-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po Lietuvoje aptiktų nelegalių fabrikų – naujas mokestis įvežamam tabakui

Lietuvai tapus pogrindine tabako žaliavų tiekėja nelegaliems cigarečių fabrikams Lenkijoje, rengiamasi įvesti akcizą šiai žaliavai. Taip siekiama ištaisyti spragą – Lietuvoje neapdorotas tabakas yra neapmokestinamas. Tačiau tai gali kirsti vienintelei Lietuvoje cigarečių gamintojai.
Sulaikytas tabakas
Sulaikytas tabakas / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Temos: 2 Tabakas Akcizas

Lietuvoje per trumpą laiką aptikti trys milžiniški sandėliai, kuriuose nelegaliai buvo apdirbamas tabakas. Sulaikyti Lenkijos piliečiai, kurie importuotą tabaką ruošė nelegaliems cigarečių fabrikams Lenkijoje. Slaptus sandėlius Marijampolėje, Alytuje, Lazdijų rajone ir Mažeikiuose aptikę Muitinės tarnybos pareigūnai sako, kad tokių mastų anksčiau nėra buvę.

Neapdirbtas tabakas Lietuvoje, kitaip nei daugumoje kitų ES valstybių, yra neapmokestinamas akcizu. Todėl Finansų ministerija jau ruošiasi ištaisyt šią spragą, tačiau ji gali smogti vienintelei rūkalų gamintojai Lietuvoje – „Philip Morris Baltic“.

Slapti sandėliai – šalia Lenkijos pasienio

„Lietuvoje yra įstatymo skylė, ir mūsų teritorija naudojasi tie, kurie veikia nelegalaus tabako versle“, – sako Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas Gediminas Kulikauskas.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Aptiktas sandėlis su nelegaliu tabako kroviniu
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Aptiktas sandėlis su nelegaliu tabako kroviniu

Schema labai paprasta: Lietuvoje veikianti bendrovė, kurią paprastai valdo lenkai, importuoja neapdirbtą tabaką. Tai – leistina. Šis Lietuvoje yra neapmokestinamas akcizu, taigi tai pigiau nei įsivežti į kitą ES šalį.

Tada sandėliuose, netoli Lenkijos sienos, tabakas paruošiamas cigarečių gamybai, žinoma, taip pat nelegaliuose fabrikuose Lenkijoje.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Nelegalus tabako sandėlis
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Nelegalus tabako sandėlis

Pavyzdžiui, rugsėjo 24 d. Muitinės kriminalinė tarnyba aptiko tokį sandėlį Alytaus Šiauriniame pramonės rajone. Dauguma iš 15 darbo įkarštyje užkluptų darbininkų buvo Lenkijos piliečiai. Tabako jau laukė penki mikroautobusai, o iš viso rasta 80 tonų žaliavos. Iš tokio kiekio galima pagaminti 4,5 mln. pakelių cigarečių. Vairuotojai prisipažino, kad apdorotas tabakas turėjo būti gabenamas į Slovakiją.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas

Dar vienas sandėlys aptiktas spalio 3 dieną Marijampolėje, ten rasta 1 tona neapdoroto tabako, kuris priklausė Lietuvoje registruotai įmonei. Joje dirbo Lenkijos piliečiai. Pernai toks sandėlys aptiktas Mažeikių rajone.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas

Rugpjūčio pabaigoje sandėlys su visa įranga ir 13 tonų tabako buvo rasta Lazdijų rajone. Tabaką įvežė viena maisto tiekimo įmonė, kurią įsteigė Lenkijos pilietis.

Lenkijoje nelegalių cigarečių fabrikai aptinkami neretai. Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos žiniomis, kaimyninėje šalyje per septynis šių metų mėnesius aptikta 18 nelegalių cigarečių fabrikų. Taigi žaliava į juos keliauja iš Lietuvos, nes Lenkijoje neapdirbtas tabakas yra apmokestinamas akcizu, kitaip nei Lietuvoje.

Ruošia tabaką šešėliniams fabrikams

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais į Lietuvą importuota 11 tūkstančių tonų neapdirbto tabako, užpernai 12 tūkst., o per 7 šių metų mėnesius – jau 6 tūkst. tonų.

Tabaką naudoja ir vienintelė Lietuvoje rūkalų gamintoja „Philip Morris International“. Tiesa, licencijas turi dar dvi įmonės, bet viena jau likviduota, o kita nevykdo jokios veiklos.

Tad tabaką importavusios bendrovės neturėjo licencijų imtis gamybos.

„Turime grėsmingą situaciją – Lietuvą bene vienintelė iš aplinkinių regiono valstybių nelaiko tabako žaliavos akcizine preke, tad į mūsų šalį įvežami didžiuliai neapdoroto tabako kiekiai. Įtariame, kad apdorota žaliava vėliau tiekiama šešėliniams fabrikams visoje Europoje“, – sako Muitinės kriminalines tarnybos vadovas Mantas Kaušilas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Mantas Kaušilas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Mantas Kaušilas

Vieninteliai tabako gamintojai „Philip Morris Baltic“ sako, jog norėtų ir padėti teisėsaugininkams gaudyti nelegalus, tačiau tai yra uždrausta įstatymu.

Iki 2017 m. rūkalų gamintojai teikė techniką arba paramą jai įsigyti. Tačiau 2016 metų gruodžio mėnesį Seimui priėmus tabako kontrolės įstatymo pataisas, bet kokia parama kovoje su nelegalia rinka buvo uždrausta. „Deja, bet „Philip Morris“ Lietuvoje neturi efektyvių galimybių prisidėti prie šios problemos sprendimo“, – apgailestavo įmonės korporatyvinių reikalų vadovė Ieva Stanienė.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdantysis direktorius Arnas Neverauskas 15min teigė, kad jo vadovaujamos asociacijos nariai neimportuoja neapdirbto tabako.

„Kiek žinau, daug tokių nelegalių tabako fabrikų buvo Latvijoje, kur buvo gaminamos cigaretės“, – sakė jis. Dar daugiau nelegalių fabrikų yra Lenkijoje, į kuriuos ir vežamas jau apdirbtas tabakas iš Lietuvos.

Ketina įvesti akcizo mokestį

Dėl to, kad Lietuva tampa žaliavų tiekėją nelegaliems rūkalų fabrikams Lenkijoje, mūsų šalyje ketinama įvesti akcizus neapdorotam tabakui.

Pasak finansų viceministrės Daivos Brasiūnaitės, kitų ES valstybių praktika neapdoroto tabako apmokestinimo klausimu yra įvairi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Brasiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Brasiūnaitė

„Dauguma ES valstybių narių taip pat apmokestina tik apdorotą tabaką. Šiuo metu Finansų ministerija kartu su kontroliuojančiomis institucijomis nagrinėja neapdoroto tabako apmokestinimo tikslingumo klausimą“, – teigiama viceministrės Daivos Brasiūnaitės 15min atsiųstame komentare.

Naujajam akcizui rengiasi ir Valstybinė mokesčių inspekcija. Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė 15min teigė, kad šiuo metu renkama informacija dėl neapdoroto tabako apmokestinimo akcizu. Todėl kol kas VMI pasiūlymų dėl to nepateikė.

Gamintojai kol kas tik spėlioja

Tabako gamintojai sako kol kas neturintys informacijos apie planuojamus akcizus.

„Philip Morris International“ nuotr./Tabako kompanijos „Philip Morris International“ tyrimų padalinys „Cube Lab“
„Philip Morris International“ nuotr./Tabako kompanijos „Philip Morris International“ tyrimų padalinys „Cube Lab“

„Poveikį konkrečiau būtų galima įvertinti, kai minėtas projektas bus pateiktas konsultacijoms. Tačiau svarbu pažymėti, kad pagal akcizų įstatymą, jei iš akcizinės prekės pagaminama kita akcizinė prekė, akcizas mokamas už galutinę prekę, tad mums tikriausiai būtų taikomas mokestis už tam tikram laikotarpiui akciziniame sandėlyje likusį neapdorotą tabaką“, – komentavo „Philip Morris Baltic“ Korporatyvinių reikalų vadovė I.Stanienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius