-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmų skaitmeninių monetų prekyba stringa, bankas sako sprendžiantis technines bėdas

Pradingę pinigai, lužtantis Lietuvos banko puslapis ir atsiprašymai. Taip ketvirtadienio rytą prasidėjo istorinis pirmosios pasaulyje skaitmeninės monetos LBCOIN pardavimas. Lietuvos banko atstovai pripažino, kad įvyko netikėtų techninių kliūčių.
Pristatyta pirmoji pasaulyje kolekcinė skaitmeninė moneta LBCOIN
Pristatyta pirmoji pasaulyje kolekcinė skaitmeninė moneta LBCOIN / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Vilnietis Tomas (pavardė redakcijai žinoma) iš anksto buvo nusprendęs tapti savotiškos istorijos dalimi – įsigyti pirmąją skaitmeninę kolekcinę monetą, kurią ketvirtadienio rytą išleido Lietuvos bankas. Šis inovatyvus sprendimas nuskambėjo ir pasaulio žiniasklaidoje, todėl buvo galima prognozuoti, kad paklausa bus nemaža.

Ketvirtadienio rytą Tomas, kaip reikalauta, pervedė pinigus, bankas pinigus nuskaitė, tačiau monetos taip ir neįsigijo. Puolęs skambinti į Lietuvos banką, ten išgirdo tik skambančią muziką, o pardavimo puslapis pradėjo lūžinėti.

Stringantis puslapis
Stringantis puslapis

„Lietuvos bankas pažadėjo situaciją aiškintis, tačiau aiškinasi iki šiol“, – 15min teigė Tomas.

Praėjus porai valandų nuo prekybos pradžios Lietuvos banko puslapis vis dar stringa, įsigyti monetų bene neįmanoma, o pirkėjai informuojami, kad įvyko klaida.

Prekybos nesklandumai
Prekybos nesklandumai

Lietuvos banko atstovė Miglė Zaleckienė 15min patvirtino, kad yra techninių nesklandumų.

„Monetų pardavimas vyksta, tačiau daliai klientų kyla tam tikrų techninių nesklandumų. Tai visiškai naujas, iki šiol finansų rinkoje neegzistavęs technologinis produktas, todėl, nors daug testavome, iškilo ir netikėtų kliūčių, kurias operatyviai taisome. Visų klientų atsiprašome už nepatogumus ir prašome kantrybės“, – sakė ji.

Lietuvos bankas ketvirtadienį išleido pirmąją pasaulyje skaitmeninę kolekcinę monetą LBCOIN.

Centrinio banko teigimu, taip pradedamas naujas etapas numizmatikos istorijoje, o kartu šis projektas – viena pirmųjų galimybių pradėti svarstyti skaitmeninių pinigų klausimą.

Blokų grandinės technologijos (angl. blockchain) pagrindu sukurtą LBCOIN sudaro šeši skaitmeniniai žetonai ir viena fizinė kolekcinė sidabro moneta. Ketvirtadienį 8 val. ryto el.parduotuvėje lbcoin.lb.lt prasidės prekyba 4 tūkst. LBCOIN monetų (24 tūkst. skaitmeninių žetonų ir 4 tūkst. fizinių kolekcinių sidabro monetų).

Moneta skiriama 1918 metų vasario 16 dienos Nepriklausomybės Aktui ir dvidešimčiai jį pasirašiusių signatarų. Kiekvienas skaitmeninis žetonas vaizduoja vieną iš dvidešimties signatarų. Skaitmeniniai žetonai suskirstyti į šešias kategorijas pagal signatarų veiklos sritis.

Pirkdamas skaitmeninę kolekcinę monetą, žmogus gaus šešis atsitiktine tvarka parinktus skaitmeninius žetonus, tačiau tik surinkęs šešis skirtingų kategorijų žetonus juos galės išsikeisti į fizinę kolekcinę sidabro monetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius