Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2020 07 30 /09:22

Per COVID-19 piką Lietuvos ekonomika traukėsi 5,1 proc. – mažiau, nei prognozuota „ant karštųjų“

Statistikos departamentas ketvirtadienį paskelbė, kad balandžio–birželio mėnesiais Lietuvos ekonomika susitraukė 5,1 procento. Šis laikotarpis apima koronaviruso pandemijos įkarštį Lietuvoje, kur karantinas galiojo nuo kovo iki birželio vidurio. Statistika rodo, kad šalies ekonomika smuko mažiau, nei prognozavo valstybinės institucijos ir ekspertai.
Palangos turguje
Palangos turguje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot Statistikos departamento, 2020 metų antrąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 11,5 mlrd. eurų.

Palyginti su šių metų pirmuoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė 5,1 procento.

Vertinant gamybos metodu, antrąjį ketvirtį daugiausia neigiamos įtakos BVP pokyčiui turėjo didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo ir maitinimo įmonės. Dėl jų veiklos suvaržymo ekonomika smuko 2 procentais.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

1,01 proc. ekonomiką smukdė pramonės įmonių, 0,95 proc. – profesinių, mokslinių ir techninių, administracinių ir aptarnavimo įmonių veiklos rezultatai.

Lyginant su antruoju 2019-ųjų ketvirčiu, Lietuvos ekonomika per šių metų balandį–birželį smuko 3,7 procento.

O lyginant pirmuosius 2019 ir 2020 metų pusmečius BVP smuko 0,6 proc. Šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvos BVP sudarė 22,5 mlrd. eurų to meto kainomis.

Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos ekonomika smuko 0,2 procento, lyginant su paskutiniu 2019-ųjų ketvirčiu.

Ekonomistai buvo pesimistiškesni

Skirtingose pandemijos stadijose ekonomistai įvairiai prognozavo Lietuvos ekonomikos smukimą.

Vis dėlto daugelis jų sutarė, kad antrasis ketvirtis suduos didžiausią smūgį Lietuvos ekonomikai, nes jo metu buvo fiksuojama pirmoji koronaviruso banga ir įvesti precedento neturintys verslo suvaržymai šalyje.

Ekspertai prognozavo, kad ekonomika antrąjį ketvirtį trauksis labiau, nei, kaip paaiškėjo, iš tikrųjų. Pavyzdžiui, „Swedbank“ kovo pabaigoje tvirtino, kad balandį–birželį ekonomika smuks dešimtadaliu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Swedbank“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Swedbank“

Gegužės pradžioje dviženklį BVP smukimą antrąjį šių metų ketvirtį prognozavo ir finansų ministras Vilius Šapoka.

Lietuvoje įvestas karantinas buvo nutrauktas birželio viduryje. Nepaisant prognozių, jog rudenį galima antroji koronaviruso banga, o sergančiųjų skaičius auga ir pastarosiomis savaitėmis, Vyriausybė nežada vėl „uždarinėti“ ekonomikos.

Karantino pradžioje Lietuvos ekonomikos smukimo prognozės buvo labiau optimistiškos. Pavyzdžiui, finansų ministras V.Šapoka kovo 17 dieną teigė, jog šalies BVP optimistiniu atveju šiais metais gali susitraukti 1,3 proc., o pesimistiniu – 2,8 proc.

Panašiai tuo metu prognozavo ir komerciniai šalyje veikiantys bankai. O padėčiai šalyje blogėjant Lietuvos bankas kovo 26 dieną paskelbė, kad šalies ekonomika realiausiu scenarijumi 2020 metais smuks 11,4 procento.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

Jau birželį jis pakeitė prognozę ir teigė, kad BVP šiemet smuks 9,7 procento. Finansų ministras V.Šapoka prognozuoja apie 7 proc. metinį smukimą, o Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija – 8,1–10,4 proc. kritimą, priklausomai nuo COVID-19 plitimo tendencijų.

Žvilgsnis į ateitį

Statistikos departamento direktorė Jūratė Petrauskienė žurnalistams irgi teigė, kad ekonomika antrąjį ketvirtį smuko mažiau, nei prognozuota.

Anot jos, prie to prisidėjo gerėjantys rodikliai birželio mėnesį, kai karantinas jau buvo nutrauktas.

„Kadangi antrame ketvirtyje yra ir birželis, tai karantinas buvo nutrauktas ir atsistojo į vietas“, – spaudos konferencijoje teigė J.Petrauskienė.

Pasak jos, birželį atsigavo didmeninė ir mažmeninė prekyba, gamyba, restoranų veikla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Petrauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Petrauskienė

Statistikos departamento direktorė teigė, kad trečiąjį šių metų ketvirtį ekonomika nebeturėtų smukti.

„Visi rodikliai rodo, kad to smukimo kaip ir nebesimato. Visos veiklos, matome, sugrįžta į tą lygį, kuris buvo prieš visą karantiną“, – tvirtino J.Petrauskienė.

„Prognozuoti skaičiais tikrai neprognozuosiu, nes tam reikalingi metodai, bet ką matome iš dabartinės situacijos, tai viskas atsigauna“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje