Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pieno upės Lietuvai jau per seklios

Jei ne latvių ir estų karvės, Lietuvos pieno pramonei jau praverstų figos lapas. Tačiau net ir importas iš kaimynų kai kurių perdirbėjų Lietuvoje nebedžiugina: paklausa tik didėja, tad kai kurie gamintojai jau pradeda stabdyti investicijas į gamybą.
Karvė
Karvė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Įmonių pajėgumas dvigubai didesnis nei pagaminame žaliavos“, – skelbia Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Bendrovės „MGL Baltija“, gaminančios pieno baltymus, vykdomasis direktorius Audrius Jukna priduria, kad Lietuvoje žaliavos jau trūksta ir trūks dar daugelį metų. Todėl „MGL Baltija“ neskuba vežti naujų įrenginių, nes baiminasi, kad tiesiog nebus iš ko gaminti produktų.

„Planuojame plėsti gamybą, gaminti vaikų maistą, statyti naujas linijas, tačiau tai bus tik 2013–2014 metais, kai bus aišku, kur krypsta mūsų pieno rinka. Kol kas ji panaši į milžiną ant molinių kojų. Iš vienos pusės ją reguliuoja klimato pokyčiai, iš kitos – didieji pasaulinės rinkos dalyviai daro korekcijas“, – dėsto A.Jukna.

Tačiau perdirbimo gamyklą Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje statančio kooperatyvo „Pienas LT“ vienas iš vadovų mano, kad kai žaliavos reikės – jos atsiras.

„Mūsų perdirbėjai įsitvirtino Latvijos žaliavos rinkoje, pasiekė Estiją ir iki 2013 metų bus įvežama vis daugiau žaliavos. Be to, plečiasi stambūs ūkiai. Galbūt jų sąskaita pavyks toliau didinti gamybą“, – viliasi kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Naglis Narauskas.

„Pienas LT“ dabar iš ūkininkų per dieną surenka apie 400 tonų pieno. Naujoje gamykloje 2013 metais planuojama perdirbti 650 tonų, o gamybai įsibėgėjus – 1,5 tūkst. tonų per dieną. Tai ketvirtadalis šalyje primelžiamo pieno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius