Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pienininkai dėl uždarytos Rusijos rinkos jau prarado 30–40 proc. pajamų

Rusijai neįsileidžiant dalies Lietuvos pieno gamintojų produkcijos, kai kurie iš jų prarado 30–40 proc. pajamų.
Pienininkas
Pienininkas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinka

Į vadinamąjį juodąjį sąrašą pakliuvo beveik visi didieji perdirbėjai. Neoficialiais duomenimis, nuo spalio 5 dienos savo gaminius gali būti uždrausta išvežti dar vienai bendrovei, rašo „Verslo žinios“.

„Manau, jei skaičiuotume pagal pardavimo vertę, neturime kur realizuoti apie 60 proc. produkcijos, kuri būdavo gaminama eksportui“, – teigia pieno perdirbėjų asociacijos „Pieno centras“ vadovas ir įmonės „Pieno žvaigždės“ vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas.

„Eksportas į Rusiją mums atnešdavo 30–40 proc. pajamų. Šiandien jų nebeturime“, – skaičiuoja L.Sasnauskas.

Iš 4 bendrovės gamyklų eksportuoti negali dvi. Iš didžiųjų gamintojų nuostolių kol kas, centro duomenimis, nepatiria Vilkyškių pieninė ir „Marijampolės pieno konservai“. Pastarajai šalies kaimynės rinka nebuvo pagrindinė.

„Mums tai skaudus praradimas. Stengiamės, kad gaminiai atitiktų Rusijos standartus, ir tikimės grįžti į šią rinką, nes ji didelė ir patraukli. Norime ten dirbti“, – sakė „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa. Įmonės pardavimas Rusijoje sudarė daugiau nei 10 proc.

Pirmieji ribojimai palietė 0,5 proc. viso bendrovės eksporto, dabar ši rinka visiškai uždaryta. D.Trumpa mano, kad jei ne šie draudimai, pienininkai būtų atsispyrę nuo sunkmečio dugno ir kiltų.

Jis teigia, kad valstybės kaimynės rinką pavyko pakeisti eksportu į ES, tačiau pelno marža ten mažesnė. Verslininko nuomone, jei perdirbėjai neturėjo didesnio įdirbio ES rinkose, pusės metų neužteks, kad naujomis šalimis pakeistų Rusiją.

„Nuo spalio liksime vienintelė įmonė Lietuvoje, kuri į valstybę kaimynę galės vežti sūrių. Kol kas mums jokių sankcijų nebuvo taikyta, tačiau nerimaujame, nes neaišku, kaip bus rytoj“, – atsargiai kalba Vilkyškių pieninės generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

Įmonė eksportuoja 17 proc. pagamintų sūrių ir šios pajamos sudaro iki 10 proc. visų bendrovės įplaukų. Anot G.Bertašiaus, jei būtų uždrausta parduoti, pavyktų gana greitai persiorientuoti. Vis dėlto įmonei Rusijos rinka reikšminga ir ją išlaikyti norima.

„Tikimės, jog mus gerai įvertins Rusijos veterinarijos specialistai, nes jų vizitui kruopščiai rengėmės“, – optimistiškai kalba G.Bertašius.

Verslininkams didžiausią nerimą kelia tai, jog neaišku, kada padėtis pasikeis. Su viltimi laukiama Rusijos veterinarijos inspektorių, dvi savaites tikrinusių mūsų šalies gamintojus, išvadų, jos turėtų būti skelbiamos spalio pradžioje. Tikimasi, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovų vizito metu, spalio 8 dieną, išvados jau bus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius