Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pieno produktai Lietuvoje turėtų brangti

Europos Sąjungai (ES) atvėrus intervencinius sandėlius, pieno rinka jau reagavo – šalyse, į kurias Lietuvos pieno perdirbėjai eksportuoja, kai kurių produktų kainos krito ir pasigirdo kalbų apie pieno supirkimo kainų mažinimą, o produkcijos Lietuvoje branginimą. Gamintojai teigia pelno uždirbantys tik iš eksporto.
Sūriai
Sūrio užkandžiai / Photos.com

Pramonininkai staigių veiksmų imtis nežada, nes Lietuvos rinka vertinama kaip paveikta nuosmukio, o jis dar nesilpsta, antradienį rašo „Verslo žinios“.

„Sunkmetį vidaus rinkoje pajutome žiemą ir matome, kad žmonės perka tik pigius produktus. Mažėja ir patys pardavimai“, – aiškino bendrovės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Jis skaičiuoja, kad, palyginti su 2009-aisiais, supirkimo kainos augo 50 proc., o produkcija vidutiniškai brango 2,5 proc. Esant tokioms žirklėms dirbti pelningai sudėtinga. Verslininkas sakė, jog žaliava sudaro 50–60 proc. savikainos ir vietos rinka kol kas dotuojama, nes baiminamasi ją prarasti. D.Trumpa teigė, kad kol kas mato vieną būdą, kaip dirbti pelningai, – mažinti supirkimo kainas.

„Nors vietos rinka nuostolinga, karas dėl jos vyksta. Ne visiems tai gerai baigiasi. Jau turime „Varėnos pienelį“, dėl nuostolių jis nebeperka pieno“, – aiškino D.Trumpa.

Prekybininkai pritaria perdirbėjams. Anot įmonės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininko Dainiaus Dundulio, produktai turi būti brangesni, nes energijos ištekliai neatpigs. Verslininko teigimu, dėl palyginti brangių dujų įmonei priklausančioje gamykloje Alytuje iš perteklinio pieno jau nebegamina pieno miltų, tik vidaus rinkai reikalingus maisto produktus, pigiau pieną vežti į Lenkiją ir perdirbti tenykštėse gamyklose.

Ūkininkai sako jau girdėję kalbų, kad žaliavų kainos gali būti peržiūrėtos, tačiau viliasi, kad tai neįvyks artimiausiais mėnesiais. Ūkininkai pripažįsta, kad jeigu eksporto rinkose Lietuvos perdirbėjams pradės blogiau sektis, tai nieko kito neliks, kaip sutikti su mažesne supirkimo kaina. Ūkininkų nuomone, didesnių pokyčių bus nebent spalio mėnesį, nes iki tol įmonės laikysis jau pasirašytų sutarčių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius