-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per metus Lietuvos eksporto į Rusiją apimtys procentaliai sumažėjo labiausiai ES

Praėjus metams po Vakarų šalių Rusijai įvestų sankcijų dėl Krymo aneksijos ir įsiveržimo į Rytų Ukrainą, yra vieningai sutariama, kad jos atnešė nemažą žalą Maskvai. Nuo naftos kainų kritimo nukentėjusiam Rusijos ūkiui sankcijos sudavė dar vieną smūgį, bet jos turėjo įtaką ir pačioms Europos šalims, rašoma NATO internetinėje svetainėje
Lietuvos-Rusijos siena
Lietuvos-Rusijos siena / URM nuotr.

Remiantis „Eurostat“ duomenimis, 2015 m. pirmąjį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2014 m., visų ES šalių eksporto į Rusiją apimtys nukrito, tačiau tai lėmė ne tik Vakarų įvestos sankcijos šiai šaliai tiekti karinę, dvejopos paskirties ir naftos pramonei reikalingą produkciją.

Iš visų ES šalių, kurios prarado daugiausia pajamų dėl įvestų sankcijų, labiausiai nukentėjusiomis galima laikyti Suomiją ir Lietuvą. 

Prie ES šalių eksporto į Rusiją apimčių mažėjimo prisidėjo ir pačios Maskvos įvestas draudimas importuoti maistų produktus iš Vakarų bei prasidėjusi recesija Rusijoje, lėmusi sumažėjusią bet kokių importinių prekių paklausą.

Iš visų ES šalių, kurios prarado daugiausia pajamų dėl įvestų sankcijų, labiausiai nukentėjusiomis galima laikyti Suomiją ir Lietuvą.

Per metus Suomijos eksporto į Rusiją apimtys sumažėjo 358 mln. eurų (minus 2,5 proc.), o Lietuvos 374 mln. Eurų (minus 4,7 proc.).

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tokie rezultatai turės neigiamą įtaką šalių BVP augimui, tačiau iš tiesų situacija nėra tokia bloga.

Vienintelei Suomijai eksporto apimčių į Rusiją sumažėjimas lėmė blogėjančius makroekonominius rezultatus, tačiau Lietuvoje ūkio augimas išlieka tvirtas dėl stiprios vidaus paklausos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius