Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikų vertinime – aukštesnis reitingas Lietuvai

Identifikavusiai pažeidžiamiausius sektorius ir sritis, kuriose gali kilti didžiausia pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizika, Lietuvai skirtas dar aukštesnis atitikties tarptautiniams standartams reitingas, pripažįstantis, kad Lietuva aiškiai supranta galimas rizikas ir grėsmes. Tokį vertinimą pateikė Europos Tarybos kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu priemonių įvertinimo ekspertų komitetas (MONEYVAL).
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tai pranešime žiniasklaidai skelbia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

MONEYVAL skiriamas reitingas paaukštintas Lietuvai atlikus Nacionalinį pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos vertinimą.

„Nacionalinis rizikos vertinimas sudėjo stiprius pamatus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos efektyvesniam įgyvendinimui – skiriant daugiau dėmesio žinomiems aukštos rizikos elementams, stiprinant jiems taikomas rizikos mažinimo priemones. Mažiausiai atsparių sektorių ir galimų veikimo scenarijų aiškus identifikavimas finansų įstaigoms ir kitiems įpareigotiesiems subjektams leidžia kurti veiksmingesnes rizikos valdymo procedūras, protingiau valdyti išteklius“, – teigia FNTT direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.

Lietuvos pasirengimas kovai su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu bei atitiktis tarptautiniams standartams paskutinį kartą vertinti 2018 metais. Šių metų tarpiniame MONEYVAL vertinime daugiausiai dėmesio buvo skiriama praėjusio vertinimo metu suformuotų rekomendacijų įgyvendinimo progresui.

„MONEYVAL vertinimas yra šalies atsparumo pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikai „termometras“. Į jo reikšmes žiūri užsienio investuotojai, vertindami šalies reputacinę ir kitas rizikas, užsienio bankai, spręsdami dėl korespondentinių ryšių su mūsų bankais užmezgimo, taip pat kiti Lietuvos stiprumą ir atsparumą įvairioms grėsmėms vertinantys dalyviai. Todėl privalome tęsti pradėtą darbą toliau stiprindami pinigų plovimo prevencijos sistemą ir pademonstruoti pasauliui, kad esame šalis, kuri supranta pinigų plovimo prevencijos svarbą ir turi gebėjimus šiai rizikai valdyti,“ – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina.

Po 2018 m. atlikto Lietuvos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos vertinimo buvo patvirtintas šalies MONEYVAL rekomendacijų įgyvendinimo priemonių planas, kurio nuoseklus vykdymas turėtų toliau stiprinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos mechanizmus Lietuvoje.

Plane numatytos priemonės jau pradėtos įgyvendinti – atnaujintas galimo pinigų plovimo ir įtartinų piniginių operacijų ar sandorių atpažinimo kriterijų sąrašas, be kitų, į jį taip pat buvo įtraukti ir su masinio naikinimo ginklų platinimo finansavimu susiję kriterijai. Siekiant peržiūrėti analizės ir informacijos platinimo prioritetus, susikoncentruojant į aukščiausią pinigų plovimo riziką, įsigyta analitinė programinė ir kompiuterinė įranga, kuri vykdys automatinį pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius vertinimą ir nustatys rizikas. Siekiant koordinuoti kitų įpareigotųjų subjektų priežiūros institucijų žingsnius, užtikrinančius visapusišką rizika grindžiamą požiūrį į priežiūrą, parengtos gairės tvarkai, pagal kurią priežiūros institucijos imasi priemonių valdyti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką ir atlieka rizika grindžiamą subjektų priežiūrą.

Siekiant toliau stiprinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją Lietuvoje, toliau turės būti įgyvendinamos MONEYVAL rekomendacijos ir taikomos priemonės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikoms valdyti, įskaitant reglamentavimo dėl subjektų, vykdančių su virtualiosiomis valiutomis susijusią veiklą, taikomų prevencijos priemonių peržiūrėjimą.

MONEYVAL periodiškai vertina valstybių pažangą kovoje su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu, atitiktį tarptautiniams standartams bei teikia valstybių atsakingoms institucijoms rekomendacijas efektyvesniam rizikų valdymui ir efektyvesnei kovai su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius