-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Po euro įvedimo klasta laukia ne tik parduotuvėse, bet ir valiutų keityklose

Kol priprasite prie naujos Lietuvos valiutos, atidžiai stebėkite ne tik prekių, bet ir valiutos kainas. Po Naujųjų pasikeitė valiutų kurso skelbimo tvarka švieslentėse. Labiausiai glumina tai, kad ta tvarka yra nevienoda – kiekviena valiutų keitykla gali elgtis, kaip tinkama, nurodydama valiutų kursą.
Valiutų kursai DnB banke
Valiutų kursai DnB banke / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

DNB banko švieslentė skelbia:  pirkimas – 1,15 USD, pardavimas – 1,19 USD.

„Swedbank” skelbia priešingai: pirkimas – 1,19 USD, pardavimas – 1,16 USD.

Ar tai reiškia, kad euras DNB banke kainuoja pigiau, o „Swedbank“ – brangiau? Anaiptol. Visose be išimties valiutų keityklose jūs eurą parduosite pigiau, nei galėsite jį įsigyti, o iliuzija, kad DNB eurą galima nusipirkti pigiau, kyla todėl, kad bankai skirtingai suvokia sąvokas „pirkimas“ ir „pardavimas“.

„Pirkimas“ DNB banko švieslentėje reiškia, kad eurą perka bankas – už vieną eurą jis pasiryžęs jums sumokėti 1,15 USD (sausio 14 dienos kursas). „Pardavimas“ reiškia, kad eurą parduoda bankas – euras jums kainuos 1,19 USD.

Tuo metu „Swedbank“ yra priešingai. „Pirkimu“ jie vadina valiutos mainus tada, kai eurą perkate jūs, ir už jį sumokate 1,19 USD. „Pardavimas“ – jūs parduodate eurą, ir už jį gaunate 1,15 USD.

Tačiau šios painiavos jums atsiminti nebūtina, keliaujant į banką pirkti valiutos. Tereikia atsiminti, kad euro pardavimo kursas (kai jūs parduodate) visada turi būti mažesnis nei pirkimo (kai jūs perkate).

„Jūs šiandien „Swedbank“ interneto banke norite pirkti ar parduoti Anglijos svarų sterlingų. Už 1 eurą jūs galėsite nusipirkti 0,76550 svaro (toks banko pardavimo kursas, bankas parduoda), bet, jei norėsite parduoti svarus bankui, jau turėsite sumokėti daugiau – 0,78300 (banko pirkimo kursas, bankas perka), kad gautumėt tą patį savo 1 eurą. Kitaip būti negali – jūs negalite bankui sumokėti mažiau svarų už 1 eurą, nei bankas jums sumokėjo, kai už savo 1 eurą pirkote iš jo svarų“, – aiškino „Swedbank“ atstovas žiniasklaidai Saulius Abraškevičius.

Painiava įsisukusi ir į Medicinos banko savo švieslentę. Ji skelbia žodžius „perka“ ir „parduoda“.  Susidaro įspūdis, kad tai bankas perka ir parduoda eurą. Tačiau prie „perka“ mirga didesnė kaina – 1,19, nei prie „parduoda“ – 1,17. Vadinasi, tai klientas perka ir parduoda eurą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valiutų kursai „Medicinos banke“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valiutų kursai „Medicinos banke“

Kitur painiavos mažiau – pavyzdžiui, Šiaulių banko šviestelentėje yra žodis „supirkimas“, kuris aiškiai pasako, kad tai yra banko pirkimo, taigi jūsų pardavimo kursas.

„Swedbank“ 15min.lt pasakojo, kad „spręs ir apie naujus vizualinius sprendimus”, jeigu matys tokią būtinybę.

Tačiau vienodinti šviestlenčių ir skelbimų tvarkos bankai neprivalo.

„Kaip valiutų keityklos laisvos nurodyti valiutos keitimo kursus 1 EUR=X USD ar 1 USD=X EUR, taip jos gali savo nuožiūra traktuoti ir tai, kas perka/parduoda valiutą. Tai, kas vartotojui yra valiutos pardavimas, valiutos keityklai yra valiutos pirkimas, ir atvirkščiai. Žinoma, vartotojui būtų patogiau, jeigu traktavimas visada būtų vienodas“, – 15min.lt aiškino Antanas Bumblauskis, Lietuvos banko Operacijų ir mokėjimų departamento Eurosistemos operacijų skyriaus vyriausiasis specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius