Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji vilties spindulėliai

Pasaulio ūkio krizėje pastebėta pirmųjų pagerėjimo ženklų. Tai teikia vilties, kad recesija dugną gali pasiekti jau šiemet, todėl galima tikėtis, kad 2010 metais ūkis ims atsigauti.
Ekonomika
Ekonomika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kol kas ekonomistai apie tai, jog padėtis ima gerėti, kalba labai atsargiai. Jie primena, kad recesija dažnai vyksta ne tiesia linija, todėl galima ne kartą apsigauti prognozuojant atsigavimą, kol padėtis iš tiesų pradeda gerėti.

Tačiau visame pasaulyje atliktos verslininkų, tarp jų ir dirbančių gamybos sektoriuje, apklausos rodo, kad verslui sąlygos jau nebėra tokios blogos kaip prieš kelis mėnesius, nors džiaugtis dar nelabai yra kuo.

Matau pirmuosius gyvybės ženklus. Ir ne tik šiame ketvirtyje, bet ir dar dviem trims ketvirčiams į priekį, – sakė „Godman Sachs“ vyriausiasis ekonomistas Janas Hatziusas.

Vis dėlto „Goldman Sachs“ ekspertų duomenimis, Jungtinėje Karalystėje tiekimo vadybininkų indeksas dabar sudaro 3 proc., o ne 7 proc., kaip buvo 2008 metų paskutiniame ketvirtyje. Jungtinėse Valstijose ekonomistus nustebino geri įvairiausių pardavimų rodikliai, patvirtinantys, kad pirkėjai kovą įsigijo prekių 1 proc. daugiau nei pirmaisiais šių metų mėnesiais. Kovą Kinijoje indeksas PMI pakilo aukščiau nulio, dėl to neatsidžiaugia šalies valdžia. Po pusės metų kovo mėnesį pagaliau ėmė augti ir gamyba. Jau vasarį keturis kartus padidėjo bankų teikiamų kreditų apimtys, o automobilių buvo parduoda 25 proc. daugiau. Taip pat 26,5 proc. padidėjo investicijų į miestų nekilnojamąjį turtą. Padėtis Kinijoje džiugina viso pasaulio analitikus, nes visuotinai sutinkama, kad tuomet, kai ims atsigauti Kinijos ūkis, pradės gerėti padėtis visame pasaulyje.

Gerų ženklų pastebima ir Vokietijoje. Milijonai šios šalies gyventojų pasinaudojo vyriausybės pasiūlymu pakeisti senus automobilius naujais, sunaudojančiais mažiau energijos, todėl Vokietijoje smarkiai šoktelėjo gamyba, nors manoma, kad tik trumpam. Net Japonijoje atsirado vilties pragiedrulių, nors stambaus verslo, kuris kenčia nuo su pačios didžiausios pastaraisiais dešimtmečiais recesijos, pasitikėjimas finansų sistema smuko neįtikėtinai žemai – iki minus 58 punktų, kai dar gruodį buvo minus 24 punktai. Tačiau Japonijos bandrovės pranešė, kad artimiausiais mėnesiais gamyba augs, nes vasarį gana smarkiai buvo patuštinti sandėliai.

„Matau pirmuosius gyvybės ženklus. Ir ne tik šiame ketvirtyje, bet ir dar dviem trims ketvirčiams į priekį“, – sakė „Godman Sachs“ vyriausiasis ekonomistas Janas Hatziusas

Agentūra „Bloomberg“ teigia, kad laukiama ir spartaus Azijos ekonomikos atsigavimo, kai joje bus pradėti įgyvendinti vyriausybės ūkio skatinimo planai. Mažėjančios palūkanos ir žaliavų kainos rodys, kad kyla vidaus paklausa. Visi šie faktoriai rodo, kad pasaulyje ima rastis daugiau pasitikėjimo finansų sistema, todėl laukiama, kad per artimiausius keturis ketvirčius Azijos bendrasis vidaus produktas išaugs mažiausiai 2 procentais.

„Sunkiausias krizės etapas jau praeitas ir agresyvi ūkio skatinimo politika pakels Aziją iš recesijos gilumos jau artimiausiais ketvirčiais. Labai nustebsime, jei šių metų viduryje nepasirodys aiškių atsigavimo ženklų“, – rašoma HSBC ekonomistų Roberto Prioro Wandesforde ir Freferico Neumanno parengtame pranešime.

Tačiau lieka didelė tikimybė, kad ir toliau mažės darbo vietų, o kai kuriose valstybėse depresija dar nesitrauks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius