-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piniginėse siaus skersvėjai?

Sunkmečiui alsuojant į nugarą, šeimų piniginėse atsiras akivaizdžių pokyčių, prognozuoja bankininkai. Ir prideda, kad artimiausiu metu nereikia laukti stebuklų, todėl šeimoms esą geriausia taupyti.
Dilema investuotojams: racionalus protas ar religinės dogmos?
Ar pakaks santaupų sunkmečiui? / Photos.com nuotr.

Šeimos savo finansinę padėtį vertina geriau nei šalies, nes turi sukaupusios santaupų. Tačiau, anot bankininkų, toks pasitikėjimas esąs per didelis ir padėtį derėtų vertinti kritiškiau, rašo „Respublika“.

Veiksmus dėl finansų bankininkai pataria gyventojams apgalvoti labai atsargiai, nes šviesos tunelio gale dar nesimato ir skersvėjai piniginėse dar siaus ilgai.

„Jei šiandien priimame sprendimą skolintis, tai jis turėtų būti labai atsargus. Būtina blaiviai įvertinti savo galimybes ir apsisaugoti visomis įmanomomis priemonėmis. Kitaip tariant, reikia žiūrėti, kad ateityje nenutrūktų pajamų srautas. Žodžiu, patartina elgtis pagal liaudies išmintį: devynis kartus pamatuok, dešimtą – pjauk“, – tvirtina SEB šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Bankininkės skaičiavimu, išlaidos dėl papildomų mokesčių keturių asmenų šeimai šiais metais didės maždaug 20 litų daugiau negu pajamos. Nors prognozuojamas vidutinio darbo užmokesčio augimo tempas sutampa su prognozuojamu kainų lygio didėjimo tempu (6 proc.), realiųjų pajamų didėjimo gyventojai nepajus. Priešingai – pajamos daug kam sumažės dėl didesnio nedarbo ir dėl neindeksuojamų socialinių išmokų.

Tvirtinama, kad norintiems lengviau išgyventi sunkmetį anksčiau pajamų reikėjo būti užsitikrinus 3–6 mėnesiams į priekį. Dabar idealiausia būtų, jei finansinių atsargų užtektų 2 metams į priekį. Taupyklėje neturint tokių santaupų, geriausia būtų ne investuoti, skolintis ar tempti paskolų naštą, o pinigus toliau taupyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius