-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmąjį pusmetį padirbtų eurų banknotų skaičius ūgtelėjo 5 proc.

Per 2022 m. pirmąjį pusmetį Lietuvos banke buvo ištirti ir iš apyvartos išimti 558 vienetai padirbtų eurų: 449 vnt. banknotų ir 109 vnt. monetų. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, padirbtų banknotų rasta 5 proc. daugiau, o padirbtų monetų skaičius padidėjo 3 kartus. Padirbtų pinigų vertė sudarė 35 tūkst. eurų (iš jų monetomis – 200 eurų).
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Padirbtų pinigų padidėjimas apyvartoje stebimas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje euro zonoje. Tai gali būti siejama su pandemijos ribojimų atlaisvinimu – žmonės daugiau keliauja, atsiskaito ir gauna grąžą grynaisiais pinigais prekybos vietose, turgavietėse“, – sako Ieva Vanskevičė, Lietuvos banko grynųjų pinigų ekspertė.

2022 m. pirmąjį pusmetį, kaip ir 2021 m., daugiausia buvo rasta padirbtų 50 eurų nominalo banknotų, jie sudarė 50 proc. visų padirbinių. Akivaizdžiai padirbtų eurų banknotų, vadinamųjų filmų pinigų (angl. movie money), skaičius mažėja, bet jie vis dar sudaro apie 30 proc. pastarąjį pusmetį gautų padirbtų banknotų.

„Nors tikimybė gauti padirbtą banknotą tiek Lietuvoje, tiek visoje euro zonoje labai maža, tačiau raginame gyventojus būti atidžius ir atkreipti dėmesį į gaunamus pinigus, patikrinti juos taikant metodą „apčiuopkite–pažvelkite–pakreipkite“, t. y. atkreipti dėmesį į popieriaus kokybę, vandens ženklą, apsauginį siūlelį, hologramą, langelį su Europos portretu“, – sako I.Vanskevičė.

Europos Centrinio Banko (ECB) duomenimis, 2022 m. pirmąjį pusmetį euro zonoje iš viso rasta 178 tūkst. padirbtų banknotų. Daugiausia buvo rasta padirbtų 20 ir 50 eurų nominalų banknotų.

ECB ketina atnaujinti eurų banknotų dizainą ir tikisi, kad galutinis sprendimas bus priimtas 2024 m.

Lietuvos bankas ne tik tiria padirbtus pinigus, bet ir keičia susidėvėjusius bei sugadintus eurus ir litus. 2022 m. pirmąjį pusmetį Lietuvos banke pagal fizinių ir juridinių asmenų prašymus pakeista apie 16 498 vnt. sugadintų ar susidėvėjusių banknotų ir monetų, kurių vertė – apie 230 tūkst. eurų. Ekspertai pastebi, kad gyventojų keisti atnešti banknotai būna suplėšyti, dėl netinkamų laikymo sąlygų supeliję, sutrūniję, apdegę krosnyse ar gaisro metu, neretai žmonės paslėptus ir užmirštus pinigus randa grindyse, durų staktose, senuose balduose. Kiekvienu atveju, nepriklausomai nuo sumos dydžio, stengiamasi atkurti kuo daugiau ekspertizei pateiktų pinigų ir kompensuoti jų vertę.

Primename, kad Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune neribotą laiką keičiami litai į eurus, smulkinami arba stambinami eurų banknotai, keičiamos monetos. Visos paslaugos nemokamos, daugiau informacijos apie tai čia.

Lietuvos banko į apyvartą išleistų eurų vertė 2022 m. birželio 30 d. buvo 7,7 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius