėjai gali pasukti dar radikalesne kryptimi, balsuodami už komunistų partiją ar kraštutinių dešiniųjų „Auksinę aušrą“. 

Rinkėjai gali pasukti dar radikalesne kryptimi, balsuodami už komunistų partiją ar kraštutinių dešiniųjų „Auksinę aušrą“.

2. Kad ir koks bus rezultatas, tai turės poveikį ir kitoms šalims

Europos politika yra taip persipynusi, kad sunku įsivaizduoti, jog tuo, kas vyksta vienoje šalyje, nepasinaudotų ir kitų šalių partijos. Aleksio Cipro iškilimą į valdžią įdėmiai stebi ir kitų šalių prieš taupymo planus pasisakančios partijos, tarkime, Ispanijos „Podemos“. Ši partija jau sėkmingai pasirodė vietos rinkimuose gegužės mėnesį, ir A.Cipro sėkmė galėtų padėti jai visuotiniuose rinkimuose šių metų pabaigoje. 

Jeigu Vokietija sutiktų nurašyti Graikijos skolas, rinkėjai būtų pasipiktinę tokiu Angelos Merkel sprendimu. 

Kitoms prieš Europos Sąjungą pasisakančioms partijoms, tokioms kaip Prancūzijos „Nacionalinis frontas“ ar „Ukip“ Didžiojoje Britanijoje, tai būtų papildomas argumentas diskutuojant apie tai, kad Europos integracija yra pasmerkta. 

Be to, Graikija kartu su Italija tapo vartais į Europą migrantams iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos. Pasitraukusi iš euro zonos Graikija būtų mažiau pajėgi prisidėdama sprendžiant šią opią problemą. 

3. Graikija jau kelia nerimą ir JAV

Nors dažniausiai JAV buvo nuošalyje sprendžiant krizės Graikijoje klausimus, praėjusią savaitę JAV prezidentas Barackas Obama ėmė spausti A.Ciprą, pareiškęs, kad šis turėtų padaryti tvirtus politinius pasirinkimus. 

Anksčiau Vašingtonas yra išreiškęs nuogąstavimus, kokias pasekmes Graikijos pasitraukimas iš euro zonos turėtų pasaulio ekonomikai, tačiau šie B.Obamos pareiškimai gali reikšti baimę, kad Graikija pateks į Rusijos rankas. 

Pasitraukusi iš euro zonos Graikija gali siekti Rusijos pagalbos, tačiau neaišku, kokia būtų Maskvos kaina. Jau ir anksčiau A.Cipras kėlė grėsmę Europos vienybei, abejodamas sankcijų Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje būtinumu. 

Graikija taip pat yra NATO narė, ir aljansas perspėjo, kad Maskva tai įvertintų kaip teorijos, jog Europos Sąjunga žlunga ir netrukus subyrės, patvirtinimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius