-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pigesnis Lenkijos zlotas skriaudžia Lietuvos piniginę

Pastaruoju metu pinga Lenkijos zlotas. Jei jis pigs ir toliau, lietuviai pirks Lenkijoje daugiau taip skatindami kaimyninės valstybės ekonomiką ir skurdindami savo kraštą, teigė dienraščio „Respublika“ pakalbintas finansų analitikas Stasys Jakeliūnas.
Zlotas toliau pinga.
Zlotas toliau pinga. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Analitiko teigimu, jei ekonomika Europos Sąjungoje ir toliau lėtės, lenkų pramonė taps vis mažiau konkurencinga ir jai bus sunku eksportuoti prekes. Tuomet Lenkijos centrinis bankas gali sumažinti zloto kursą.

„Kai centrinis bankas sumažina palūkanas, suaktyvėja komercinių bankų skolinimasis iš jo. Dėl to didėja vartojimas, suaktyvėja statybos sektorius, atsiranda galimybė gyventojams pigiau pasiskolinti  būstui įsigyti. Kitaip sakant, skatinama ekonomika“, – teigė analitikas.

Lietuviai, mėgstantys Lenkiją dėl pigesnių prekių, gali į ją važiuoti apsipirkti dažniau ir daugiau, jei prekės dar atpigs. O Lietuvos bankas yra bejėgis, nes savo valiutai negali daryti jokios įtakos.

„Apsipirkdami Lenkijoje lietuviai turtina Lenkijos biudžetą, o Lietuvos biudžetas pralaimi. Lenkijoje pigiau apsiperkančio vartotojo kišenė laikinai pasunkėja, tačiau tie, kurie dalyvauja Lietuvos ekonomikoje, pensijų, išmokų gavėjai, turi mažiau galimybių“, – sakė analitikas.

Būtent todėl zloto kurso kritimas Lietuvai nėra palankus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius