Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigesnės kelionės ištuština kišenes

Apie pigų poilsį užsienyje svajojantys lietuviai lengvai kimba ant aferistų ar nesąžiningų verslininkų kabliuko. Žmones mulkinusios bendrovės „Amber promotions“ ir „Atostogų sandėlis“ jau skaičiuoja paskutines dienas, bet jų vieton stoja kiti. Bendrovė „Kosta“ dievagojasi, kad nieko bendro su minėtomis įmonėmis neturi, bet rasti skirtumų tarp šių trijų įmonių veiklos metodų labai sunku.
„Kosta“ atstovai vilioja poilsiu Maltos viešbučiuose
„Kosta“ atstovai vilioja poilsiu Maltos viešbučiuose / BFL nuotr.

Tiek bankrutuojančios  „Amber promotions“, tiek „Atostogų sandėlio“, kurio veiklą taip pat tiria teisėsauga, ar porą mėnesių Lietuvoje veikiančios „Kostos“ darbo principas – tas pats. Visos bendrovės – skirtingų pasaulio viešbučių tinklų atstovės, o jų  užduotis – atvežti į tuos viešbučius kuo daugiau klientų.

Įmonės klientams žadėjo ar žada poilsines keliones, bet iš tiesų jos parduoda tik nakvynes viešbučiuose, o kaip klientai pasieks tuos viešbučius – ne jų reikalas. Tad iš pirmo žvilgsnio pigi poilsinė kelionė gali tapti daug brangesnė nei įsigyta iš kitų kelionių organizatorių. Tiesa, bendrovės „Kosta“ atstovai esą gali „sužvejoti“ pigesnius bilietus į Airijos skrydžių bendrovės „Ryanair“ lėktuvus.

Spektaklis patikliems

Bendrovės „Atostogų sandėlis“ veiklą nutraukė pareigūnai. Policijos nuotr.
Bendrovės „Atostogų sandėlis“ veiklą nutraukė pareigūnai. Policijos nuotr.

„Kosta“ klientus verbuoja lygiai taip pat, kaip tą darė ir „Amber promotions“ bei „Atostogų sandėlis“. Iš pradžių atlieka apklausas telefonu apie žmogaus atostogų įpročius, tuomet praneša apie specialaus prizo (televizoriaus, kelionės arba nuolaidos) laimėjimą ir pakviečia į įmonės veiklos prezentaciją, kurioje bando įsiūlyti užsisakyti viešbutį viename iš kurortų.

„15min“ skaitytojas, neva laimėjęs plazminį televizorių, pakvietė į „Kosta“ kelionių prezentaciją vykti ir laikraščio žurnalistę. Vilniuje, viešbutyje „Ratonda“ surengtame pristatyme mūsų „poros“, kaip ir kitų penkių kartu buvusių, asistentės nepaliko nė akimirkai.

„Jei neturite salų baimės, galime jums pasiūlyti keliones į Maltos arba Tenerifės salą“, – šypsojosi mums bendrovės atstovė.

Iš pradžių iškamantinėjusi mus, kur ir, svarbiausia, už kiek atostogaujame, konsultantė puolė pasakoti apie lankytinus Maltos ir Tenerifės objektus. Tačiau paklausta kelionės kainos, mergina užraudo ir atsakė nežinanti, nes šiuos reikalus tvarko biuras. Toks, beje, jos atsakymas buvo ir į kitus finansinius klausimus.

Asistentė, kuriai nepavyko mums įpiršti jokios kelionės, palydėjo į koridorių traukti „prizų“. Su plazminiu televizoriumi, kaip buvo žadėta, namo negrįžome. Laimėjome tik 10 proc. nuolaidą viešbučiams – apie tai pranešė iš voko iškritęs blankus spausdintas popierėlis be jokio spaudo ar parašo. Tikėtina, kad daugelyje vokų slėpėsi tokios pačios dovanos, tačiau prieš šviesą pažiūrėjome tik keletą kitų vokų, mat ilgai kankinti mus konsultavusios mergaitės, kurios darbo užmokestis priklauso ir nuo rezultatų, nesinorėjo.

Siūlo įsigyti viešbučio dalį

Prezentacijos pabaigoje buvo surengtas aukcionas, kurio metu už pradinę 600 eurų kainą bendrovės vadovas siūlė įsigyti dvi keliones po savaitę – tiksliau dviejų savaičių nakvynę – dviem žmonėm į Maltą ir Tenerifę. Jauna pora ranką kilstelėjo iškart. Niekam nepasiūlius didesnės kainos, porai teko įsigyti nakvynes ir už jas, kaip nurodyta sutartyje, sumokėti iškart, prezentacijos metu.

Tačiau šios poros išlaidos gali būti daug didesnės. Į kurortus nuvykusi pora dar turės išklausyti trijų valandų prezentaciją apie atostogų klubo narystę.

Pasak bendrovės „Kosta“ vadovo Paulo Roberto Wyndhamo Evanso, kuriam priklauso ir 51 proc. įmonės akcijų, tai galimybė įsigyti dalį viešbučio, kuris tau priklausytų tiek savaičių per metus, kiek nuspręstum ten atostogauti.

Į kurortus klientų priviliojusi kelionių organizatorė siūlo nusipirkti dalį viešbučio – vidutiniškai už 5 tūkst. eurų galima atostogauti dvi savaites per metus dešimt metų tame pačiame viešbutyje. Pavyzdžiui, jei žmonės atostogauja tris savaites per metus, toms savaitėms gali nusipirkti viešbučio kambarį, kurį esą vėliau galima parduoti. O jei nenori kasmet gyventi tame pačiame viešbutyje, gali keistis su viena iš 10 mln. duomenų bazėje registruotų porų.

Visgi mus konsultavusi mergina nesugebėjo atsakyti, kuo šis atostogų narystės principas skiriasi nuo paprastos kambario nuomos ir kiek iš principo įmanoma sutaupyti.

Beje, P.Evansas minėjo, kad įsigijus dalį viešbučio reikia mokėti ir jo tvarkymo išlaidas. Todėl nežinia, kiek iš tikrųjų gali išlošti tokį atostogų būdą pasirinkę keleiviai.

Subtilus pasiūlymas

P.Evansas labai nenorėjo, kad jo vadovaujama įmonė būtų siejama su „Amber promotions“. Tačiau jis pats atvirai „15min“ prisipažino, kad anksčiau pats toje įmonėje dirbo ir jos verslo modelis neva buvo sėkmingas. Tik štai buvęs „Amber promotions“ vadovas Guy Jane'as viską sugadino neva pavogęs pinigus ir išmovęs į užsienį.

Siūlome jums kelionę į Maltą jei tai yra tai, ko jums reikia, kad suprastumėte, ką mes siūlome klientams

„Ir jis tikrai sės į kalėjimą, vos tik Interpolas jį sugaus“, – teigė P.Evansas ir aiškino norįs nepakenkti savo verslui, todėl dar kartą pakartojo, kad su bankrutuojančia „Amber promotions“ nenori būti siejamas.

Vėliau bendrovės vadovas ėmė klausinėti, ar „15min“ žurnalistė ištekėjusi, kiek jai metų. Sužinojęs, kad ji – 29 metų mergina, turinti gyvenimo partnerį, P.Evansas net ryžosi pasiūlyti viešnagę Maltoje.

„Siūlome jums kelionę į Maltą jei tai yra tai, ko jums reikia, kad suprastumėte, ką mes siūlome klientams“, – aiškino „Kosta“ direktorius ir dar kartą akcentavo, kad įmonei labai svarbu užsitikrinti gerą vardą, parodyti, kad jokiu būdu klientų apgauti nenori.

Pakirpo sparnus

72 – tiek skundų įmonių „Amber promotions“ ir „Atostogų sandėlis“ veikla šiemet jau yra sulaukusi Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. „Kosta“ dar niekas nesiskundė.

Anksčiau Lietuvoje veikusioms „Amber promotions“ ir „Atostogų sandėliui“ sparnai jau pakirpti. Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas buvo gavęs 33 civilines bylas, kuriose atsakovu nurodytas „Amber promotions“. Maždaug pusė jų buvo išnagrinėta ir ieškinys patenkintas nukentėjusių klientų naudai, kiti perduoti Vilniaus apygardos teismui vos tik įmonei buvo iškelta bankroto byla.

Teismo atstovai „15min“ informavo, kad ieškiniai buvo patenkinti, nes ieškovams įmonė negrąžino pinigų už pirkinį, nors po sutarties su bendrove pasirašymo ir nebuvo praėjusi savaitė. Žmonės kelionių dažnai atsisakydavo vos ne iškart grįžę į namus po prezentacijos ir atidžiau pasidomėję siūlomomis sąlygomis.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba per šių metų tris ketvirčius yra sulaukusi 72 skundų dėl neva klaidinančios „Atostogų sandėlio“ ir „Amber promotions“ veiklos.  Nustatyta, kad „Amber promotions“ pažeidė Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymą, už tai iš jos išieškota beveik 14 tūkst. Lt bauda. Bendrovė apkaltinta vartotojo ekonominio elgesio iškreipimu ir agresyvia rinkodara.

Tuo metu dėl „Atostogų sandėlio“ veiklos yra atliekamas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnai nustatė, kad sudarant sutartis dėl apgyvendinimo paslaugų UAB „Atostogų sandėlis“ surinkdavo iš žmonių pinigus, tačiau apgyvendinimo paslaugų neteikė, negrąžindavo klientams pinigų.

Gudrios sutartys

Tie, kurie susidomėjo vienu iš „Kostos“ pasiūlymų, turėtų atkreipti dėmesį į sutarties punktą, sakantį, kad norint grąžinti įsigytą paslaugą, kreiptis į bendrovę reikėtų per savaitę. 75 proc. sumokėtos sumos įmonė grąžins, jei klientas kreipsis per dvi savaites, jei vėliau – teks keliauti pasirinkta kryptimi arba susitaikyti su nuostoliais, nes niekas nebegrąžins nė lito.

Sutartyje, kurią reikėdavo pasirašyti su „Amber promotions“, šis punktas atrodė kiek kitaip – ten nurodyta, kad jei į bendrovę yra kreipiamasi per 7 dienas nuo sutarties pasirašymo, bendrovė įsipareigoja per mėnesį grąžinti 70 proc. sumokėtos sumos (30 proc. lieka įmonėms nuostoliams dėl sutarties nutraukimo padengti).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius