Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pensijos augs ir augant ekonomikai, ir spaudžiant sunkmečiui: kitąmet turėtų padidėti 34 eurais

Seimas antradienį pritarė pensijų indeksavimo pakeitimui – tai reiškia, kad nuo kitų metų pradžios didinti pensijas bus galima net tuomet, jei ekonomika neaugs. Iki šiol indeksavimas buvo susietas ir su Bendrojo vidaus produkto (BVP), ir su darbo užmokesčio fondo augimu. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtino, kad 2021 metais pensijos turėtų paaugti 9 proc., o biudžete tam papildomai bus surasta 67 mln. eurų.
Senjorai
Senjorai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimas antradienį pritarė, kad pensijų indeksavimas būtų vykdomas net tuo metu, jei šalies BVP kristų, tačiau darbo užmokesčio fondas augtų.

Už įstatymo pataisas balsavo 116 parlamentarų, prieš – 0, susilaikė – 1.

Iki šiol teisės aktai numatė, kad pensijų indeksavimas nevykdomas, jei yra neigiamas bent vienas iš šių rodiklių – krenta BVP ar darbo užmokesčio fondas. Tai reiškia, kad jau kitąmet pensijos būtų nebedidinamos. Tais atvejais, kai indeksavimas nevykdomas, taikomi praėjusių metų gruodžio mėnesį galioję dydžiai.

Socialdemokratas Algirdas Sysas Seimo posėdyje tvirtino, kad nekalbama apie jokį formulės keitimą, o tiesiog pakoreguojamos sąlygos, kada tą formulę galima taikyti, o kada ne.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Šis įstatymas priimtas 2015 metais ir buvo du saugikliai įdėti. Iki šiol buvo, kad jei darbo užmokesčio fondas auga, o BVP minusinis, tai yra sąlygos neindeksuoti pensijų. Todėl siūlymas, kad jei darbo užmokesčio fondo augimas yra, reikėtų, kad indeksavimas tęstųsi – tai reikalingas sprendimas, nes pinigai socialinio draudimo fonde yra“, – pabrėžė jis.

M.Majauskas pritarė, kad tai svarbus projektas ir susitarimas Seimui, kad būtų vykdomi prisiimti įsipareigojimai pensininkams. Jis informavo, kad priėmus šią įstatymo pataisą kitąmet indeksavimas sieks iki 9 proc., o tam reikės 67 mln. eurų papildomo finansavimo.

Tačiau Mišriai grupei priklausantis Kęstutis Glaveckas atkreipė dėmesį, kad tai bus įsipareigojimas skirti 63 mln. eurų nepriklausomai nuo ekonomikos augimo.

Pasak jo, tie milijonai bus išmokami iš skolintų lėšų, europinių pinigų, o šiuo metu atsiranda, nes sustabdytas stabilumo ir ekonomikos augimo paktas – o tai leidžia didinti valstybės biudžeto deficitą, valstybės skolą.

„Jei kitais metais nebus įveikta koronavirusas, 63 mln. bus labai reikalinga žmonėms parama, bet ekonomikos prasme iškels daug klausimų, dėl to balsuosiu susilaikydamas“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Tuo tarpu Remigijus Žemaitaitis apibendrino kad už pensijų augimą reikėtų dėkoti ne Vyriausybei ar Seimui, o šalies verslui, kas mėnesį didinančiam atlyginimus ir auginančiam eksportą.

„Seimas ir Vyriausybė čia absoliučiai nieko nepridėjo, kad pensijos šiandien būtų indeksuojamos. Norėčiau padėkoti sąžiningiems verslininkams, kurie sugebėjo 10 metų kasmet proporcingai kelti darbo užmokestį ir tas indeksavimas yra dėka jų – jei nekiltų atlyginimai, nebūtų eksporto, gamybos, tai vargu bau, ar galėtume džiaugtis ir postringauti, kokie mes geri ir 9 proc. galėsime indeksuoti pensijas“, – pabrėžė Seimo narys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Pensijos paaugs 34 eurais

M.Majauskas tvirtino, kad pensijų indeksavimas praėjusios kadencijos ir prezidento inciatyva pakeltas iki 9 proc., tačiau nueinanti Vyriausybė biudžete numatė lėšų tik 7 proc. indeksavimui

2021 metų valstybės biudžete numatyta 249 mln. eurų tik automatiniam pensijų indeksavimui 7,17 proc.

Visgi M.Majauskas žadėjo, kad pensijos tikrai kils iki 9 proc., o naujoji Vyriausybė suras tam reikalingą 67 mln. eurų papildomą finansavimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Mes sakome, kad visi įsipareigojimai turi būti įgyvendinti, įskaitant ir prezidento pasiūlytą pensijos indeksavimo dalį, kuri pakelia indeksavimą nuo 7 iki 9 proc.“, – pridūrė jis.

Socialinių reikalų ir darbo ministerija nurodė, kad dėl automatinio indeksavimo vidutinė pensija kitąmet didėtų 27 eurais iki 404 eurų, arba iki 411 eurų, jeigu būtų pritarta prezidento siūlymui.

Dabar vidutinė pensija siekia 377 eurus, o su būtinuoju stažu – 399 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius