-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pensijų fondai sparčiai „atidirba“ nuostolius

Pensijų fondų valdomas turtas šiemet jau išaugo beveik 30 proc. ir liepos 30 dieną siekė 2,883 mlrd. litų. Vadinasi, šiemet fondai, padedami papildomų „Sodros“ pinigų, jau „atidirbo“ apie 254,7 mln. litų ir bendras jų nuostolis nuo sistemos reformos pradžios 2004 metais siekia 175,4 mln. litų, arba 5,7 proc. „Sodros“ pervestų lėšų.
Pinigai
Pinigai / LŽ nuotr.

„Dar per anksti vertinti, kiek sėkminga visa pensijų sistema. Pasaulį užklupusi krizė pagal įvairius parametrus, tokius kaip trukmė, mastas, yra nematyta nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, PF turimo turto vertė nespėjo atsigauti, tai neleidžia objektyviai vertinti jų rezultatų“, – „Verslo žinioms“ teigė Vertybinių popierių komisijos (VPK) vyriausiasis specialistas Valdas Sejavičius Tačiau jis neneigia, kad 5 metai – ganėtinai ilgas laikotarpis.

VPK tyrimas parodė, kad lyginant „Sodros“ pervestas lėšas ir PF sukauptų lėšų kiekį iš 28 šiuo metu veikiančių PF, 12 jų yra sukaupę daugiau lėšų nei gavo. Daugiausia savo dalyviams sukaupė konservatyvūs PF, mažiausiai – vidutinės akcijų dalies PF. O metinis PF investicijų augimo tempas svyruoja nuo teigiamų 4,21 proc. iki neigiamų 26 proc.

VPK pažymi, kad didesnius mokesčius taikančių PF – „Avivą Europensija“ ir „Danske konservatyvaus valdymo“ – realūs veiklos rezultatai yra santykinai daugiau prastesni, nei rodo jų vieneto vertės pokytis.

„Konservatyvūs PF rezultatai šiuo metu atrodo geriausiai, tačiau jokiu būdu negalima tikėtis, kad šie fondai yra geriausi. Jų paskirtis – išsaugoti turtą, o rizikingesni fondai orientuojasi į investicijų vertės didėjimą“, – tikina V.Sejavičius ir priduria, kad dabartiniai IRR grąžos rodikliai negarantuoja tokios pačios grąžos ateityje.

Augant PF valdomam turtui, jų atskaitymai kasmet didėja: 2004 metais PF atskaitymai tesiekė 4,792 mln. litų, 2005 m. – 11,8 mln. litų, 2006 m. – 27,8 mln. litų, 2007 m. – 35,1 mln. litų, o pernai – 49,8 mln. litų. Tačiau valdymo išlaidos, palyginti su valdomu turtu, kasmet mažėjo: 2004 m. išlaidos siekė 5,75 proc., o pernai šis rodiklis sudarė 2,55 proc.

Augant PF turtui ir santykinai mažėjant atskaitymams nuo įmokų, PF valdymo išlaidos ilgainiui, anot VPK, turėtų artėti 1 proc. link.

„PF atskaitymų lygis Lietuvoje, palyginti su kitomis valstybėmis, nėra didelis, vis dėlto mūsų darytos analizės leidžia manyti, kad atskaitymai galėtų būti šiek tiek mažesni. VPK buvo parengusi projektą dėl atskaitymų keitimo: siekta panaikinti atskaitymus nuo įmokų ir palikti laipsniškai mažėjantį atskaitymą nuo turto. Dabar šie pakeitimai įtraukti į naujos redakcijos įstatymo projektą“, – tikina V.Sejavičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius