Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per daug sustiprėjęs rublis kelia problemų Rusijos ekonomikai

Rusijos nacionalinė valiuta rublis ir toliau itin sparčiai stiprėja tiek JAV dolerio, tiek mūsų valiutos euro bei kitų valiutų atžvilgiu. Tačiau iškilo problema, kurios niekas nesitikėjo – rublio brangimas kenkia Rusijos ekonomikai.
Rusijos rublis
Rusijos rublis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per praėjusius metus Rusijos rublis kartu su kaimyninės Ukrainos valiuta grivina atpigo labiausiai pasaulyje. Tuo tarpu šiais metais jau vyrauja priešinga tendencija – Rusijos nacionalinė valiuta pasaulyje sustiprėjo labiausiai.

Sustiprėjęs rublis kenkia šios šalies eksportui. Nors naftos kainos šiais metais pakito gana nedaug, tačiau, skaičiuojant rubliais, jos yra žemiausios nuo pat 2011 metų.

„Dabartinis rublio lygis, atsižvelgiant į žemą naftos kainą rubliais, yra nenaudingas šalies biudžetui. Kad pasiektų makroekonominį stabilumą, Rusija turi sumažinti savo biudžeto deficitą, o silpnas rublis yra lengvas būdas tai pasiekti”, – sakė „Alfa Capital“ analizių padalinio vadovas Vladimiras Braginas.

„Morgan Stanley“ banko analitikai mano, kad 56 dolerių už barelį naftos kaina atitinka 60 rublių už dolerį valiutos kursą. Jų nuomone, šiuo metu Rusijos nacionalinės valiutos stiprėjimas yra toks, kad kelia grėsmę Rusijos ekonomikos prisitaikymui.

„Stipresnis rublis sumažino devalvacijos ekonominę naudą. Tuo pačiu apsunkinama biudžeto deficito kontrolė”, – pabrėžė V.Braginas.

Penktadienį po pietų rinkoje už vieną dolerį jau buvo mokama tik po 51,5167 rublio, arba per 2 proc. mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. Euras rublio atžvilgiu pigo trimis procentais – už vieną eurą buvo mokama tik po 54,557 rublio. Vien per pastarąjį mėnesį doleris Rusijos nacionalinės valiutos atžvilgiu jau atpigo net 17,6 procento, o euras – 18,4 procento.

Nuo metų pradžios JAV doleris rublio atžvilgiu jau susilpnėjo keturiolika procentų, o mūsų valiuta – beveik ketvirtadaliu.

Nuo metų pradžios JAV doleris rublio atžvilgiu jau susilpnėjo 14 procentų, o mūsų valiuta – beveik ketvirtadaliu. Tiesa, per pastaruosius vienerius metus doleris rublio atžvilgiu vis dar išlieka sustiprėjęs 44,4 procento, o euras – daugiau nei 10 procentų.

Be to, pasirodė informacija, kad per pirmą šių metų ketvirtį iš Rusijos pasitraukė dvigubau mažiau privataus kapitalo nei ketvirtį prieš tai – 32,6 mlrd. dolerių (ketvirtį prieš tai – 72,9 mlrd. dolerių).

„Kapitalo nutekėjimas per pirmą šių metų ketvirtį daugiausia yra užsienio skolų grąžinimo rezultatas. Skolų grąžinimo pikas šiais metais jau praeityje”, – pareiškė pagrindinis „Bank of America“ ekonomistas Rusijoje Vladimiras Osakovskis.

Pasitraukusio užsienio kapitalo vertė, atsižvelgiant į Rusijos Centrinio banko atliktas užsienio valiutų operacijas, per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 23,4 mlrd. dolerių.

Tuo tarpu einamosios sąskaitos balansas per praėjusį ketvirtį buvo teigiamas ir siekė 23,5 mlrd. dolerių. Tai, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo devyniais procentais mažiau. Rinkoje laukta, kad jis sudarys vidutiniškai 25,4 mlrd. dolerių.

Supirkinėja rublius

Rublio stiprėjimą iš dalies lėmė ir tai, kad šios šalies gyventojai, kurie per praėjusius metus, kuomet Rusijos valiutos vertė sparčiai krito, buvo linkę savo santaupas laikyti užsienio valiutomis bei rublius keitė į jas, pastaruoju metu ėmė elgtis priešingai, t.y. savo turimas užsienio valiutas pradėjo aktyviai keisti į rublius.

Nuo šio mėnesio pradžios Rusijos gyventojai pardavė net tris kartus daugiau užsienio valiutos nei per visą kovo mėnesį.

Nuo šio mėnesio pradžios Rusijos gyventojai pardavė net tris kartus daugiau užsienio valiutos nei per visą kovo mėnesį.

„Naftos kainų stabilizacija ir gyventojų užsienio valiutos keitimas į rublius sukūrė puikiais sąlygas rublio vertės augimui. Rublio sustiprėjimas padidino susidomėjimą Rusijos obligacijomis ir suteikė reguliatoriui, kalbant apie pinigų politikos švelninimą, daugiau galimybių”, – pareiškė VTB Capital analitikas Maksimas Korovinas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius