Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pinigų pernai prarado tūkstančiai pensijas kaupiančių gyventojų

Lietuvos banko duomenimis, 2017 metais visų 20-ies antrosios pakopos fondų vienetų vertė vidutiniškai pakilo 4,51 proc. – 4 konservatyvūs pensijų fondai pernai fiksavo neigiamą turto vertės pokytį ir vien dėl to nukentėjo 89,7 tūkst. jų dalyvių, pavyzdžiui, fondo „Aviva europensija“ dalyviai taip per metus prarado beveik 1 mln. eurų, o „SEB pensija 1“ – per 0,7 mln. eurų, pirmadienį skelbia portalas delfi.lt.
Pensija
Pensija / 123rf.com

Statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje fiksuota 3,9 proc. infliacija, taigi reali vidutinė visų antrosios pakopos pensijų fondų vienetų vertė padidėjo tik 0,61 proc. Dėl infliacijos dalies turto neteko ne tik visi konservatyvių fondų dalyviai, bet ir 287 tūkst. gyventojų – mažos akcijų dalies pensijų fondų dalyvių.

Paprašytas paaiškinti, kodėl dalies fondų vertė sumažėjo arba jos didėjimas buvo mažesnis už infliaciją, Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys delfi.lt aiškino, kad dabar konservatyvių finansinių priemonių pajamingumas yra žemas, kurį laiką palūkanos buvo ir neigiamos: „Tačiau net ir tokioje situacijoje fondų valdytojų profesionalumas užtikrina ateities pensininkams didesnę grąžą, palyginti su kitomis finansinėmis priemonėmis, prieinamomis fiziniams asmenims, neprofesionaliems investuotojams, tarp jų – su indėlių palūkanomis“.

Lietuvos banko Ilgalaikių taupymo ir draudimo produktų priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Juškevičienė sako, kad šiuo metu tiksliausiai pensijų fondų grąžą atspindi 10 metų duomenys.

„Tai yra ilgalaikio taupymo produktas, kurio galutinius rezultatus matysime po 30-35 metų (priklausomai nuo stažo ir kitų priežasčių), tad tiksliausias rodiklis yra kuo ilgesnis laikotarpis. Prisiminkime, kaip per 2008 m. pasaulinį sunkmetį pensijų fondų vienetų vertės “krito„ ir kaip po to sėkmingai atsigavo. Dėl to trumpo ir vidutinio laikotarpio pokyčiai yra labiau skirti sekti rinkos pulsą ir stebėti tendencijas, šiuo metu tiksliausiai pensijų fondų grąžą atspindi 10 metų duomenys“, – komentavo centrinio banko atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius