-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plungė atsikirto: lietaus nuotekas surenkanti bendrovė meluoja ir teikia nepagrįstus reikalavimus

Po 15min straipsnio apie Plungei gresiantį tvaną dėl privačios įmonės nenoro nemokamai rinkti lietaus vandenį, Plungės rajono savivaldybė atsiuntė savo poziciją – įmonė meluoja ir pati nevykdo teismų sprendimų, teikia nepagrįstus reikalavimus. Savivaldybė teigia, kad svarsto galimybę nuotekų tinklus išpirkti, tačiau nepagrįstų sumų mokėti nežada.
Liūties padariniai Širvintose
Liūties padariniai Širvintose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min jau rašė apie Plungės įmonę „Profilena“, kuri valdo lietaus nuotekų tinklus ir skundžiasi, kad nemokamai savivaldybę turi aprūpinti paslauga, ši veikla įmonei nuostolinga. Dėl to įmonė su savivaldybe bylinėjasi jau 10 metų. Tuo metu Plungei gresia ir potvynis – įmonė buvo nusprendusi užsandarinti nuostolingus tinklus, tačiau teisme buvo įpareigota veiklą tęsti.

Įmonės vadovas Jonas Vasiliauskas 15min skundėsi, kad negauna apmokėjimo ir paslaugas teikia nemokamai. Netgi nutraukti nuostolingos veiklos negali – savivaldybė teisme pasiekė, kad įmonė toliau būtų įpareigota rinkti lietaus nuotekas.

Plungės rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Bagužis 15min pateikė išsamesnę savivaldybės poziciją, mat anksčiau jis teigė į situaciją neįsigilinęs.

„Tenka tik apgailestauti, kad UAB „Profilena“ viešojoje erdvėje skleidžia tikrovės neatitinkančią ir klaidinančią informaciją. „Profilena“ straipsnyje nurodo, kad „įmonė susirenka lietaus nuotekas „dovanų“, už tokią paslaugą niekas neatsiskaito, o visos sąnaudos tenka įmonei““, – teigia G.Bagužis.

Anot jo, „Profilenos“ teiginiai visiškai neatitinka tikrovės, kadangi „Profilena“ surenka ir šalina lietaus nuotekas nuo Plungės miesto teritorijos (Stoties, Salantų ir Pramonės gatvių bei šaligatvių ir kt. miesto teritorijų) pagal galiojančią sutartį ir už tai gauna sutartyje nustatytą atlyginimą.

„Šioje apimtyje UAB „Profilena“ neturi jokių pretenzijų savivaldybės administracijai. Tuo tarpu teismuose ginčai tarp šalių vyksta ne dėl lietaus nuotekų, o dėl vandens, kuris melioracijos grioviu atiteka nuo Kaušėnų ir Macenių kaimų 157,5 ha melioruotų laukų ir nubėga į Babrungo upelį per UAB „Profilena“ priklausančio vamzdyno atkarpą (727 m ilgio, 1500 mm skersmens gelžbetoniniu vamzdžiu)“, – aiškina G.Bagužis.

Facebook.com nuotr./Gintaras Bagužis
Facebook.com nuotr./Gintaras Bagužis

Anot jo, su įmone ginčijamasi ne dėl lietaus nuotekų tvarkymo, o tik dėl dalies lietaus inžinerinių tinklų naudojimo vandens nuo melioruotų teritorijų nubėgimo į Babrungo upelį.

„Ginčai tarp šalių dėl šio vandens vyksta nuo 2008 metų ir šis ginčas jau net du kartus buvo nagrinėjamas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT), kuris abu kartus konstatavo, kad nuo Kaušėnų ir Macenių kaimų 157,5 ha melioruotų laukų atitekantis vanduo nėra laikytinas lietaus nuotekomis bei atmetė UAB „Profilena“ reikalavimus priteisti iš savivaldybės tariamu lietaus nuotekų tvarkymu grindžiamas sumas“, – akcentuoja savivaldybės administracijos vadovas.

Turėtų pakakti 530 eurų per metus

Pasak G.Bagužio, įmonei turėtų pakakti 1820 litų (527 eurų) per metus – tokią sumą anksčiau priteisė teismas.

„Klaipėdos apygardos teismas įsiteisėjusia ir galutine 2012-04-16 nutartimi nustatė, kad metinis „Profilenos“ lietaus nuotekų tinklų nusidėvėjimas, sąlygotas pratekančio vandens nuo melioruotų laikų Kaušėnų ir Macenių kaimų teritorijos, sudaro 1 819,23 Lt bei už naudojimąsi „Profilenos“ įrenginiais nuo 2009-01-01 iki 2009-04-30 (už keturis mėnesius) priteisė iš Plungės rajono savivaldybės administracijos 606,41 Lt“, – akcentuoja vadovas.

Jis piktinasi, kad „Profilena“ ir jos atstovai „visiškai ignoruoja minėtus teismų priimtus sprendimus bei juose pateiktus išaiškinimus ir už vandens pratekėjimą „Profilenai“ priklausančiu vamzdžiu teismuose toliau siekia prisiteisti iš Plungės rajono savivaldybės administracijos po daugiau nei 20 000 Eur už kiekvienus metus, kaip neva už suteiktas lietaus nuotekų tvarkymo paslaugas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į šulinio veržiasi vanduo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į šulinio veržiasi vanduo

„Bendra šiuo metu „Profilenos“ teismuose pareikštų reikalavimų suma yra 358 802,23 Eur už laikotarpį nuo 2010-01-01 iki 2015-12-31. Akivaizdu, kad savivaldybė, atstovaudama viešąjį interesą, negali sutikti su tokiais nepagrįstais „Profilenos“ reikalavimais ir leisti nesąžiningai pelnytis mokesčių mokėtojų sąskaita“, – piktinasi G.Bagužis.

Jis patikina, kad savivaldybei nesutinkant su nepagrįstai reikalavimais, „Profilena“ grasino suardyti melioracijos sistemos veikimą – t.y. užaklinti vamzdžio atkarpą taip, kad melioracijos grioviu atitekantis vanduo nebegalėtų nutekėti į Babrungo upelį.

„Siekiant užkirsti kelią tokiems neteisėtiems „Profilenos“ veiksmams, kurie būtų lėmę dalies miesto teritorijos užliejimą negalinčiu nutekėti vandeniu nuo melioruotų laukų, savivaldybė kreipėsi į teismą su prašymu uždrausti „Profilenai“ atlikti tokius veiksmus. Dėl nesibaigiančių teisminių procesų yra ieškoma kitų neteisminių situacijos sprendimo būdų, tarp jų svarstomas ir inžinerinių tinklų išpirkimo klausimas, bandoma susitarti su įmone, atliekami darbai dėl inžinerinių tinklų būklės ir vertės nustatymo“, – tikina G.Bagužis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius