Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2010 gruodžio 14d. 10:00

„Pieno centras“ varškės sūrį EK prašo pripažinti nacionaliniu patiekalu

Sūriai
Andriaus Ufarto/BFL nuotr. / Sūriai
Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno centras“ teikia paraišką Europos Komisijai (EK): lietuvišką varškės sūrį pristato kaip nacionalinį patiekalą ir prašo leisti jį ženklinti Saugomos geografinės nuorodos ženklu.

„Verslo žinios“ rašo, kad paraiškoje aiškinama, jog šalies pavadinimas, o ne regiono pavadinimas nurodomas todėl, kad varškės sūris tradiciniu būdu gaminamas visoje Lietuvoje. O seną jo kilmę įrodo tai, kad toks sūris buvo paplitęs tik buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės centrinėje dalyje – dabartinės Lietuvos, Baltarusijos teritorijose ir šalia esančios Lenkijos dalyje.

Pagal pateiktą aprašymą lietuvišku varškės sūriu vadinamas nenokintas varškės sūris, pagamintas senoviniu būdu, kai pienas sutraukiamas nenaudojant fermentų – tik pieno rūgšties bakterijų raugu. O savitą formą įgauna, varškę rankomis sukemšant į trikampio formos sūrmaišius ir prislegiant.

Tokie sūriai gali būti valdomi ne tik švieži, bet ir kepami, rūkomi, džiovinami, pagardinti kmynais, česnakais ar mėtomis.

Gamintojai tikina: nors pieno perdirbimo įmonėse sūrių gamybos procesas mechanizuotas, varškės masė į sūrmaišius kemšama, o sūrmaišiai užrišami rankomis, kaip ir prieš kelis šimtus metų.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.
Temos: 2 Sūris Pienas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Grožio programa 360°

Atsakingai kuriamas šeimos verslas

Esports namai

Kiekvienas gali

URBAN˙/

Tausokime maistą kartu

Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką