-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per metus 1000 tonų plastiko perdirbanti įmonė: „Nebematome to, kas anksčiau mėtydavosi miške“

Atliekų perdirbimas tampa vis aktualesnė tema. Ypač tuomet, kai kalbama apie akumuliatorių, švino ar automobilinio plastiko perdirbimą. Įmonės „Bateris“ vadovas Darius Petrauskas sako jau prieš du dešimtmečius žinojęs, kad metams bėgant ši verslo kryptis taps vis aktualesnė, o dabar gali tik pasidžiaugti – įmonė ėmėsi išskirtinio, Lietuvoje analogų neturinčio projekto – perdirbti žvejybos pramonės atliekų plastiką.
Šiukšlės
Šiukšlės / 123rf.com

Šiandien pagrindinė „Baterio“ veiklos sritis – baterijų ir akumuliatorių atliekų tvarkymas, transporto priemonių plastikų, polietileninių, degalų bakų bei kitų plastikų atliekų tvarkymas, polipropileno granulių gamyba.

Ir nors 2001-aisiais susikūrusi įmonė ilgą laiką savo veiklą plėtojo akumuliatorių, metalo ir švino perdirbimo veikloje, tačiau pastarąjį dešimtmetį vis daugiau dėmesio skiria ir plastiko perdirbimui.

„Plečiamės, pradedame perdirbti skirtingų rūšių plastiką. Dabar ėmėmės vykdyti ir projektą, kurio Lietuvoje niekas iki šiol nevykdė – užsiimame jūrinės, žvejybos pramonės atliekų plastiko perdirbimu. Tai visiškai nauja veikla, gavę europinių lėšų vykdome mokslinę-eksperimentinę veiklą, kuri šiemet peraugs į komercializaciją“, – 15min pasakojo D.Petrauskas.

„Bateris“ daugiausia perdirba tam tikras plastiko rūšis, ypač – automobilinį plastiką, taip pat – statybinės pramonės plastiką, tokį kaip įvairūs vamzdžiai ir pan.

123rf.com/Automobilinis plastikas miške
123rf.com/Automobilinis plastikas miške

„Anksčiau jis mėtydavosi miškuose, dabar to nebematome. Nebent dar randama automobilių padangų, nors seniau būdavo ir akumuliatorių, bamperių, degalų bakų... Dabar to nebėra“, – kalbėjo D.Petrauskas.

Perdirbamas plastikas yra sulydomas į specialias granules, kurios vėliau panaudojamos naujų vamzdžių, automobilių detalių, guolių gamybai.

„Bateris“ nuotr./Automobilių degalų bakai (viršuje) ir plastikiniai kamšteliai (apačioje) prieš perdirbimą ir po
„Bateris“ nuotr./Automobilių degalų bakai (viršuje) ir plastikiniai kamšteliai (apačioje) prieš perdirbimą ir po

Vadovo teigimu, kasmet Lietuvoje automobilinio plastiko įmonė perdirba daugiau nei tūkstantį tonų – anksčiau tokie neperdirbto plastiko kiekiai keliaudavo į sąvartynus arba... būdavo neatsakingai paliekami pamiškėse.

„Žmonės nėra labai suinteresuoti legaliai atsikratyti tokiomis automobilinio plastiko atliekomis, kadangi tai nėra brangios atliekos. Vis dėlto tokios atliekos turi teigiamą vertę, todėl nebepatenka į sąvartynus ir pamiškes. Kai sąvartynai pabrango, jų surinkimas tapo didesnis“, – sakė pašnekovas.

Surenkant vis daugiau atliekų perdirbimui, teko didinti ir perdirbimo apimtis. Įmonės veiklos plėtrai, greitesniam apyvartinių lėšų surinkimui, „Bateris“ nusprendė pasinaudoti verslo finansavimo paslaugomis.

Domėjusis įvairiais finansavimo variantais, įmonė išbandė sąskaitų finansavimo paslaugą, kurią teikia ne tik bankai, bet ir alternatyvūs finansuotojai, tokie kaip „SME Finance“.

„Kadangi plastiko versle yra įprasta 60 dienų atidėti mokėjimą, užšaldomos apyvartinės lėšos, todėl prireikia faktoringo. Mūsų atveju – tai būdas valdyti įmonės pinigų srautus, toks būdas greičiau gauti pinigus labai pasiteisino“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, banke gauti verslo paskolą užtrunka maždaug tris savaites, galbūt net ir mėnesį, o „SME Finance“ tą patį klausimą išsprendžia per savaitę. Maža to, ši įmonė lanksčiau vertina klientų kreditingumą, skirtingai atvejais atranda abiem pusėms priimtinus sprendimus.

„Jei jauniems verslininkams reikalingas klasikinis faktoringas, jei jų atstovaujama įmonė – patikima ir turi gerą kredito istoriją, tuomet jie turėtų kreiptis į „SME Finance“ ir galėtų nebrangiai gauti finansavimą – apyvartinių lėšų tikrai atsiras“, – kalbėjo D.Petrauskas.

„Atliekos – visuomet aktuali problema. Jei gyvename normalioje valstybėje – jas reikia perdirbti, o turint omenyje, kiek jų perdirbame ir kiek dar galėtume perdirbti – tai rodo, kad užsiimame svarbia veikla“, – sakė D.Petrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius