Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po akcizų pakėlimo degtinės beveik nepirko – vartojo atsargas

Kovo 1-ąją įsigaliojus didesniems akcizams, stipriųjų gėrimų pardavimai itin susitraukė – kovą parduotas tik trečdalis to kiekio, kuris fiksuotas pernai tuo pačiu metu, nes vasarį buvo sukauptos itin didelės atsargos. Nežymiai auga kitų alkoholio rūšių – alaus ir vyno – pardavimai. Cigarečių pardavimai toliau mažėja.
Išpardavimas prekybos centre
alkoholis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valstybinė mokesčių inspekcija šiemet per tris mėnesius jau surinko akcizų už 357,6 mln. eurų, tai 15 proc. daugiau nei pernai. Tačiau biudžeto pajamas itin pakėlė vasarį masiškai kauptos degtinės atsargos prieš akcizų pakėlimą.

Spiritinių gėrimų akcizo per ketvirtį surinkta dvigubai daugiau nei prieš metus – 86,3 mln. eurų. Didžiąją dalį šios sumos (60,8 mln. Eur) prekybininkai deklaravo vasarį, prieš pat akcizų pakėlimą, o jau kovą akcizų surinkimas buvo trigubai mažesnis nei prieš metus (6 mln. Eur).

Kovo mėnesį 10 procentų išaugo stipriojo alkoholio akcizas, dėl to puslitris degtinės kaina keičiasi apie 39 centus.

Kitų alkoholio rūšių pardavimai beveik nesikeitė. Per tris mėnesius 4,8 proc. augo vyno akcizų surinkimas, o alaus akcizai buvo panašūs kaip ir pernai. Panašūs ir pardavimų duomenys.

Deklaruota cigarečių realizacija šiemet yra maždaug 5 proc. mažesnė nei prieš metus – per ketvirtį parduota 600 mln. vienetų cigarečių. Dėl didesnių akcizų cigaretėms, surinktos pajamos į biudžetą buvo 0,4 proc. didesnės ir siekė 62 mln. eurų.

Degalų akcizų surinkimas pirmą ketvirtį buvo 1,5 proc. didesnis nei prieš metus – 182,6 mln. eurų. Didžiausias augimas fiksuojamas žymėto dyzelino pardavimo kategorijoje – šio dyzelino pardavimai šiemet 37 proc. didesni nei prieš metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius