Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per pusvalandį išdalinus savarankiškai dirbantiems skirtas lėšas kilo pasipiktinimas: skundžiasi dėl sistemos trikdžių

Pirmadienio rytą Užimtumo tarnyba pakvietė savarankiškai dirbančius gyventojus, norinčius pakeisti savo ekonominę veiklą, kreiptis paramos. Šis pasiūlymas sulaukė tokio didžiulio susidomėjimo, kad vos per 26 minutes išdalinta visa numatyta 4 mln. eurų suma. Tačiau dalis gyventojų skundžiasi, kad paraiškos užpildyti nespėjo, nes susidūrė su sistemos trikdžiais. Užimtumo tarnyba priekaištus atmeta.
Užimtumo tarnyba
Užimtumo tarnyba / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pretenduoti į išmoką savarankiškai dirbantys gyventojai galėjo tik per administracinių ir viešųjų paslaugų portalą „Elektroniniai valdžios vartai“.

Užimtumo tarnyba paraiškų teikimo startą paskelbė pirmadienį 8 val. ryto. Priemonė sulaukė tokio milžiniško susidomėjimo, kad vos po 10 minučių jau buvo pateikta 200 paraiškų, o 8 val. 26 min. – 764, tad sistema automatiškai sustabdė paraiškų priėmimą, pranešė Užimtumo tarnyba.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

Vienas gyventojas ekonominės veiklos pakeitimui galėjo gauti iki 6980,50 eurų.

Tikina, kad sistema neveikė

Tačiau į 15min kreipėsi vilnietis Tomas Jogėla, tvirtinantis, kad prarado galimybę varžytis dėl paramos, nes paraiškos pateikimo sistema 8 val. neveikė. Dėl sistemos trukdžių socialiniuose tinkluose skundžiasi ir daugiau gyventojų.

Sporto treniruotes vedantis T.Jogėla paramą norėjo gauti, kad šalia sporto veiklos galėtų pradėti organizuoti ir renginius.

Tad vilnietis pasakojo pirmadienį ryte išbandęs skirtingas naršykles, tačiau nė su viena jų negalėjęs užpildyti paraiškos.

„Vėl eilinį kartą dėl per didelio kieko žmonių neveikė e.valdžios vartai ir galimybė pildyti paraišką. Buvo skelbta, kad prasidės paraiškų pildymas 8 val., bet daugeliui, kaip ir man, sistema neveikė, strigo, o užpildžius paraišką neleido jos pateikti, nes jau 8:20 viskas buvo uždaryta – neva jau buvo išdalinti 4 mln. eurų“, – piktinosi vilnietis.

Negalėjęs užpildyti paraiškos internetu T.Jogėla susisiekė su Užimtumo tarnyba ir gavo dokumentą, kurį pasirašė elektroniniu parašu, tačiau šios paraiškos tarnyba nebepriėmė, motyvuodama, kad numatytai sumai sulaukta jau pakankamai paraiškų.

Pašnekovas stebėjosi, kaip apskritai, net nesant sistemos trikdžių, buvo įmanoma per 26 minutes užpildyti visą paraišką ir ją pateikti.

Pasirodžius šiai 15min publikacijai, į redakciją kreipėsi dar keli žmonės, patvirtinę, kad susidūrė su tokiomis pat problemomis.

Skaitytojos nuotr./Pareiškėjai susidūrė su sistemos trukdžiais
Skaitytojos nuotr./Pareiškėjai susidūrė su sistemos trukdžiais

15min skaitytoja atsiuntė nuotrauką, kurioje matyti, kad sistema nebeveikė jau 8 val. 14 min.

Užimtumo tarnyba: nusiskundimai pavieniai

Užimtumo tarnyba atmeta T.Jogėlos priekaištus. Tarnybos komunikacijos specialistė Rūta Kajėnė 15min tvirtino, kad gauti tik pavienių asmenų laiškai, kuriuose pranešama apie sistemos klaidas. Apie tai informuota paslaugą teikianti institucija, kuri aiškinasi to priežastis.

„Siekiant visiems užtikrinti lygias galimybes, paraiškos buvo priimamos tik vienu kanalu – per „Elektroninius valdžios vartus“. Prieš atnaujinant sistemą, buvo patikrinta, ar ji veikia tinkamai. Jokie trikdžiai nenustatyti nei 8 valandą, nei tą pusvalandį, per kurį buvo pateiktos paraiškos. Jų gauta daugiau nei 700“, – pabrėžė R.Kajėnė.

Jokie trikdžiai nenustatyti nei 8 valandą, nei tą pusvalandį, per kurį buvo pateiktos paraiškos. Jų gauta daugiau nei 700, – pabrėžė R.Kajėnė.

Komentuodama, kaip gyventojai suspėjo per mažiau nei pusvalandį užpildyti ir pateikti paraiškas, Užimtumo tarnybos atstovė tvirtino, kad gyventojai tam pasirengė iš anksto.

„Savarankiškai dirbantys asmenys jau iki teikimo dienos domėjosi šia priemone, buvo pasirengę paraiškas pagal Užimtumo tarnybos internetinėje svetainėje paskelbtą formą. Jie taip pat išsianalizavo dažniausiai pasitaikančias klaidas. Šiems asmenims paraiškas beliko perkelti į sistemą“, – sakė R.Kajėnė.

Numatyta buvo 10 mln. eurų

Iš viso gyventojams, keičiantiems ekonominės veiklos rūšį, paremti buvo skirta 10 mln. eurų.

Kaip informavo Užimtumo tarnyba, pirmuoju etapu gautos 1859 paraiškos, tačiau dalis jų buvo netinkamos finansuoti. Kadangi liko nepanaudota 4 mln. eurų, priemonė buvo atnaujinta.

Pasak R.Kajėnės, ši priemonė sulaukė didžiulio susidomėjimo, nes daugelis savarankiškai dirbusių asmenų negali toliau tęsti veiklų, kurias vykdė iki karantino pradžios.

Ši priemonė sulaukė didžiulio susidomėjimo, nes daugelis savarankiškai dirbusių asmenų negali toliau tęsti veiklų, kurias vykdė iki karantino pradžios.

„Dėl šios priežasties versliems žmonėms veiklos keitimas tapo vienu pagrindinių būdų toliau dirbti savarankiškai“, – mano Užimtumo tarnybos atstovė.

Igno Medelinsko nuotr./Savarankiškai dirbantys
Igno Medelinsko nuotr./Savarankiškai dirbantys

2020 metais papildomų pinigų šiai priemonei nėra numatyta. Jeigu paaiškėtų, kad dalis paraiškų netinkamos ir liktų nepanaudotų paramos lėšų, jos būtų perskirstytos kitoms priemonėms.

„Tačiau tai mažai tikėtina preliminariai vertinant paraiškų kiekį ir kokybę“, – pridūrė R.Kajėnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius