-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 21 /20:12

Per Suomijos kompanijas išplauta apie 19 mln. eurų iš Rusijos

Tarptautinis žurnalistinis tyrimas „Laundromat“ neaplenkė ir Suomijos. Kaip skelbia šios šalies žiniasklaida, per Suomijos kompanijas gali būti išplauta apie 19 mln. eurų iš Rusijos. Dauguma mokėjimų keliavo per Skandinavijos bankų koncerną „Nordea“. Šiais pinigais buvo mokama už prekes ir paslaugas beveik 30-čiai Suomijos kompanijų.
„Nordea“ bankas
„Nordea“ vardas minimas milžiniškoje pinigų plovimo schemoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis tyrimas atskleidė, kaip pasinaudojant priedangos įmonėmis ir abejotinais teismų sprendimais buvo išplauta apie 20 mlrd. dolerių.

28 įmonės

19 mln. eurų iš šios sumos pasiekė 28 Suomijoje registruotų įmonių sąskaitas kaip užmokestis už paslaugas ir prekes, remdamasis Suomijos žiniasklaida rašo newsru.com. Tarp jų yra dukterinės kailių, logistikos, statybos ir transporto bei pervežimų bendrovių įmonės. Į skandalą įsivėlusios suomių kompanijos daugiausia į užsienį gabeno kailius, kompiuterius, statybines medžiagas ir elektrinius instrumentus.

Iš viso per Moldovos banką „Moldincondbank“ ir Latvijos banką „Trastakomerc“ atlikta 129 pinigų pavedimo operacijos į Suomiją. Visais atvejais pinigus pervedinėjo fiktyvios įmonės, registruotos Didžiojoje Britanijoje.

Suomijos žurnalistams pavyko susisiekti su 15 šalies bendrovių, įpainiotų į šią schemą. 11 iš jų sutiko patikrinti bankines operacijas ir paaiškėjo, kad visais atvejais kalba ėjo apie prekių importą į Rusiją. Tačiau bendrovių atstovai tikino nežinoję apie pinigų kilmę. Tokiu būdu iš Suomijos kailių bendrovės „Safa Furs“ už pusę milijono eurų prekių per „Nordea“ banką įsigijo „Kedassia Limited“. Anot suomių bendrovės vadovų, tai buvo paprasčiausia prekyba su rusais, todėl esą nekilo jokių įtarimų.

Figūruoja „Nordea“ bankas

Didžiausias pavedimas – 15 mln. eurų – buvo padarytas per „Nordea“ banką 2013 metais į Japonijos elektrinių instrumentų gamintojos „Makita Oy“ dukterinės bendrovės sąskaitą. Pirkėjas, pasak bendrovės atstovų, buvo Rusijos baldų gamintoja „Tim Wood Ltd“.

2013-2014 metais į „Nordea“ sąskaitas įplaukė 16 mln. eurų. Bankas to nekomentuoja.

Būtent per bankų koncerną „Nordea“ ir atlikta daugiausia pinigų plovimo sandorių. 2013-2014 metais į „Nordea“ sąskaitas įplaukė 16 mln. eurų. Bankas to nekomentuoja.

Mažesnės sumos pasiekė bankų „OP Pohjolan“ ir „Danske Bank“ sąskaitas. Pastarojo atstovai danų žurnalistams papasakojo, kad tam tikrus neatitikimus pastebėjo 2014 metais ir po bendro tyrimo su Estijos valdžia nutraukė ryšius su „nešvariais“ klientais.

Šių bankų atstovybių Suomijoje darbuotojai, dangstydamiesi paslapties šydu, neatsakė, ar jie apie įtartinus sandorius pranešė policijai.

17 Britanijos bankų

Britų dienraštis „The Guardian“ antradienį pranešė, kad per 17 didžiausių Didžiosios Britanijos bankų, įskaitant HSBC, „Royal Bank of Scotland“, „Lloyds“, „Barclays“ ir „Coutts“, pagal tarptautinę pinigų iš Rusijos plovimo schemą „perėjo“ beveik 740 mln. JAV dolerių.

Didžiausia dalis iš šios sumos keliavo per HSBC banką. „The Guardian“ duomenimis, per šią kredito įstaigą, visų pirma per jos skyrių Honkonge, perėjo 545 mln. JAV dolerių. Per „Royal Bank of Scotland“ perėjo 113 mln. JAV dolerių, o per „Coutts“ – apie 33 mln. JAV dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./HSBC bankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./HSBC bankas

Tiriamosios žurnalistikos centras „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) su nepriklausomu Rusijos leidiniu „Novaja Gazeta“ bei dar 31 valstybėje dirbančiais žurnalistais, tarp kurių ir15min, atskleidė „Laundromat“ pakrikštytą milžinišką schemą, per kurią praplauta apie 22 milijardai dolerių, per abejotinus teismų sprendimus ir sudėtingas bankines operacijas išpumpuotų iš Rusijos. Įtakingi Rusijos veikėjai taip pat atskleisti kaip faktiniai šių nešvarių pinigų gavėjai.

27 Vokietijos bankai

Vokiečių dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, dalyvavęs „The Guardian“ inicijuotame tarptautiniame tyrime, rašo, kad mažiausiai 27 Vokietijos bankai 2010–2014 metais „išplovė“ iš viso 66,5 mln. JAV dolerių Rusijos pinigų.

Mažiausiai 27 Vokietijos bankai 2010–2014 metais „išplovė“ iš viso 66,5 mln. JAV dolerių Rusijos pinigų.

„Sueddeutsche Zeitung“ rašo apie „rusišką skalbyklą“ ir pažymi, kad pervedimai į Vokietijos bankus visais atvejais taip pat buvo vykdomi per Moldovą („Modinconbank“) ir Latviją („Trasta Komercbanka“).

Vokietijoje didžiausios sumos perėjo per sąskaitas „Commerzbank“ (27,4 mln. JAV dolerių) ir „Deutsche Bank“ (24 mln. JAV dolerių).

„Commerzbank“ atsisakė komentuoti šį straipsnį ir tepareiškė, kad bankas visada stengiasi laikytis taisyklių, kuriomis siekiama užkirsti kelią neteisėtiems sandoriams, praneša „Deutsche Welle“.

Tuo tarpu „Deutsche Bank“ pareiškė, jog „gerokai sustiprino ir išplėtė kontrolės sistemą, o 2015 metais į atitikties užtikrinimo ir kovos su finansiniais nusikaltimais skyrius priėmė 1 tūkst. naujų darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius