Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji žingsniai investavimo pasaulyje: nuo ko pradėti?

Kaip pastebėjo „AIM invest“ steigėjas ir vadovas, sertifikuotas finansų analitikas Mindaugas Vaičiulis, sėkmingai investuoti gali ne tik šios srities profesionalai, bet ir tie, kurie ieško būdo pasirūpinti savo finansais. Su juo kalbėjomės apie tai, nuo ko reikėtų pradėti ir kokius investavimo instrumentus pasirinkti.
Investicijos
Investicijos / 123RF.com nuotr.

Kalbant paprastai, investuoti gali kiekvienas ir klysta manantys, kad tam reikia didelės pinigų sumos ar daug laiko. Paklaustas, nuo ko reikėtų pradėti, M.Vaičiulis paaiškino, kad prieš investuojant būtina įvertinti asmeninę finansinę situaciją, taupymo tikslus bei atsižvelgti į individualias charakterio savybes: „Svarbu suprasti žmogaus požiūrį į riziką, nes kiekvienas reaguoja skirtingai. Nutapytas psichologinis portretas padeda pasirinkti tinkamiausius investavimo instrumentus.“

Akcijos ir obligacijos – kas tai?

O kas tie investavimo instrumentai? Du pagrindiniai yra akcijos ir obligacijos, kitaip tariant, nuosavybės ir skolos vertybiniai popieriai. Kaip paaiškino M.Vaičiulis, obligacijos, skirtingai negu indėliai, nėra draudžiamos nuo nuostolių.

„Obligacijas leidžiančios didelės įmonės yra reitinguojamos. Aukštas reitingas indikuoja mažesnę riziką, o prastesnio reitingo obligacijos moka aukštesnes palūkanas, tačiau susiduriama su didesne bankroto tikimybe“, – paaiškino jis.

Praradimų riziką mažina investicijų išskaidymas – diversifikacija.

„Akcijų pirkėjui, – tęsė pašnekovas, – bendrovė neįsipareigoja grąžinti lėšų. Tai reiškia, kad jeigu verslas seksis – pelnu dalysis ir galbūt mokės dividendus, bet nesėkmės atveju akcijos kaina smuks. Smulkieji investuotojai negali pakeisti bendrovės strategijos, bet kartu su didžiaisiais akcininkais dalijasi pelnu ir rizika. Tai rizikingesnis instrumentas, nes verslui bankrutavus galima prarasti investuotus pinigus, bet, kita vertus, galima tikėtis ir gerai užsidirbti.“

Anot „AIM invest“ vadovo, praradimų riziką mažina investicijų išskaidymas – diversifikacija. Tai reiškia, kad saugiau lėšas išskaidyti į skirtingus instrumentus: „Jeigu portfelis plačiai diversifikuotas – nupirkta daug skirtingų, tarpusavyje nesusijusių akcijų įvairiose šalyse ir ūkio šakose – rizika mažesnė.“

Kaip pradėti investuoti?

„Juk dabar sąskaitoje be palūkanų gulinčias santaupas iš lėto graužia infliacija“, – sakė jis, o paklaustas, nuo ko reikėtų pradėti, M.Vaičiulis atkreipė dėmesį, kad iškart visos santaupų sumos investuoti nebūtina. Pavyzdžiui, jeigu norite „įdarbinti“ 5 tūkst. eurų, tai dalį sumos, tūkstantį eurų, galite investuoti į plačiai diversifikuotą akcijų fondą, o likusius pinigus laikyti kaip indėlį. Kaip pastebėjo pašnekovas, net ir blogiausiu atveju – akcijoms nukritus perpus – prarasite ne daugiau kaip 10 proc. nuo visos sumos, taigi rizika išliks nedidelė.

asmeninio albumo nuotr./„AIM invest“ vadovas, finansų analitikas Mindaugas Vaičiulis
asmeninio albumo nuotr./„AIM invest“ vadovas, finansų analitikas Mindaugas Vaičiulis

Pašnekovo teigimu, periodinis investavimas suteikia progą tiems, kurie neturi sukaupę didesnės sumos, tačiau savo finansais nori pasirūpinti. Investuoti galima per tarpininkus – bankus arba finansų maklerio įmones. M.Vaičiulis pabrėžė, kad prieš pasirenkant tarpininką juo reikėtų pasidomėti, nes tokias paslaugas gali teikti tik licencijuoti specialistai, o rinkoje randasi ir apsišaukėlių.

„Pradėti galima nuo savo banko. Jeigu esate naujokas, pasidomėkite, į kokius instrumentus bankas siūlo investuoti periodiškai, mažomis sumomis. Jeigu norite skirti nedidelę sumą ir išskaidyti riziką, vertėtų pradėti nuo investicinių fondų“, – kalbėjo jis.

Pašnekovo žodžiais tariant, bankai ir maklerio įmonės konsultuoja nemokamai, tačiau iš jų kartais galite sulaukti šališko siūlymo. M.Vaičiulis patarė prieš priimant sprendimą pasitarti su keliais tarpininkais.

Blogiausia, kas gali nutikti, – tai chaotiškas, emocionalus investavimas, kurį neišvengiamai lydi nuostoliai.

„Svarbiausia, – pabrėžė jis, – pasirinkti patikimą partnerį, kuris ir pasiūlys investavimo būdus. Kita vertus, norintys investuoti savarankiškai, gali pasirinkti internetines platformas. Vis daugiau jų siūlo nemokamą prekybą mažomis sumomis, tiesa, Lietuvoje kol kas tėra dvi tokios platformos – „eToro“ ir „Revolut“.

Ko reikia, kad investicija būtų sėkminga? Kaip pastebėjo „AIM invest“ vadovas M.Vaičiulis, geriausia vadovautis iš anksto paruoštu planu. Žinoma, jis gali keistis, tačiau blogiausia, kas gali nutikti, – tai chaotiškas, emocionalus investavimas, kurį neišvengiamai lydi nuostoliai.

„Kantrybė ir planas“, – sėkmingos investicijos receptą atskleidė pašnekovas ir paaiškino, kad jeigu ketinate investuoti į akcijas, tai planas turėtų būti ilgalaikis. Suvaldyti riziką, anot jo, padeda periodinis investavimas ir diversifikavimas. Be to, pasak pašnekovo, jeigu šioje srityje esate naujokas, prieš priimdamas sprendimus pasitarkite su profesionalais.

VIDEO: Ar investavimas per krizę gera idėja – kur laikyti pinigus?
VIDEO: Investavimas pradedantiesiems: kada investicija sėkminga, o kada reikėtų parduoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius